25.8 C
Nicosia
Πέμπτη 18 Απρίλιος 2024 | 17:11

Τίνα Τέρνερ: Πέθανε η θρυλική «γιαγιά της ροκ»

«Η Τίνα Τέρνερ, η “βασίλισσα του Rock’n Roll” πέθανε ειρηνικά σήμερα σε ηλικία 83 ετών μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Κούσναχτ κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Μαζί της, ο κόσμος χάνει έναν θρύλο της μουσικής και ένα πρότυπο», ανέφερε η εκπρόσωπος της θρυλικής τραγουδίστριας.

Η γεννημένη στις ΗΠΑ σταρ ήταν μία από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες της ροκ, γνωστή για το χάρισμά της επί σκηνής και μια σειρά από επιτυχίες όπως τα «The Best», «Proud Mary», «Private Dancer», «What’s Love Got to Do With It» κ.ά.

Γεννήθηκε ως Άννα Μέι Μπούλοκ στις 26 Νοεμβρίου 1939 σε μια αγροτική κοινότητα του Τενεσί. Ο πατέρας της ήταν επιστάτης σε φάρμα και η μητέρα της εγκατέλειψε την οικογένεια όταν η μετέπειτα σταρ της ροκ ήταν μόλις 11 ετών.

Ξεκίνησε την καριέρα της στα μέσα της δεκαετίας του 1950, όταν την ανακάλυψε ο Άικ Τέρνερ και της άλλαξε το όνομα σε Τίνα Τέρνερ, προτού ακόμη παντρευτούν στην Τιχουάνα του Μεξικού. Χώρισε το 1976 αφού – όπως αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία της – έπεσε θύμα συζυγικής βίας. Πήρε τελικά διαζύγιο δύο χρόνια αργότερα.

Το 1985 γνώρισε τον Έρβιν Μπαχ, με τον οποίο διατηρούσε δεσμό επί 27 χρόνια, προτού ενωθούν με τα δεσμά του γάμου το 2013.

Έγινε ευρέως γνωστή και αναγνωρίστηκε παγκοσμίως. Έχει κερδίσει οκτώ βραβεία Grammy, εκ των οποίων τα τρία είναι τιμητικά. Επίσης, έχει εισαχθεί μαζί με τον Άικ Τέρνερ στο Rock and Roll Hall of Fame και έχει το δικό της αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλυγουντ και στο St. Louis Walk of Fame.

Το 2000 η Τίνα Τάρνερ έγινε η γυναίκα καλλιτέχνης με τις περισσότερες συναυλίες μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ των οποίων 25 συναυλίες στην Wembley Arena και 5 συναυλίες στο Wembley Stadium (τρεις το 1996 και δυο το 2000). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο top 40 επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες.

Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 63η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 17η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.

Το 2005 τιμήθηκε με το βραβείο Κένεντι.

Επιπλέον, η Τίνα Τέρνερ έχει εμφανιστεί σε ταινίες, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου της Acid Queen στο ροκ μιούζικαλ Tommy (1975), του πρωταγωνιστικού ρόλου στο Mad Max Beyond Thunderdome (1985) μαζί με τον Μελ Γκίμπσον και του ρόλου στην ταινία Last Action Hero (1993).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βραβεύθηκαν 10 δικοινοτικές ομάδες από τον Σερ Στέλιο – Oι μισές για πρώτη φορά

Τις 10 δικοινοτικές ομάδες (10 Ελληνοκύπριους και 10 Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες) που ξεχώρισαν στα "Stelios Bi - Communal Awards for Business Co-operation 2024” βράβευσε για 14η χρονιά...

Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ να προσπαθήσουν για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σε όλες τις πόλεις με μεγάλη επιτυχία η προγραμματισμένη 24ώρη προειδοποιητική απεργία των εργαζομένων στις εταιρείες ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών έργων, αναφέρουν σε...

Έως και τις 29 Απριλίου οι εγγραφές για επιστολική ψήφο στην Ελλάδα

Τη δυνατότητα που έχουν οι Έλληνες πολίτες να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο έως και τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου υπενθύμισε η...

Υπ.Άμυνας: Σε όλα τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας έχουν γίνει διορθώσεις

Τη διαβεβαίωση ότι σχεδόν σε όλα τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) για το Υπουργείο Άμυνας έχουν γίνει διορθώσεις ενώ σε όσα απομένουν έχει...

Καιρός: Στα ίδια επίπεδα η θερμοκρασία μέχρι τη Δευτέρα

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Απόψε, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο τοπικά θα παρατηρούνται αυξημένες χαμηλές νεφώσεις. Αρχικά στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται...

Υπ. Ενέργειας: Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην ΕΕ την τελευταία διετία

Η Κύπρος έχει παρουσιάσει τα τελευταία δύο χρόνια μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο μερίδιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ανάμεσα στα κράτη μέλη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!