25.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 13:42

Η 3η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα όλων των εποχών παγκοσμίως

Άσχημα -ξανά- τα μαντάτα για το κλίμα, καθώς η μέση θερμοκρασία στον κόσμο έφτασε σε νέο υψηλό επίπεδο τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες λένε ότι η μέτρηση ήταν η υψηλότερη σε οποιαδήποτε καταγραφή που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η υψηλή θερμοκρασία οφείλεται σε έναν συνδυασμό του καιρικού φαινομένου El Niño και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα υπάρξουν και άλλα ρεκόρ τους επόμενους μήνες, καθώς το Ελ Νίνιο ενισχύεται.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την ταχεία άνοδο της θερμοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα.

Τα ρεκόρ ζέστης της άνοιξης στην Ισπανία και σε πολλές χώρες της Ασίας ακολουθήθηκαν από κύματα καύσωνα σε μέρη που συνήθως δεν τα βλέπουν, όπως στη Βόρεια Θάλασσα.

Αυτήν την εβδομάδα η Κίνα συνέχισε να βιώνει ένα διαρκές κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες σε ορισμένα μέρη πάνω από 35 βαθμούς κελσίου, ενώ οι νότιες ΗΠΑ υπέστησαν επίσης ασφυκτικές συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,01 βαθμούς στις 3 Ιουλίου, σύμφωνα με τα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικών Προβλέψεων των ΗΠΑ.

Αυτό έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ των 16,92 βαθμών που ίσχυε από τον Αύγουστο του 2016.

Το υψηλό της Δευτέρας είναι το θερμότερο από την έναρξη της δορυφορικής παρακολούθησης το 1979. Οι ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι είναι η υψηλότερη από τότε που άρχισαν οι ευρείες  καταγραφές προς το τέλος του 19ου αιώνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το νέο παγκόσμιο υψηλό είναι ένας συνδυασμός του φυσικού φαινομένου Ελ Νίνιο και των συνεχιζόμενων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η νότια ταλάντωση-Ελ Νίνιο, ή ENSO, όπως ονομάζεται σωστά, έχει τρεις διαφορετικές φάσεις: Θερμή, ψυχρή ή ουδέτερη. Είναι η πιο ισχυρή διακύμανση του κλιματικού συστήματος οπουδήποτε στη Γη.

Τον Ιούνιο, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι επικρατούσαν συνθήκες Ελ Νίνιο. Αυτό σημαίνει ότι πρόσθετη θερμότητα ανεβαίνει τώρα στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού, ανεβάζοντας την παγκόσμια θερμοκρασία.

«Η μέση παγκόσμια επιφανειακή θερμοκρασία του αέρα που φτάνει τους 17 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά από τότε που διαθέτουμε αξιόπιστα αρχεία είναι ένα σημαντικό συμβολικό ορόσημο στον κόσμο μας που υπερθερμαίνεται», δήλωσε ο ερευνητής του κλίματος Leon Simons.

«Τώρα που αρχίζει η θερμότερη φάση του Ελ Νίνιο, μπορούμε να περιμένουμε πολύ περισσότερα ημερήσια, μηνιαία και ετήσια ρεκόρ να σπάσουν τον επόμενο 1,5 χρόνο».

Το θερμοκρασιακό ρεκόρ της Δευτέρας έρχεται καθώς ο μήνας Ιούνιος επιβεβαιώθηκε επίσης ως ο θερμότερος Ιούνιος στα παγκόσμια ρεκόρ. Οι μέσες θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον πλανήτη ήταν 1,46 βαθμούς κελσίου πάνω από το μέσο όρο της περιόδου μεταξύ 1850 και 1900.

Ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών γίνεται επίσης αισθητός στα ακραία σημεία του πλανήτη. Στην Ανταρκτική, το ρεκόρ θερμοκρασίας του Ιουλίου έσπασε πρόσφατα με μια μέτρηση 8,7 βαθμών που λήφθηκε στην ερευνητική βάση Vernadsky της Ουκρανίας.

Πηγή: BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Κυριακή των Βαίων – Ιστορία και έθιμα

Θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ, «καθήμενος επί πώλου όνου». «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου», αναφωνούσε το πλήθος, που τον υποδέχθηκε με...

Πώς «φούντωσε» το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα στις ΗΠΑ: Τα αιτήματα, η οργή, η αστυνομία και οι καταγγελίες για αντισημιτισμό

Τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Πανεπιστήμιο Columbia, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά...

Σάμος: Ναυάγιο με μετανάστες – Διασώθηκαν 25, έρευνες για τυχόν αγνοούμενους

Σε ημιβυθισμένη λέμβο εντοπίστηκαν νωρίς το πρωί της Κυριακής και διασώθηκαν 25 αλλοδαποί – παράτυποι μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Καρλοβάσου στη Σάμο. Μεταφέρθηκαν...

ΗΠΑ: 200 συλλήψεις φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών σε τρία πανεπιστήμια

Σχεδόν 200 φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν χθες Σάββατο σε τρία αμερικανικά πανεπιστήμια κατά την εκκένωση από την αστυνομία των καταυλισμών που είχαν στήσει, το πιο...

Χαμάς: Δημοσίευσε βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους

Βίντεο με δύο Ισραηλινούς ομήρους που απήχθησαν κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς. Οι όμηροι αυτοί μεταφέρθηκαν στη Γάζα. Οι...

Θεσσαλονίκη: Στις φλόγες νυχτερινό κέντρο

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής σε νυχτερινό μαγαζί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο λιμάνι, απέναντι από τα Λαδάδικα. Οι φλόγες είναι τέτοιες,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!