27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 13:59

Φεστιβάλ Αθηνών 2021: Έμφαση στην ελληνική δημιουργία και επαναλειτουργία της Πειραιώς 260

Ο σχεδιασμός του προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2021 που ανακοινώθηκε την Τρίτη έδωσε επισήμως το σήμα εκκίνησης για πρόβες και παραστάσεις «υπό έκτακτες συνθήκες, καθώς είναι η δεύτερη χρονιά που καταστρώνονται πολλαπλά σχέδια διάσωσης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ», όπως είπε η καλλιτεχνική διευθύντριά του, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

«Το Φεστιβάλ ενισχύει τον διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, για να τροφοδοτήσει το κοινό με νέα, τολμηρά έργα δημιουργών από την αφρόκρεμα του διεθνούς στερεώματος» τόνισε η κα Ευαγγελάτου.

Κατ’ επιλογήν χωρίς θεματική ταυτότητα, το Φεστιβάλ αυτήν τη χρονιά θέλει να τονίσει με ορισμένους άξονες, γύρω από τους οποίους στρέφονται κάποιες παραγωγές, όπως και τον πλουραλιστικό και συμπεριληπτικό του χαρακτήρα με θεματολογία που αφορά τις γυναίκες, τις έμφυλες ταυτότητες και ζητήματα ΛΟΑΤΚΙ.

Αισιόδοξο κομμάτι αποτελεί η επαναλειτουργία της Πειραιώς 260, που παραδοσιακά φιλοξενεί τη σύγχρονη ελληνική παραγωγή και είναι το βασικό θερινό «σπίτι» χιλιάδων καλλιτεχνών από το ελεύθερο θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά και τη μουσική.

Οι παραγωγές που πέρυσι ματαιώθηκαν μεταφέρθηκαν για φέτος και οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση των υπαίθριων χώρων ενώ το πρόγραμμα επεκτείνεται μέχρι τον Οκτώβριο, που θα φιλοξενηθούν κυρίως διεθνείς παραγωγές.

Η Πειραιώς 260 φιλοξενεί περισσότερες από τις μισές παραγωγές του Φεστιβάλ, που αν χαρακτηρίζεται φέτος από κάτι είναι η έμφαση στην ελληνική δημιουργία. Συνολικά, το Φεστιβάλ έχει σχεδιάσει πάνω από 80 παραγωγές. Οι ελληνικές παραγωγές ξεπερνούν τις 50, ενώ οι παραγωγές από το εξωτερικό είναι περίπου 30. Θα παρουσιαστούν 10 νέα έργα σε συνεργασία με κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Πολωνία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ μετά την πρεμιέρα τους στην Αθήνα, θα φιλοξενηθούν ως συμπαραγωγές σε σκηνές του εξωτερικού.

Επίδαυρος

Στην Επίδαυρο, φέτος, θα γίνουν δέκα παραστάσεις, με πέντε σκηνοθέτες να κάνουν την πρώτη τους σκηνοθεσία στο αρχαίο θέατρο -Αργυρώ Χιώτη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Γιάννης Μόσχος, Γιώργος Νανούρης και Τόμας Οστερμάγιερ-, με τις παραστάσεις να παίζονται και πάλι τρεις ημέρες την εβδομάδα –Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή–, από τον Ιούνιο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

 

Μιχαήλ Μαρμαρινός, Νικαίτη Κοντούρη, Βασίλης Παπαβασιλείου, Γιάννης Κακλέας, Άρης Μπινιάρης συμπληρώνουν τα ονόματα των σκηνοθετών, δίνοντας ένα στίγμα των διαφορετικών γενεών και προσεγγίσεων στο αρχαίο δράμα που θα παρακολουθήσει το κοινό.

Μικρή Επίδαυρος

Η Μικρή Επίδαυρος θα λειτουργήσει αυτό το καλοκαίρι έως τα τέλη Αυγούστου. Στο πρόγραμμά της κυριαρχεί η ανάθεση συγγραφής νέων έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο δράμα, σε Νεοέλληνες συγγραφείς.

Θα παρουσιαστούν έργα των Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, Γιάννη Μαυριτσάκη, Αμάντας Μιχαλοπούλου και Αλεξάνδρας Κ* που θα συνομιλήσουν με μια αρχαία τραγωδία. Στη Μικρή Επίδαυρο θα παρουσιαστεί και το έργο του Ευριπίδη Λασκαρίδη και το εικαστικό έργο της Αιμιλίας Παπαφιλίππου, ενώ ο Πέτρος Κλαμπάνης θα συναντηθεί με τον Πετρολούκα Χαλκιά, και ο Keyvan Chemirani με τον Σωκράτη Σινόπουλο.

Ηρώδειο

Η μουσική πρωταγωνιστεί στο Ηρώδειο με ηχηρά ονόματα και την πρώτη συνεργασία μεταξύ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στο πόντιουμ ονόματα όπως αυτά των Ζούμπιν Μέτα και σερ Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ, στην τζαζ ο Γιαν Γκαρμπάρεκ και ο Μπράιαν Ίνο, σε μια μουσική συνομιλία με τον αδελφό του, Ρότζερ Ίνο, μέχρι τον Olafur Arnalds και τον Max Cooper, ενώ το ελληνικό πρόγραμμα περιέχει πάντα την όπερα της ΕΛΣ, ένα αφιέρωμα στη θρυλική Λιλιπούπολη, την Ελευθερία Αρβανιτάκη και τη συνάντηση της Λένας Πλάτωνος με τη Nalyssa Green, ανάμεσα σε άλλα.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΥΠΕΣ: Κατέπλευσαν με ασφάλεια στον Λίβανο τα σκάφη με μετανάστες- «Στο πλαίσιο του νόμου ό,τι κάνουμε»

Οτιδήποτε κάνουμε για αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας και των διεθνών κανονισμών, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος...

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού στην Ελλάδα

Επιδείνωση πρόκειται να παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες στην Ελλάδα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ). Όπως σημειώνεται στο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης...

Ανοδικά κινείται την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:50) να βρίσκεται στις 143,85 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,55%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει άνοδο 0,55%, τυγχάνοντας...

Νορβηγία: Κέρδη μαμούθ 110 δισ. δολάρια για το κρατικό fund

Κέρδη 1,21 τρισεκατομμυρίου κορωνών που τροφοδοτήθηκαν από τις ισχυρές αποδόσεις των επενδύσεών του σε μετοχές του τομέα της τεχνολογίας, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο...

Παγκόσμια φωτογραφία της χρονιάς: Η Παλαιστίνια που κρατά την σαβανωμένη, νεκρή ανιψιά της

H φωτογραφία μιας Παλαιστίνιας που κρατά στην αγκαλιά της το σαβανωμένο σώμα της ανιψιάς της που σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στην Γάζα τιμήθηκε με...

NYT: Το Ισραήλ υποτίμησε την Τεχεράνη – Δεν περίμενε ότι το χτύπημα στη Δαμασκό θα προκαλούσε μεγάλης κλίμακας απάντηση

O λάθος υπολογισμός του Ισραήλ οδήγησε σε κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ιράν καθώς, όπως αναφέρουν οι New York Times, που επικαλούνται Ισραηλινούς αξιωματούχους, δεν αξιολόγησε ότι η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!