14.9 C
Nicosia
Κυριακή 17 Νοέμβριος 2024 | 8:28

Τι είναι ο λευκός καπνός πάνω από παγετώνα της Ανταρκτικής

Ένας κρίσιμος παγετώνας στη δυτική Ανταρκτική φαίνεται να «καπνίζει» σε μια σπάνια εικόνα που κατέγραψε δορυφόρος της NASA νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο λεγόμενος «καπνός της θάλασσας», δεν είναι στην πραγματικότητα καπνός, είναι ομίχλη – και εμφανίζεται ως λευκές τούφες πάνω από τη σκοτεινή επιφάνεια του νερού του ωκεανού, όπου ο παγετώνας Pine Island συναντά τη θάλασσα στην παραπάνω δορυφορική εικόνα.

Το νερό και ο άνεμος ήταν το κλειδί για τη δημιουργία του θαλάσσιου καπνού. Μια περίοδος ισχυρών ανέμων παραμέρισε τον πάγο και το ψυχρότερο νερό επιτρέποντας στο θερμότερο νερό να βγει στην επιφάνεια, σύμφωνα με τη NASA. Το θερμότερο νερό εισήγαγε θερμότερο, υγρό αέρα στον εξαιρετικά ξηρό, ψυχρό αέρα που έπνεε πάνω του. Η σύγκρουση των θερμοκρασιών προκάλεσε τη συμπύκνωση της υγρασίας αυτού του αέρα σε ομίχλη.

«Μια απόκοσμη καταχνιά»

Από το έδαφος, αυτό θα έμοιαζε σαν κάποιος να ενεργοποίησε μια τρομακτική μηχανή ομίχλης σε ένα στοιχειωμένο σπίτι πάνω από το νερό. Η περιοχή κοντά στην επιφάνεια του νερού τυλίγεται σε μια απόκοσμη καταχνιά ή ομίχλη που μοιάζει με καπνό, εξ ου και το παρατσούκλι.

Ο ίδιος ο καπνός της θάλασσας δεν είναι σπάνιος – μπορεί να συμβεί κάθε φορά που εξαιρετικά ψυχρός, ξηρός αέρας περνά πάνω από ένα θερμότερο υδάτινο σώμα. Παρατηρείται συχνά στις Μεγάλες Λίμνες όταν η πρώτη αρκτική έκρηξη του χειμώνα περνά πάνω από λίμνες που είναι ακόμη σχετικά θερμές.

Αλλά το να το δει κανείς στο δορυφόρο πάνω από τον παγετώνα Pine Island ήταν σπάνιο, επειδή η περιοχή συνήθως καλύπτεται από σύννεφα, σύμφωνα με τη NASA.

Ζωτικής σημασίας ο παγετώνας Pine Island

Ο παγετώνας Pine Island είναι ένα ζωτικής σημασίας και αυστηρά παρακολουθούμενο τμήμα της Ανταρκτικής που απειλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ο παγετώνας λειτουργεί σαν υδραυλική εγκατάσταση για το τεράστιο στρώμα πάγου που τον συνορεύει, στέλνοντας μια ροή πάγου στον παρακείμενο ωκεανό.

Αυτή η ροή αυξάνεται «δραματικά» από τη δεκαετία του 1990, καθώς ο παγετώνας βγαίνει από την ισορροπία του λόγω του θερμού αέρα, του νερού και της έλλειψης χιονιού και δεν μπορεί να αναπληρώσει τον πάγο του.

Αυτός, μαζί με τον γειτονικό λεγόμενο «παγετώνα της Ημέρας της Κρίσεως», τον Thwaites, χάνουν πάγο με επιταχυνόμενο ρυθμό τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν από μόνοι τους τη στάθμη της θάλασσας κατά μερικά μέτρα.
Οι παγετώνες βοηθούν επίσης να αποτραπεί η κατάρρευση του υπόλοιπου στρώματος πάγου της Ανταρκτικής πίσω τους, το οποίο έχει αρκετό πάγο για να αυξήσει τη στάθμη της θάλασσας κατά καταστροφικά 10 πόδια.

Πηγή: CNN

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος θα λήξει νωρίτερα» με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, δυόμισι περίπου χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας και την έναρξη του πολέμου, φαίνεται πως πυροδοτεί το νέο σκηνικό που διαμορφώνει...

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. δεν είναι αρμόδια να μιλάει για το Αιγαίο»

Ανακοίνωση για το Αιγαίο εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Αρχικά στην ανακοίνωση αναφέρει ότι η Τουρκία «ακολουθεί αυστηρά τις Μελέτες Χωροταξικού Θαλάσσιου Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Eνωσης, προβαίνει στις...

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για τις επερχόμενες καταιγίδες

Η Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, μετά από σχετική ανακοίνωση του Τμήματος Μετεωρολογίας, αναφορικά με μεμονωμένες ισχυρές καταιγίδες, που αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά τα βόρεια,...

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά από τη ΝΔ – Αιτία η κριτική του για τα ελληνοτουρκικά κατά του Πρωθυπουργού

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στο ΒΗΜΑ της Κυριακής στην οποία εξαπέλυσε επίθεση κατά...

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ ταρακούνησε την Κύπρο-Επίκεντρο η Πάφος, αισθητός και στις υπόλοιπες πόλεις

Σεισμική δόνηση, 3,7 Ρίχτερ και σε βάθος 18 χιλιομέτρων, σημειώθηκε γύρω στις 10:45 στην Κύπρο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σεισμολογικό κέντρο. Ο σεισμός, όπως φαίνεται...

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973 ήταν η κορυφαία αντιδικτατορική εκδήλωση και ουσιαστικά προανήγγειλε την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!