22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 12:53

Με συναυλία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων και το δράμα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τη Συναυλία-Αφιέρωμα «Μικρά Ασία-Προσφυγιά», η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στη Σχολή Τυφλών.

Σε χαιρετισμό του στη μουσική βραδιά, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, αφού μετέφερε το θερμό χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, που έθεσε υπό την αιγίδα του την χθεσινοβραδινή μουσική εκδήλωση, είπε ότι πριν εκατό χρόνια τέτοιες περίπου μέρες, μέρες Σεπτέμβρη, ο στρατός του Κεμάλ Ατατούρκ με καταστροφική μανία κατέκαψε την όμορφη μητρόπολη της Σμύρνης.

«Αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαν προηγηθεί τρεις Γενοκτονίες, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ποντίων. Θεμελίωναν τότε το νέο τουρκικό κράτος πάνω σε γενοκτονίες, μαζικό φονικό και καταστροφή. Με την καταστροφή στη Μικρασία αφήσαμε πίσω εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες νεκρούς. Μετά, ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες τα έχασαν όλα, ξεριζώθηκαν και έφυγαν στην προσφυγιά», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης στην Κύπρο διοργανώθηκαν από την ειδική επιτροπή εκδηλώσεων της οποίας τον ορισμό επισφράγισε το Υπουργικό Συμβούλιο και ευχαρίστησε, παράλληλα, τον πρόεδρο, Καθηγητή Γιώργο Γεωργή, και όλα τα μέλη της για τις προσπάθειες και τα όσα πρόσφεραν εθελοντικά.

«Χαίρομαι μάλιστα ιδιαίτερα γιατί μέσα από την επιτροπή είχαμε την παρουσία και συνεργασία του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου -γνωστού για τη δημιουργική συνεισφορά του, όπως και ποντιακών σωματείων. Εκτός από σεβασμό και τιμή  για τα θύματα -πολίτες και στρατιώτες- και τους Μικρασιάτες όλους και την καλλιέργεια της μνήμης και της ιστορικής συνείδησης, θελήσαμε να δείξουμε και να αναδείξουμε τη συνεισφορά του μικρασιατικού ελληνισμού», σημείωσε.

Όπως είπε, οι μικρασιάτες πρόσφυγες όπου βρέθηκαν, σε δεύτερη πατρίδα, έδωσαν περισσότερα από όσα πήραν.

Ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι «ένα καλό κομμάτι της οντολογίας και της συνείδησης του Νέου Ελληνισμού, εκείνου που είμαστε, στον τρόπο μας και μέσα στη ψυχή μας, βρίσκεται εκεί, στη Μικρά Ασία».

«Στην Ιωνία και την Πόλη, στην Καππαδοκία και την Τραπεζούντα και τον Πόντο. Μπορεί στους τόπους εκείνους να έχει εγκατασταθεί το τουρκικό κράτος –που συνεχίζει αδιαλείπτως να μας απειλεί- όμως μαζί μας μένει η συνείδηση, όσα έχουμε μέσα μας και μαζί μας προχωρούν και συνεχίζουν, στο δρόμο μας», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε, επίσης, ότι συμβολική επιλογή τους ήταν η χθεσινοβραδινή συναυλία να γίνει την επαύριον της επετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημείωσε ότι η 62η επέτειος «μας θύμισε ότι με θυσία της ζωής χιλιάδων ανθρώπων, μέσα από δοκιμασίες και προδοσίες, απέναντι στη συνεχιζόμενη επιβουλή και επίθεση της Τουρκίας, η Κυπριακή Δημοκρατία στάθηκε, κράτησε και με εγκαρτέρηση και επιμονή συνεχίζει να προοδεύει και να δημιουργεί».

«Ωστόσο, για να θυμηθούμε τον πόνο, τον ξεριζωμό και την προσφυγιά δεν υπήρχε, νομίζω, καλύτερη επιλογή από τη φωνή και την ερμηνεία του Γιώργου Νταλάρα. Από τότε, το 1972 στα 50χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής, που κυκλοφόρησε το εμβληματικό έργο του Απόστολου Καλδάρα και του Πυθαγόρα, η «Μικρά Ασία», με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα και της Χάρης Αλεξίου, ταυτίζουμε το τραγούδι για τη Σμύρνη, για του Βοσπόρου τα στενά, για το Αϊβαλί και τις καμπάνες της Αγιά-Σοφιάς,  με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προειδοποιεί το Ιράν το Ισραήλ: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι...

«Ενδείξεις» για κόμματα και υποψήφιους πίσω από παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων-Οι «κόκκινοι» δήμοι και κοινότητες

Εντολή στις Επαρχιακές Διοικήσεις να καταγράψουν όλες τις στοιχειοθετημένες ή «ύποπτες» μετοικήσεις ψηφοφόρων ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου 2024, έδωσε ο...

Ανάλυση: Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση – Επιδιώκουν αποκλιμάκωση

Xαμηλούς τόνους τηρούν οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ, σημειώνουν οι New York Times, σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν...

Χρηματιστήρια: Ψυχραιμία και ήπιες απώλειες, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Όπως ήταν αναμενόμενο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση την Παρασκευή, αν και όχι με βουτιά, για την ώρα, μετά τις εξελίξεις στη Μέση...

ΥΠΑΜ: Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΕΦ

Το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται καθημερινά, μεθοδικά και αθόρυβα, σε συνεργασία με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας,...

Οδηγούσε με υπερδιπλάσια ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή, θετικός σε ναρκοτεστ

Με ταχύτητα 106 χιλιομέτρων, αντί μέχρι 50 χιλιομέτρων, σε κατοικημένη περιοχή στο Παραλίμνι οδηγούσε αυτοκίνητο νεαρός άνδρας ηλικίας 22 ετών, ο οποίος ανακόπηκε το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!