21.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 0:02

Με κλασικά έργα, παγκόσμιες πρεμιέρες και διάσημους σολίστ και μαέστρους, υποδέχεται τη νέα χρονιά η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Σημαντικά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής αλλά και Κύπριους καλλιτέχνες, δεξιοτέχνες στο είδος τους, φιλοξενεί στη νέα σειρά συναυλιών της για το 2023 η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου η οποία, μετά την μεγάλη επιτυχία των προηγούμενων χρόνων, συνεχίζει την καθιερωμένη πια συναυλία της στο πλαίσιο του προγράμματος, Orchestra4All. Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα συναυλιών της σεζόν κατέχει η συναυλία με τα εμβληματικά έργα του Έλληνα συνθέτη, Ηλία Ανδριόπουλου, Προσανατολισμοί και Ωδαί, υπό την διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Αρχή για τις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου ορίστηκε η 12η Ιανουαρίου 2023 όπου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο και την επομένη στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, η Ορχήστρα ερμηνεύει τα έργα των Felix Mendelssohn, Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε Σολ ελάσσονα, έργο 25 και Robert Schumann, Συμφωνία αρ. 3 σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 97 («του Ρήνου»).

Στο πιάνο ο Roberto Prosseda υπό την διεύθυνση του μαέστρου, Mark Kadin.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, ο μαέστρος Kadin, Μουσικός Διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Εθνικής Ραδιοφωνίας της Βουλγαρίας, διακρίνεται για την εξαίρετη του μουσικότητα, δημιουργική ενέργεια και αστραφτερές ερμηνείες.

Ο Roberto Prosseda καταπλήσσει με την ποικιλομορφία και μοναδικότητα της πιανιστικής του τέχνης, ενώ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους ερμηνευτές Mendelssohn σήμερα. Θα μας γοητεύσει στο Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του συνθέτη, ενώ η συναυλία θα ολοκληρωθεί με άλλο ένα ρομαντικό αριστούργημα, την Τρίτη Συμφωνία του Schumann.

Ακολουθούν συναυλίες στις 9 και 10 Μαρτίου 2023 σε Λευκωσία και Λεμεσό, αντίστοιχα. Θα ακουστούν τα έργα των Jean Sibelius, Κοντσέρτο για βιολί σε Ρε ελάσσονα, έργο 47 και Johannes Brahms, Συμφωνία αρ. 2 σε Ρε μείζονα, έργο 73. Στο βιολί ο Liviu Prunaru. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου διευθύνει ο Καλλιτεχνικός της Διευθυντής, Günter Neuhold.

Günter Neuhold και Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου έχουν τη χαρά να υποδεχτούν επί σκηνής τον διάσημο βιολιστή Liviu Prunaru, για να παρουσιάσουν έργα του ώριμου ρομαντισμού.

Ο Liviu Prunaru, εξάρχων της Ορχήστρας Royal Concertgebouw και πρώην Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Μουσικής Ακαδημίας Menuhin, έχει παίξει ως σολίστ στις πιο φημισμένες αίθουσες συναυλιών παγκοσμίως. Για αυτόν έχει γραφτεί πως: «Αν υπάρχει μουσικός παράδεισος, θα πρέπει να μοιάζει στο βιολιστικό παίξιμο του Liviu Prunaru…φωτεινό, καθάριο, ακτινοβόλο….μία και μοναδική φράση αρκεί ώστε να κόψει την ανάσα στο ακροατήριο…».

Ο Prunaru θα ερμηνεύσει το εξαιρετικά δεξιοτεχνικό κοντσέρτο για βιολί του Jean Sibelius, ενώ η συναυλία θα κλείσει με τη μελωδική, γεμάτη συναισθηματικές αντιθέσεις Δεύτερη Συμφωνία του Johannes Brahms.

Με το αφιέρωμα στη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος συνεχίζει το πρόγραμμα συναυλιών της η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου.

Η συναυλία περιλαμβάνει την Παγκύπρια Πρεμιέρα του Κοντσέρτου για βιολί αρ. 1 σε Λα ελάσσονα, έργο 28 του Karl Goldmark και τη Συμφωνία αρ. 7 σε Ρε ελάσσονα, έργο 70 του Antonín Dvořák. Στο βιολί ο Νίκος Πίττας. Μαέστρος ο Doron Salomon.

Το κοινό θα απολαύσει την παγκύπρια πρεμιέρα του Κοντσέρτου για βιολί σε Λα ελάσσονα του Karl Goldmark. Πρόκειται για ένα κρυμμένο διαμάντι του ρομαντικού ρεπερτορίου, με τον Νίκο Πίττα αναμφίβολα να αποδίδει μοναδικά τα λεπτά συναισθήματα και τον ένθερμο πόθο που διακρίνουν το έργο. Τη συναυλία συμπληρώνει η θαυμάσια Συμφωνία αρ. 7 του Antonín Dvořák, που δημιουργεί μια υποβλητική και δραματική ατμόσφαιρα.

Συναυλίες στις 26 Ιανουαρίου στη Λάρνακα, 27 στη Λευκωσία και 28 Ιανουαρίου στην Πάφο.

Ο Ελληνας συνθέτης και μαέστρος, Άλκης Μπαλτάς, διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα σε δύο δικές του συνθέσεις. Πρόκειται για τα έργα, Των ημετέρων άλλων: Ζωή εν ταξί και Των ημετέρων άλλων: Ο σαξοφωνίστας. Οι δύο αυτές συναυλίες εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος Orchestra4All 2. Στις συναυλίες συναντούμε τον Νίκο Ιωάννου στο κοντραμπάσο, τον Γιάννη Μυράλη στο σαξόφωνο και στο ρόλο του αφηγητή τον Ηρόδοτο Μιλτιάδους

O μαέστρος και συνθέτης Άλκης Μπαλτάς, επενδύει με επιλεγμένα αποσπάσματα κλασσικών έργων τα διηγήματα «Ζωή εν ταξί» και «Ο σαξοφωνίστας» από τη συλλογή διηγημάτων του Κώστα Λυμπουρή Των ημετέρων άλλων (Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-νουβέλας, 2015).

Η ζωή ανθρώπων από ξένα μέρη οι οποίοι ζούνε κοντά μας, περιγράφεται στη συλλογή του Κώστα Λυμπουρή με εξαιρετικά συναρπαστικό λογοτεχνικό τρόπο. Τα διηγήματα «Ζωή εν ταξί» και «Ο σαξοφωνίστας» αναφέρονται στη ζωή δύο αλλοδαπών μουσικών, ενός κοντραμπασίστα και ενός σαξοφωνίστα αντίστοιχα. Στη συναυλία, ο γνωστός ηθοποιός Ηρόδοτος Μιλτιάδους θα αποδώσει τα διηγήματα με τη συνοδεία της ορχήστρας, και σολίστ τους διακεκριμένους Νίκο Ιωάννου στο κοντραμπάσο και Γιάννη Μυράλη στο σαξόφωνο, υπό τη διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά.

Συναυλίες στις 9 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία και στις 10 στη Λεμεσό.

Με την παγκόσμια πρεμιέρα δύο κοντσέρτων των Κύπριων συνθετών Ανδρέα Ορφανίδη, Κοντσέρτο για ορχήστρα εγχόρδων «Κυπριακός Ζέφυρος» και Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, Κοντσέρτο για βιολί και έγχορδα συνεχίζει τις συναυλίες της για το 2023 η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Στην ίδια συναυλία περιλαμβάνεται και το έργο του Arnold Schönberg: Verklärte Nacht (Εξαϋλωμένη vύχτα).

Στο βιολί ο Μάριος Ιωάννου. Μαέστρος ο Günter Neuhold.

H Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό την μπαγκέτα του Günter Neuhold παρουσιάζει σε πρώτη εκτέλεση τα έργα δύο σύγχρονων Κυπρίων δημιουργών, καθώς και ένα από τα σημαντικότερα πρώιμα έργα του Arnold Schönberg.

Tο Κοντσέρτο «Κυπριακός Ζέφυρος» του Ανδρέα Ορφανίδη απεικονίζει μουσικά τα γεγονότα που φέρνει στην Κύπρο ο Ζέφυρος άνεμος. Ο βιολιστής και μέλος της ορχήστρας Μάριος Ιωάννου θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολί και έγχορδα του συνθέτη και συνάδελφού του, Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, στο οποίο επηρεάστηκε από τον μινιμαλισμό και τον νεοκλασσικισμό. Σύμφωνα με τον Schönberg, το καινοτόμο του έργο Verklärte Nacht (Εξαϋλωμένη νύχτα) «περιορίζεται στην απεικόνιση της φύσης και την έκφραση ανθρώπινων συναισθημάτων».

Συναυλίες στις 17 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία και στις 18 στην Πάφο.

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου καλωσορίζει την Ανοιξη με τα έργα των Jacques Offenbach, La vie parisienne: Εισαγωγή, Camille Saint-Saëns, Κοντσέρτο για βιολοντσέλο αρ. 1 σε Λα ελάσσονα, έργο 33 και Georges Bizet, Συμφωνία αρ. 1 σε Ντο μείζονα. Στο βιολοντσέλο ο Robertas Grod, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη.

Σε αυτή την πλούσια στυλιστικά συναυλία, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουντούρη, ερμηνεύει έργα του Γαλλικού ρομαντισμού.

Το πρόγραμμα ξεκινά με τη γεμάτη ζωντάνια εισαγωγή από τη δημοφιλή οπερέτα του Jacques Offenbach La vie parisienne. Στη συνέχεια, ο εξαιρετικός Λιθουανός βιολοντσελίστας Robertas Grod, θα ερμηνεύσει το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο αρ. 1 του Saint-Saëns, το οποίο ανέβασε σημαντικά τη δημοτικότητα του συνθέτη στους Γαλλικούς μουσικούς κύκλους. Η συναυλία ολοκληρώνεται με την αριστουργηματική Πρώτη Συμφωνία του George Bizet, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής στον δάσκαλό του, Charles Gounod.

Συναυλίες την 1η Μαρτίου 2023 στη Λευκωσία, την 2α Μαρτίου στη Λεμεσό και στη Λάρνακα στις 3 Μαρτίου 2023.

Ακολουθεί η συναυλία με τα έργα του Ηλία Ανδριόπουλου, Προσανατολισμοί και Ωδαί με τη σοπράνο, Θεοδώρα Μπάκα, τον βαρύτονο Αναστάσιο Χριστογιαννόπουλο, την Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού (μαέστρος: Σόλων Κλαδάς) και τον Κώστα Χαραλαμπίδη στην αφήγηση. Μαέστρος ο εξ Ελλάδος, Μίλτος Λογιάδης.

Σε αυτή την ξεχωριστή συναυλία, ο Μίλτος Λογιάδης διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε δύο εμβληματικά έργα μελοποιημένης ποίησης του καταξιωμένου Έλληνα συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου.

Οι ποιητικές συλλογές Προσανατολισμοί του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και Ωδαί του ποιητή του ελληνικού ρομαντισμού Ανδρέα Κάλβου, μελοποιούνται και ενορχηστρώνονται αριστοτεχνικά από τον συνθέτη. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύουν οι εξαίρετοι λυρικοί τραγουδιστές Θεοδώρα Μπάκα – σοπράνο και Αναστάσιος Χριστογιαννόπουλος – βαρύτονος, η Χορωδία ΑΡΗΣ Λεμεσού, με τον διαπρεπή Κύπριο ηθοποιό Κώστα Χαραλαμπίδη στην απόδοση των ποιημάτων.

Συναυλίες στη Λεμεσό την Πέμπτη 23 Μαρτίου και στη Λευκωσία στις 24.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!