19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 12:44

Πίνακας του Καντίνσκι, που είχε κλαπεί από τους Ναζί, πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

Πίνακας του Βασίλι Καντίνσκι, ο οποίος είχε κλαπεί από τους Ναζί που σκότωσαν τον ιδιοκτήτη του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς το 1944, πωλήθηκε έναντι 37,2 εκατομμυρίων λιρών σε δημοπρασία στο Λονδίνο.

Το αριστουργηματικό έργο από το 1910 με τίτλο «Murnau mit Kirche II» («Το Μούρναου με εκκλησία ΙΙ») πωλήθηκε στον Οίκο δημοπρασιών Sotheby’s εκ μέρους των δισέγγονων του ιδιοκτήτη που ήρθαν πρόσφατα σε επαφή με τον πίνακα που ανακαλύφθηκε σε ένα μουσείο στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας.

Οι απόγονοι των Τζοάνα Μαργαρίθ Στερν-Λίπμαν και Σίγκμπερτ Στερν, οι ιδρυτές μιας κλωστοϋφαντουργίας και συλλέκτες τέχνης, δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιούσαν μέρος των εσόδων της πώλησης για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν κι άλλα έργα από την τεράστια συλλογή της οικογένειας, που κατασχέθηκε από τους Ναζί τη δεκαετία του 1930.

Ο πίνακας, που απεικονίζει το χωριό Μούρναου της Βαυαρίας με πολλά και έντονα χρώματα, ήταν κρεμασμένος στην τραπεζαρία του ζεύγους στη βίλα τους στην πόλη Πότσδαμ του Βερολίνου.

Το έργο πρωταγωνίστησε στη δημοπρασία και έθεσε νέο ποσό – ρεκόρ για πίνακα του Καντίνσκι. Το προηγούμενο υψηλότερο ποσό σε δημοπρασία του Sotheby’s για Καντίνσκι ήταν στις 33 εκατ. λίρες με τον πίνακα «Ζωγραφίζοντας με Λευκές Γραμμές» (1913).

Οι πρώτοι ιδιοκτήτες του «Μούρναου με εκκλησία ΙΙ» ήταν φίλοι με μερικούς από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς και διανοούμενους της εποχής τους συμπεριλαμβανομένων των Τόμας Μαν, Φραντς Κάφκα και Αλμπερτ Αϊνστάιν. Η συλλογή του ζεύγους περιλάμβανε παραπάνω από 100 έργα τέχνης: από παλαιά ολλανδικά μέχρι σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι Μουνκ και Καντίνσκι.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν ότι οι Ναζί «ανέβηκαν» στην εξουσία. Παρόλο που ο Στερν πέθανε το 1935 από φυσικά αίτια, η Στερν – Λίπμαν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Αργότερα, δολοφονήθηκε στο Αουσβιτς. Η εκπληκτική συλλογή τους λεηλατήθηκε και σκορπίστηκε κατά μήκος της περιοχής. Η τοποθεσία πολλών από αυτών των έργων, παραμένει ακόμα άγνωστη.

Το «Μούρναου με εκκλησία ΙΙ» ανακαλύφθηκε σχεδόν πριν από 10 χρόνια στους τοίχους του Μουσείου Φαν Άμπε στο Αϊντχόβεν, όπου υπήρχε από το 1951. Μετά από μια μακρά δικαστική μάχη, αποκαταστάθηκε πέρυσι από τους 13 απογόνους της οικογένειας Στερν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Το Celestyal Discovery πραγματοποιεί το παρθενικό του ταξίδι, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα

To Celestyal Discovery ξεκίνησε για το παρθενικό του ταξίδι στο Αιγαίο στις 22 Μαρτίου, 2024, υπό τη νέα εταιρική ταυτότητα της Celestyal. Αναχωρώντας το κρουαζιερόπλοιο...

Η Τζακάρτα το οικονομικό κέντρο της Ινδονησίας παρά τη μεταφορά της πρωτεύουσας

Το Κοινοβούλιο της Ινδονησίας την Πέμπτη αναγνώρισε ειδικό καθεστώς για την Τζακάρτα, διατηρώντας τη μητρόπολη ως το οικονομικό επίκεντρο της χώρας, εν μέσω σχεδιασμών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!