Η εθνική συμμετοχή της Κύπρου στη διεθνή έκθεση Prague Quadrennial of Performance Design and Space, της οποίας η 15η έκδοση θα λάβει χώρα μεταξύ 8-18 Ιουνίου 2023, θα πραγματοποιηθεί με την εγκατάσταση ”Θεατές σε πόλη φάντασμα” σε καλλιτεχνική έρευνα και εικαστική εγκατάσταση της Μελίτας Κούτα, βασισμένη σε μια αρχική ιδέα της επιμελήτριας της συμμετοχής, Μαρίνας Μαλένη, εμπνευσμένη από την καλλιτεχνική θεματική της PQ23, RARE και την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΘΟΚ, «η επιμελητική ομάδα προτείνει τη χρήση σκηνογραφικών μεθόδων ως διαδικασιών σκέψης, εργαλείων προβληματισμού, πολιτικών, πράξεων, δράσεων, που δημιουργούν συσχετισμούς μεταξύ πραγματικών χώρων σύγκρουσης και καλλιτεχνικών πρακτικών». Σημειώνεται ότι «ψήγματα εικόνων από την Αμμόχωστο, από το σήμερα αλλά και πριν από το 1974, πειραματικές γλυπτικές μακέτες εμπνευσμένες από την αστική υφή της πόλης, ακουστικά περιβάλλοντα και πρακτικές περφόρμανς χρησιμοποιούνται για να συνδέσουν αυτή τη σπάνια πόλη με τους επισκέπτες της PQ23».
«Στρέφοντας την προσοχή στον ίδιο τον Χώρο της πόλης, μπορούμε να την αντιληφθούμε μέσα από τις έννοιες της μνήμης, του ανήκειν και του εκτοπισμού, προσπαθώντας να κατανοήσουμε πώς το σημαδεμένο και εγκαταλελειμμένο αστικό τοπίο γίνεται ταυτόχρονα “Συγγραφέας” και “Δραματουργία”», προστίθεται.
«Κατανοώντας τις συχνά αντιφατικές και πολύπλοκες γεωπολιτικές αφηγήσεις, με σεβασμό παράλληλα στο ανθρώπινο τραύμα και υπερβαίνοντας την αισθητική γοητεία των ερειπίων, η επιμελητική ομάδα προτείνει μια διαδικασία αντίστροφης σκηνογραφίας. Πώς μπορούμε να βιώσουμε πραγματικούς τόπους ως χώρους με δραματουργία και πώς μπορούμε να κατανοήσουμε και να δημιουργήσουμε εναλλακτικές αφηγήσεις σε σχέση με τις προϋπάρχουσες;» αναφέρεται.
Υπογραμμίζεται ότι «η ομάδα δεν στοχεύει σε απαντήσεις, επίλυση συγκρούσεων ή λύσεις. Κοιτάζοντας στο μέλλον, υποστηρίζει εναλλακτικούς τρόπους οραματισμού τέτοιων χώρων σύγκρουσης μέσω καλλιτεχνικών και παραστατικών πρακτικών». Σημειώνεται ότι «το Spectators In A Ghost City επιχειρεί να επικοινωνήσει μέσω της ενσυναίσθησης, την ποιητικότητα των σκηνογραφικών τεχνών σε ένα ουτοπικό όραμα του μέλλοντος».
Προστίθεται ότι «η πρόταση διαταράσσει τη σχέση ανάμεσα στον ρόλο του καλλιτέχνη και του θεατή, καθώς πραγματεύεται ζητήματα οικειοποίησης, θεάματος, παρείσακτων θεατών, και τον ρόλο της ίδιας της τέχνης μπροστά στο ανθρώπινο τραύμα που επεκτείνεται πέρα από την Αμμόχωστο και αντηχεί και σε άλλους αντίστοιχους χώρους φαντάσματα στον κόσμο».
Η PQ23 εγκαινιάζεται στις 7 Ιουνίου στην Πράγα και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 8-18 Ιουνίου 2023. Περισσότερες πληροφορίες για το παγκόσμιο γεγονός υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://pq.cz. Περισσότερες πληροφορίες για την εθνική εκπροσώπηση της Κύπρου υπάρχουν στην ιστοσελίδα https://www.cypruspq23.com/.
Δύο ανεξάρτητες συμμετοχές από την Κύπρο
——————
Η Κύπρος συμμετέχει στη συλλογική έκθεση The Performance Space στην Quadrennial of Performance Design and Space της Πράγας, με μια διαδραστική εγκατάσταση, σε επιμέλεια Ελλάδας Ευαγγέλου και Nihal Soğancı. Η έκθεση πραγματοποιείται στην Πράγα από τις 8 έως τις 18 Ιουνίου 2023.
Επισημαίνεται ότι το έργο “Fragments, Pigments and Figments: An Individualized Walk Through a Buffer Zone” αποτελείται από φωτογραφία και ποίηση και βασίζεται στην αρχή της παρατήρησης του χώρου. Ο στόχος μέσα από αυτό το έργο είναι να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της τέχνης και της συνδημιουργίας σε στιγμές και χώρους μεταβατικής πραγματικότητας, έτσι ώστε να επαναπροσδιοριστεί μια εναλλακτική συναισθηματική δράση.
Προστίθεται ότι «το έργο τέχνης είναι ένας εξατομικευμένος καλλιτεχνικός περίπατος, μια προσομοίωση των δυνατοτήτων περιδιάβασης στην ουδέτερη ζώνη του Ledra Palace της Λευκωσίας, των 430 μέτρων μεταξύ των δύο σημείων διέλευσης, μέσω 14 φωτογραφιών και ποίησης».
Οι επιμελητές συνεργάζονται με τους φωτογράφους Rahme Veziroğlu και Κωνσταντίνο Σ. Κωνσταντίνου, οι οποίοι συμμετέχουν με 14 φωτογραφίες από την ουδέτερη ζώνη του Ledra Palace στη Λευκωσία. Η εγκατάσταση αποτελεί την προσομοίωση προσωπικής βόλτας στον χώρο μέσω 14 φωτογραφιών, η καθεμία συνοδευόμενη από το δικό της ποίημα χαϊκού, που συνεισέφεραν για το έργο οι ποιητές με έδρα την Κύπρο: Halil Karapaşaoğlu, Μαρία Κούβαρου, Έρινα Χαραλάμπους, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Gürgenç Korkmazel, Stephanos Stephanides, Αυγή Λίλλη, Tamer Öncül, Nafia Akdeniz, Μαρία Σιακαλή, Tuğçe Tekhanlı, Lisa Suhair Majaj, Nese Yaşın και Nora Nadjarian.
Τη γενική επιμέλεια της έκθεσης The Performance Space έχει ο Andrew Filmer. Τα εγκαίνια της έκθεσης υπό τον γενικό τίτλο Acts of Assembly, θα πραγματοποιηθούν στις 8 Ιουνίου και η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 18 Ιουνίου 2023, στην Εθνική Πινακοθήκη στο Trade Fair Palace στην Πράγα της Τσεχίας.
Παράλληλα, η ομάδα Victor, μετά την επιτυχημένη πρεμιέρα στο οινοποιείο ETKO στη Λεμεσό, τον Ιούλιο του 2021, θα παρουσιάσει τη νέα εκδοχή του έργου Victor X στο Διεθνές Φεστιβάλ Σκηνογραφίας Prague Quadrennial 2023, από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου 2023.
Η παράσταση επινοήθηκε, σχεδιάστηκε και σκηνοθετήθηκε από τη Μαρία Μιτσή και τη Νάσια Παπαβασιλείου, με την υποστήριξη του Δρος Δώρου Πολυδώρου. Στα μέλη της δημιουργικής ομάδας περιλαμβάνεται επίσης η Μπελίντα Παπαβασιλείου ως περφόρμερ / χορογράφος. Τα ηχητικά τοπία της παράστασης συνέθεσε ο Δημήτρης Σάββα.
Σημειώνεται ότι το Victor X παρουσιάζει μια συμμετοχική / βιωματική εμπειρία όπου το κοινό εμπλέκεται σε έναν κόσμο διασύνδεσης και εξερεύνησης.
«Η ζωή αναπτύσσεται μέσα στα δικτυωτά πεδία, τις πλημμυρικές πεδιάδες και τα αλληλένδετα νήματα που συνδέουν διαφορετικά όργανα μέσα στο ανθρώπινο σώμα και συνυφαίνουν ξεχωριστές βιοπεριοχές ενός ζωντανού πλανήτη. Είναι σε αυτά τα πεδία συνάντησης που τα σώματα εμπλέκονται και συνομιλούν, διερευνώντας και μεταμορφώνοντας το ένα το άλλο που οι απεριόριστες δυνατότητες της ζωής ξεδιπλώνονται και ανθίζουν», αναφέρεται μεταξύ άλλων.
Η διαδραστική φύση των εκθεμάτων θα παρακινήσει τους επισκέπτες να ξεκινήσουν ένα ταξίδι που θα τους συνδέσει με τα βαθιά μυστήριά της, καταλήγει η ανακοίνωση.