16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 1:57

Μάτια στον ουρανό προστατεύουν τα δάση της Αφρικής

Χάρη σε ένα δορυφορικό σύστημα που προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για μεταβολές της δασοκάλυψης, χώρες της τροπικής Αφρικής κατάφεραν να περιορίσουν την αποψίλωση κατά το θεαματικό ποσοστό του 18% μέσα σε δύο χρόνια.

Το σύστημα GLAD (Σύστημα Παγκόσμιας Ανάλυσης Γης και Ανακάλυψης) αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ και διατίθεται ως δωρεάν συνδρομητική υπηρεσία μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Global Forest Watch.

Το GLAD χρησιμοποιεί δεδομένα των αμερικανικών δορυφόρων Landsat και προσφέρει εικόνες με διακριτικό όριο 900 μέτρων ανά εικονοστοιχείο, οι οποίες ενημερώνονται περίπου μια φορά την εβδομάδα.

Η λειτουργία του GLAD είναι απλή: οι κυβερνήσεις εγγράφονται στην υπηρεσία, συνδέονται στη δωρεάν εφαρμογή και λαμβάνουν προειδοποιήσεις μέσω e-mail όταν ο αλγόριθμος του συστήματος ανιχνεύσει απώλεια δασικών εκτάσεων. Τα μηνύματα αυτά, διαθέσιμα σε έξι γλώσσες, περιλαμβάνουν τις συντεταγμένες των περιοχών που πλήττονται ώστε να λαμβάνονται μέτρα το ταχύτερο δυνατό.

Η αξιολόγηση του συστήματος δημοσιεύεται στο Nature Climate Change.

Οικονομικά οφέλη

«Πριν από το GLAD, οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι οργανώσεις για την πρόληψη της αποδάσωσης βασίζονταν σε αναφορές εθελοντών ή δασονόμων» λέει η Τζένιφερ Άλιξ-Γκαρσία του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει τη μελέτη. «Είναι ένας σημαντικός περιορισμός στην προσπάθεια έγκαιρης ανίχνευσης των δραστηριοτήτων αποψίλωσης» επισημαίνει.

Προκειμένου να αξιολογήσουν το σύστημα, οι ερευνητές εξέτασαν τα διαθέσιμα δεδομένα για τα δάση 22 τροπικών χωρών σε Αφρική, Ασία και Νότια Αμερική από το 2011 έως το 2018 –πέντε χρόνια πριν από τη δημιουργία του GLAD και δύο μετά.

Οι χώρες που εξετάστηκαν εμφανίζονται με πορτοκαλί περίγραμμα. Το πράσινο αντιστοιχεί στις δασικές εκτάσεις (Fanny Moffette / University of Wisconsin-Madison)

Σημαντικά οφέλη δεν καταγράφηκαν στην Ασία και τη Νότια Αμερική, εν μέρει επειδή οι χώρες των περιοχών αυτών υλοποιούν ήδη ανεξάρτητα προγράμματα προστασίας των δασών.

Ωστόσο οι χώρες της Αφρικής που αξιοποίησαν την υπηρεσία κατάφεραν να μειώσουν την αποψίλωση κατά 18% μέσα σε δύο χρόνια, μείωση που εκτιμάται ότι συνοδεύεται από οικονομικό όφελος 150-700 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο λεγόμενο «κοινωνικό κόστος του άνθρακα», δηλαδή την οικονομική επιβάρυνση για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που καταλήγει στην ατμόσφαιρα.

Οι αλλαγές στη χρήση γης όπως η αποδάσωση αντιστοιχούν σήμερα στο 6 με 17 τοις εκατό των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα. Και, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η αποτροπή της αποδάσωσης είναι μακράν πιο αποτελεσματική στη συγκράτηση των εκπομπών από ό,τι οι αναδασώσεις.

Αν όλες οι χώρες αξιοποιούσαν συστήματα όπως το GLAD, τα οικονομικά οφέλη θα αντιστοιχούσαν σε δισεκατομμύρια δολάρια να έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!