16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 2:57

Καμπανάκι από ΟΗΕ: Η πενταετία 2023-2027 θα είναι η θερμότερη που έχει ποτέ καταγραφεί

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η περίοδος 2023-2027 θα είναι η θερμότερη πενταετία που έχει ποτέ καταγραφεί, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι πιθανό μέχρι το 2027 να έχει ξεπεραστεί για πρώτη φορά το όριο – κλειδί της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, όταν δεν είχαν αρχίσει να αυξάνονται οι εκπομπές αερίων από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κατά τους ερευνητές, η πιθανότητα να υπερβεί ο πλανήτης το όριο του 1,5 βαθμού ανέρχεται πλέον σε 66%. Οι πιθανότητες αυξάνονται λόγω των εκπομπών αερίου από ανθρώπινες δραστηριότητες, καθώς και του μετεωρολογικού φαινομένου El Niño που αναμένεται αυτό το καλοκαίρι.

Οι χώρες – μέλη του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου βάσει της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επιστημόνων, εφόσον η θερμοκρασία διατηρηθεί πάνω από αυτό το όριο για μία ή δύο δεκαετίες, θα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, όπως καύσωνες, πυρκαγιές και έντονα καιρικά φαινόμενα. Κατά τους επιστήμονες, πάντως, υπάρχει χρόνος για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, μειώνοντας άμεσα απότομα τις εκπομπές αερίων.

Στις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ απηύθυνε προειδοποίηση πως το μετεωρολογικό φαινόμενο El Niño έχει ισχυρές πιθανότητες να σχηματιστεί αυτήν την χρονιά και να προκαλέσει την αύξηση των θερμοκρασιών σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτιμά πλέον ότι υπάρχουν 60% πιθανότητες το El Niño να αναπτυχθεί μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Το El Niño είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο που συνδέεται με την αύξηση των θερμοκρασιών, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και ισχυρές βροχοπτώσεις σε άλλες.

Αναπτύχθηκε για τελευταία φορά το 2018-2019 και έδωσε την θέση του σε ένα ιδιαιτέρως μακροχρόνιο επεισόδιο La Niña που προκαλεί τα αντίθετα αποτελέσματα και κυρίως πτώση των θερμοκρασιών.

Παρά τον παράγοντα αυτόν, τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν τα θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ. Χωρίς το La Niña, η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερη.

Το φαινόμενο La Niña «λειτούργησε ως προσωρινό φρένο στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του ΠΟΜ Πέτερι Τάαλλας. «Η ανάπτυξη του El Niño θα οδηγήσει πιθανότατα σε νέα κορύφωση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και θα αυξήσει τις πιθανότητες κατάρριψης ρεκόρ θερμοκρασιών», προειδοποιεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!