20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 6:16

Κώστας Βασιλείου :Νιώθω σαν να γεννήθηκα, έζησα και σβήνω μέσα στα πράγματα που λάτρεψα (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυτό που νιώθω θέλω να ταυτίζεται με την αλήθεια μου, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο ποιητής-φιλόλογος Κώστας Βασιλείου, το έργο του οποίου αποτέλεσε αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε προσφάτως ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ). Με ένα τρόπο μαγευτικό, σημείωσε επίσης ότι, «νιώθω σαν να γεννήθηκα, έζησα και σβήνω -όταν έρθει η ώρα – μέσα στα πράγματα που λάτρεψα»

Με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα του ΟΛΚ, ο Κώστας Βασιλείου κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να μιλήσει για τα αισθήματα που του προκαλούν η υποδοχή και η πρόσληψη του έργου του από το κοινό και από άλλους ποιητές. «Νιώθω πάρα πολύ ωραία, γιατί τώρα που βρίσκομαι προς την έξοδό μου, φαίνεται ότι αρχίζει μια αναγνώριση», σημείωσε. «Δεν επαίρομαι, απλώς νιώθω ότι έκανα ως πνευματικός άνθρωπος ό,τι μπορούσα και πολύ σωστά τίθεται προς κρίση και ό,τι αντέξει, όχι για μένα, αλλά για την ποίηση, για την Κύπρο, για τον πολιτισμό», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις πηγές της έμπνευσής του, ο κ. Βασιλείου είπε ότι «είναι πολλές, και φιλολογικές και πραγματικές, η γη πάνω από όλα». «Όταν λέω γη, εννοώ τη γη στο σύνολό της, αλλά ειδικότερα και τη νήσο των Αγίων που βρίσκεται στη Μεσόγειο, τη χαλκόεσσα, δασόεσσα και αφρόεσσα Κύπρο», διευκρίνισε. «Νιώθω σαν να γεννήθηκα, έζησα και σβήνω -όταν έρθει η ώρα – μέσα στα πράγματα που λάτρεψα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ποιητικό του έργο, ο Κώστας Βασιλείου είπε ότι προσπάθησε να είναι ειλικρινής και αυτά που εκφράζει να είναι αυτά που νιώθει. «Διδάγματα έπαιρνα από όλους, αλλά έπαιρνα την πένα στο χέρι μόνο όταν ένιωθα ότι είχα κάτι που θα μπορούσα να γράψω και να έχει το δικό μου στίγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα πρώτα έργα του ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι ακολουθούσε το ρεύμα της εποχής, που ήταν οι ποιητές της γενιάς του ’30 (Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος, Έλιοτ, Έζρα Πάουντ), προσθέτοντας ότι προσπαθούσε να γράφει σε ένα τέτοιο στυλ. Ωστόσο, όπως είπε, υπήρχαν ρωγμές από τις οποίες έβγαιναν πράγματα πιο αυθόρμητα, πιο ζεστά.

Το 1996, μετά από 20 χρόνια μαθητείας σε άλλους ποιητές, ο ποιητής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι τα γεγονότα στη Δερύνεια τον έκαναν να αναρωτηθεί τι κάνει και αν θα αποδίδει αυτά που νιώθει με μισόλογα. «Ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού έδειξαν με υπονοούμενα και μισόλογα αυτό που κατά τη γνώμη τους έπρεπε να γίνει; Μίλησαν απλά, άμεσα, έμπρακτα, όπως και ο Γρηγόρης Αυξεντίου», υπέδειξε.

«Αυτό θέλω και στην ποίησή μου, αυτό που νιώθω να ταυτίζεται με την κατά τη γνώμη μου αλήθεια, χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έχω το αλάθητο του Πάπα», τόνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να γράψει, ο κ. Βασιλείου εξέφρασε άγνοια. «Ειλικρινά εκπλήσσομαι διότι συνεχίζω με ακάθεκτους ρυθμούς να γράφω, να πειραματίζομαι, να λέω πράγματα καθημερινά και διερωτώμαι μέχρι πού θα πάει αυτό», ανέφερε. «Είναι σαν να λέω ‘’ακόμα δεν είδατε τίποτα’’. Όσο μπορώ και όσο αναπνέω, θα γράφω ποίηση. Η ποίηση σημαίνει ανάσα, σημαίνει ψυχή», επεσήμανε.

Μιλώντας για τη σύγχρονη κυπριακή ποίηση, ο Κώστας Βασιλείου έκανε λόγο για «ένα εξαιρετικά δυνατό νεανικό ρεύμα και στον τομέα της πεζογραφίας και στον τομέα της ποίησης». Όπως εξήγησε, οι νέοι είναι πιο οπλισμένοι από τους παλαιότερους, διότι μεγάλωσαν μέσα στη σύγχρονη τεχνολογία που τους προσφέρει το σύμπαν ολόκληρο. «Είναι δεκάδες οι νέοι ποιητές και πεζογράφοι που με εκπλήσσουν. Είναι χαρά μου να τους βλέπω και να τους καμαρώνω. Οι νέοι έχουν παρόν και μέλλον. Η Κύπρος έχει παρόν και μέλλον», κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!