21.8 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 12:47

Αν. Γκουτέρες: Πρωτοπόρος η Ευρώπη στη μάχη για την κλιματική αλλαγή

Η ΕΕ ηγείται της κλιματικής αλλαγής, μέσω της πρωτοποριακής νομοθεσίας της και πολιτικών όπως η αγορά άνθρακα, τόνισε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Μιλώντας στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για ενισχυμένη κλιματική δράση, ο κ. Γκουτέρες συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα επιτεύγματά της όσον αφορά το κλίμα, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είμαστε ακόμα στη γραμμή τερματισμού.

«Καθώς προχωράμε προς τη Διάσκεψη Στόχων για το Κλίμα στις 12 Δεκεμβρίου και στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την αλλαγή του κλίματος (COP26) τον Νοέμβριο του 2021, ο κόσμος θα καταφύγει ξανά στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να ηγηθεί για το κλίμα» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε την ΕΕ «να αδράξει αυτές τις ευκαιρίες και να αποκριθεί σ’ αυτό το κάλεσμα για τους ανθρώπους, για την ευημερία, και για τον πλανήτη τον οποίο όλοι μοιραζόμαστε και από τον οποίο όλοι εξαρτόμαστε».

Αναφορά στις μηδενικές εκπομπές

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο γενικός γραμματέας στην ανάγκη για μηδενικές εκπομπές, χαιρετίζοντας την πρόσφατη δέσμευση της ΕΕ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, μαζί με περισσότερες από 110 άλλες χώρες. Η Κίνα είπε ότι θα κάνει το ίδιο πριν από το 2060, προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτέρες, στην αρχή του 2021, χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 65% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας οικονομίας, θα έχουν αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις για ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Ωστόσο, εκτίμησε, βρισκόμαστε ακόμα πίσω στον αγώνα ενάντια στον χρόνο και προέταξε πως κάθε χώρα, πόλη, χρηματοοικονομικός θεσμός και εταιρεία πρέπει να προσαρμόσουν τα σχέδια τους για να καταλήξουν σε μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

«Πρέπει να δούμε αυτά τα σχέδια πολύ πριν από την COP 26 – ειδικότερα τις Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές – που απαιτούνται σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού και τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές που χρειαζόμαστε για να έχουμε ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Οι χώρες G20 – οι οποίες είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το 80% της μόλυνσης του κλίματος – πρέπει να δείξουν τον δρόμο» υπογράμμισε περαιτέρω.

Έκκληση στους ηγέτες

Απευθυνόμενος στην ΕΕ, την κάλεσε να ηγείται με συγκεκριμένες και φιλόδοξες βραχυπρόθεσμες δεσμεύσεις. «Είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεσμευθεί για τη μείωση των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% μέχρι το 2030 στις νέες Εθνικά Καθορισμένες Συνεισφορές» σημείωσε ειδικότερα.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη Διάσκεψη Στόχων για το Κλίμα, που φιλοξενεί ο ΟΗΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία στην πέμπτη επέτειο της Συμφωνίας του Παρισιού, επισημαίνοντας ότι αποτελεί την ξεκάθαρη ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παρουσιάσει μια πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα.

«Οι ενισχυμένοι στόχοι του G20 σημαίνει επίσης την ευθυγράμμιση των οικονομικών σχεδίων με τα μέτρα ανάκαμψης από την πανδημία και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης» σημείωσε και προσέθεσε: «Με την πλήρη εφαρμογή της “Πράσινης Συμφωνίας” και του Ευρωπαϊκού Μέσου Ανάκαμψης, καθώς και την ένταξη της κλιματικής αλλαγής στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να δείξει στον κόσμο πως μπορεί να προχωρήσει προς την κλιματική ουδετερότητα, στην κλιματική ανθεκτικότητα ενώ εξασφαλίζει την ευημερία και τη δίκαιη αλλαγή».

Επενδύσεις 1,80 τρισ. ευρώ

Όπως επισήμανε, το προταθέν πακέτο επενδύσεων ύψους 1,80 τρισ. ευρώ αποτελεί μία ευκαιρία να επενδύσουμε σε μέτρα και τεχνολογίες που απαιτούνται για να αποκτήσουμε την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Αναδεικνύοντας έτι περαιτέρω τη σημασία αυτή, τόνισε ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα για το πώς θα κατανεμηθεί η χρηματοδότηση, θα διαμορφώσει την κατεύθυνση της πορείας τα επόμενα χρόνια.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Αντόνιο Γκουτέρες διαμήνυσε πως είναι απαραίτητο η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τη μετάβασή της προς καθαρή ενέργεια και εξήρε τις προτάσεις της για επιτάχυνση της μετάβασης με έναν τρόπο που αντιμετωπίζει την ανισότητα και προστατεύει αυτούς που πλήττονται από την αλλαγή, υπογραμμίζοντας πως μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Στην κατεύθυνση αυτή, προέταξε πως δεν πρέπει να υπάρξει άλλος άνθρακας, και ο υπάρχων άνθρακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξαφανιστεί, μέχρι το 2030 στις χώρες του ΟΟΣΑ και μέχρι το 2040 παντού.

Στοπ στη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων

Ειδικότερα, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων διεθνώς και να προωθήσει μία αλλαγή στη φορολόγηση από το εισόδημα του άνθρακα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν κρίσιμο ρόλο για να διασφαλίσει ότι οι αναπτυγμένες χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη έχουν την απαραίτητη υποστήριξη για να ανακάμψουν με βιώσιμο τρόπο από τον Covid-19 και να ενισχύσουν τους δικούς τους κλιματικούς στόχους μέσω της βοήθειας για προσαρμογή και ανθεκτικότητα. Είναι απαραίτητο να μην αφήσουμε κανέναν πίσω καθώς οικοδομούμε μία παγκόσμια συμμαχία που εργάζεται προς ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών» συμπλήρωσε.

Περαιώνοντας την ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι καθώς όλο και περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο δεσμεύονται σε μηδενικές εκπομπές, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μία σημαντική ευκαιρία για να δείξει το δρόμο της ευθυγράμμισης του διεθνούς εμπορίου με την υλοποίηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δύο νέα λεωφορεία για τους εγκλωβισμένους ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο

Την αγορά δύο νέων λεωφορείων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των εγκλωβισμένων σε Ριζοκάρπασο, Κορμακίτη και Καρπάσια και θα τεθούν σε λειτουργία τους επόμενους...

Εκσυγχρονίζεται ο τρόπος διαχείρισης των τ/κ περιουσιών – Τα κριτήρια για διάθεσή τους

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο και του Κανονισμούς που διέπουν τη διαχείριση και τη διάθεση των τουρκοκυπριακών περιουσιών, ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική...

Τέλος στο αρνητικό covid τεστ για είσοδο σε νοσηλευτήρια και οίκους ευγηρίας

Σε αναθεώρηση των μέτρων προστασίας από την COVID-19 και την τροποποίηση του διατάγματος για τα μέτρα αναχαίτησης του κορωνοϊού, προχώρησε την Τρίτη το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε...

Ακινητοποιήθηκε φορτηγό στον αυτοκινητόδρομο – Έκλεισε η μια λωρίδα

Λόγω μηχανικής βλάβης, φορτηγό όχημα ακινητοποιήθηκε στην αριστερή λωρίδα του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού - Λευκωσίας, πριν την έξοδο Κοτσιάτη. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Αστυνομία,...

Πυροβολισμοί κατά δικηγορικού γραφείου στην Πάφο

Σε κινητοποίηση τέθηκαν οι Αρχές στην Πάφο μετά από πληροφορία για ζημιές που προκλήθηκαν σε δικηγορικό γραφείο της πόλης. Σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στις 07:00...

Ανανέωση Συμφωνίας CYS-ETEK 2024

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης (CYS) και το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) ανανέωσαν για δέκατη συνεχή χρονιά τη Συμφωνία (Ειδική Συνδρομή) τους για τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!