23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 13:56

Σε «κίνδυνο» ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα των Μπροντέ

Ο Σύλλογος Μπροντέ στη Βρετανία ζητά άμεση κυβερνητική παρέμβαση για να αποτραπεί, όπως αναφέρει, η εξαφάνιση ανεκτίμητων λογοτεχνικών θησαυρών της βιβλιοθήκης Honresfield, μεταξύ άλλων, ενός σπάνιου σημειωματάριου με ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ, με την πώλησή τους σε ιδιώτες σε δημοπρασία.

Η συλλογή Honresfield με περισσότερα από 500 ιστορικά λογοτεχνικά στοιχεία εξαφανίστηκε από κοινή θέα το 1939 και την είδαν μόνο ένας ή δύο ακαδημαϊκοί τα επόμενα χρόνια.

Η συλλογή περιλαμβάνει το μοναδικό χειρόγραφο με κάποια από πιο γνωστά ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ, με σχολιασμούς από την αδελφή της Σαρλότ, καθώς και οικογενειακά γράμματα και βιβλία των αδελφών Μπροντέ, αλλά και σημαντικά χειρόγραφα των Ρόμπερτ Μπερνς και Γουόλτερ Σκοτ.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η Βιβλιοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε από τους αδελφούς, Άλφρεντ και Γουίλιαμ Λο που μεγάλωσαν κοντά στην οικογενειακή κατοικία των Μπροντέ στο Χάουορθ, πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον Sotheby’s αργότερα φέτος.

Τα ποιήματα της Έμιλι Μπροντέ εκτιμάται ότι θα πωληθούν μεταξύ 800.000 και 1,2 εκατομμυρίων αγγλικών λιρών. Η συλλογή περιλαμβάνει βιβλία, όπως η πρώτη έκδοση του έργου «Τζέιν Έιρ» που χαρίστηκαν από τη Σαρλότ και άλλα μέλη της οικογένειας στη Μάρθα Μπράουν, κόρη ενός οικογενειακού φίλου.

Επίσης η πρώτη έκδοση του διάσημου μυθιστορήματος της Έμιλι Μπροντέ «Ανεμοδαρμένα Ύψη» υπολογίζεται ότι θα πωληθεί μεταξύ 200.000 και 300.000 αγγλικών λιρών.

Ο Σύλλογος Μπροντέ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1893, ζητά από την κυβέρνηση να θεσπίσει ελάχιστες προδιαγραφές διατήρησης και φροντίδας για αντικείμενα εθνικής λογοτεχνικής κληρονομιάς που ανήκουν σε ιδιώτες.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μπροντέ καλούν τους βουλευτές να αναλάβουν δράση για να σώσουν τη «μοναδική» συλλογή για το έθνος.

Χαρακτηρίζοντας τη Βιβλιοθήκη ως «απαράμιλλο για τη βόρεια Βρετανία, λογοτεχνικό θησαυρό», ο Σύλλογος απέστειλε επιστολές σε όλους τους βουλευτές της βόρειας Βρετανίας και τους εκλεγμένους δημάρχους προειδοποιώντας ότι στη δημοπρασία του Sotheby’s «αντικείμενα – τρόπαια» πωλούνται σε τιμές που δεν είναι προσιτές από Βρετανικά Μουσεία και Βιβλιοθήκες και ότι πολλά θα εξαφανιστούν σε συλλογές διεθνών ιδιωτών επενδυτών».

Η καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Κάθριν Σάδερλαντ, η οποία συνεργάζεται με τον Σύλλογο, προειδοποίησε ότι «χωρίς άμεση κυβερνητική παρέμβαση μια εθνική συλλογή κρυμμένη για 100 χρόνια σύντομα θα διασκορπιστεί αποσπασματικά σε ολόκληρο τον κόσμο και ίσως δεν παρουσιαστεί ποτέ ξανά» σύμφωνα με την εφημερίδα «The Guardian» και το ΑΠΕ.

Απαντώντας στις αντιδράσεις ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι «οι ιδιώτες συλλέκτες μπορούν να είναι σπουδαίοι θεματοφύλακες τέτοιου υλικού και ότι τα αντικείμενα έχουν διασωθεί πολύ καλά από μια οικογένεια για σχεδόν 130 χρόνια».

«Συχνά οι ιδιώτες συλλέκτες είναι πολύ χαρούμενοι που επιτρέπουν στους μελετητές να έχουν πρόσβαση στις συλλογές τους και σε αυτήν την περίπτωση έχει διατηρηθεί ακαδημαϊκή πρόσβαση» σημείωσε.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΚΕΔΙΠΕΣ: €140εκ. η καταβολή για το Α’ τρίμηνο 2024 – €1.300εκ. προς το Κράτος

To Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΙΠΕΣ στην τελευταία του συνεδρία ημερομηνίας 27 Μαρτίου 2024, αποφάσισε νέα καταβολή σε μετρητά προς το Κράτος ύψους €140εκ. για...

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη

Άνοδο καταγράφει το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:34) να βρίσκεται στις 144,45 μονάδες, παρουσιάζοντας κέρδη 0,05%. Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 παρουσιάζει άνοδο 0,05%, τυγχάνοντας διαπραγμάτευσης...

Επίσπευση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος

Επίσπευση στην ολοκλήρωση του φορολογικού μετασχηματισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για τον φορολογικό μετασχηματισμό, μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε...

Παρέμβαση ΥΠΟΙΚ για να πληρωθούν οι υπάλληλοι του ΡΙΚ

Το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επιτρέψει να μείνουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι στο ΡΙΚ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός. Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!