22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 17:03

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ το βιβλίο του Ξενή Χ. Ξενοφώντος «ΤΟΛΜΗ και… Προφητεία, Ανθολόγιο Αρθρογραφικών κειμένων 1993 – Μάρτιος 2021»

Τίτλος: ΤΟΛΜΗ και… Προφητεία

Συγγραφέας:  Ξενής Χ. Ξενοφώντος

Εκδόσεις: ΓΕΡΜΑΝΟΣ

ISBN: 978-618-5389-29-1

Σελίδες: 374

Τιμή:  15 €

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ το βιβλίο του δημοσιογράφου Ξενή Χ. Ξενοφώντος «ΤΟΛΜΗ και… Προφητεία, Ανθολόγιο Αρθρογραφικών κειμένων 1993 – Μάρτιος 2021».

Το βιβλίο περιέχει 104 επίλεκτα άρθρα τα οποία κατανέμονται σε δύο ενότητες, κατά χρονολογική σειρά. Η αρθρογραφική επιλογή αυτής της πρώτης έκδοσης, έγινε μεταξύ χιλίων περίπου αρθογραφικών κειμένων του συγγραφέα, που δημοσιεύτηκαν στον καθημερινό και εβδομαδιαίο τύπο, κυρίως στις εφημερίδες ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ΠΟΛΙΤΗΣ, ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΝΤΙΚΙ καθώς και στην εφημερίδα Εργατική Φωνή της οποίας διετέλεσε αρχισυντάκτης για 27 χρόνια. Αθλητικά άρθρα  δημοσιεύτηκαν στα κορυφαία αθλητικά έντυπα της Κύπρου και σε  εξειδικευμένες ιστοσελίδες.

Πρώτη  Ενότητα:  Εθνικά [ Κυπριακό, θέματα Ελληνισμού, Παιδεία, Ευρώπη] Αποτελείται από 37 επίλεκτα άρθρα  τα οποία σημάδεψαν έντονα την περίοδο 1994-2021

Δεύτερη Ενότητα : Κοινωνία – Οικονομία.  Αποτελείται από  67 επιλεγμένα  άρθρα τα οποία σηματοδότησαν   την Κυπριακή καθημερινότητα και ενίοτε την Ελλαδική, στην υπό αναφορά περίοδο.  Καταπιάνεται κυρίως με τα μείζονα   κοινωνικοοικονομικά και εργασιακά ζητήματα της Κύπρου, την εσωτερική διακυβέρνηση, το φλέγον πρόβλημα της διαφθοράς – διαπλοκής και τα κακώς κείμενα  της πολιτικής, κομματικής  και πολιτειακής  ζωής.

Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο  συγγραφέας Ξενής Χ. Ξενοφώντος επισημαίνει: «Αποτυπώνω στο βιβλίο αυτό το  αρθρογραφικό απόσταγμα της 30χρονης δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας. Μοναδικός γνώμονας των σκέψεων, των τοποθετήσεων και των αναλύσεων μου ήταν το συμφέρον της Κυπριακής κοινωνίας, της αιμάσσουσας Κύπρου και του Ελληνισμού ευρύτερα. Χωρίς φόβο αλλά με πάθος έκρινα καλόπιστα πολιτικές πράξεις και παραλείψεις, χωρίς προκαταλήψεις και μικρόψυχες θεωρήσεις, στοχεύοντας  αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού κι εθνικού συμφέροντος.  Με αφοσίωση στον πολιτικό πολιτισμό, προσήλωση στην πολιτική ηθική και πίστη στη δημοσιογραφική δεοντολογία, έδωσα το άπαν των πνευματικών μου δυνάμεων  στην υπηρεσία της  αλήθειας και του δικαίου προτάσσοντας το ορθό, το ηθικό και το πρέπον. Με μαχητικότητα, με ανιδιοτέλια, χωρίς εμπάθειες, χωρίς ευτελή κίνητρα και δίχως ιδιοτελείς προθέσεις,  προσπάθησα επίμονα να ερεθίσω του συμπατριώτες μας προκειμένου να  εναντιωθούν  θαρραλέα στις πολιτικές της διαφθοράς, της διαπλοκής, της κοινωνικής αναλγησίας και της εθνικής μειοδοσίας».

Το βιβλίο προλογίζουν, ο γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου, ΣΕΚ, Ανδρέας Φ. Μάτσας  και ο  Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων καθώς και του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Ο κ. Μάτσας υπογραμμίζει: «Ο συγγραφέας, αποτυπώνει και αναλύει τις θέσεις του, μέσα από τον προβληματισμό, την απογοήτευση, τον παρορμητισμό της απόγνωσης σε συνάρτηση με τη γλαφυρότητα του σκέπτεσθαι και μέσα από ένα πλέγμα και κράμα εφικτής και ευκταίας κραυγής για την επόμενη ημέρα. Τα κείμενα καταγράφουν έντονα την κοινωνική του ευαισθησία, την αγωνία για τον εργαζόμενο και τον απλό πολίτη της διπλανής πόρτας και διανθίζονται μέσα από την αίσθηση της ανάγκης για κάθαρση, τιμωρία της ύβρις και τη δημιουργία προοπτικής για οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ανάταση, στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

Ο κ. Θεοφάνους τονίζει: «Η φιλοσοφία και το πολιτικό στίγμα του Ξενή Χ. Ξενοφώντος επηρεάστηκε από το αξιακό σύστημα στο οποίο μεγάλωσε και γαλουχήθηκε.  Ήταν και παραμένει πολύ ευαίσθητος στα θέματα της εθνικής ταυτότητας.  Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι υπήρξε ιδρυτής του Ινστιτούτου Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου είναι Πρόεδρος. Σωστά ο συγγραφέας υποδεικνύει ότι οι σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού. Επικρίνει όσους θεωρεί ότι με τις ενέργειες ή τις παραλείψεις τους είναι δυνατόν να υποσκάψουν αυτές τις σχέσεις».

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Ξενής Χ. Ξενοφώντος κατάγεται από τον Πολύστυπο Λευκωσίας. Διαμένει στη Λευκωσία. Είναι πτυχιούχος Ηλεκτρονικής Μηχανικής ΤΕΙ Αθήνας, πτυχιούχος Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας & Μέσων Επικοινωνίας Αθήνας και διπλωματούχος προπονητής ποδοσφαίρου UEFA B.

Έχει εργασθεί ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός & Καλλιτεχνικός/Πολιτιστικός Πράκτορας στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής την περίοδο 1983-1990.

Διετέλεσε συντάκτης στον παγκύπριο ραδιοφωνικό σταθμό «ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ» στη Λευκωσία από το 1990 έως το 1992.

Από το 1992 έως το 1994 υπήρξε Πολιτικός-Κοινοβουλευτικός συντάκτης και υπεύθυνος σύνταξης στον παγκύπριο τηλεοπτικό σταθμό «Ο ΛΟΓΟΣ», στη Λευκωσία.

Είναι διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), καθώς και αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Εργατική Φωνή» από το 1994 έως και σήμερα (Μάρτιος 2021).

Είναι ιδρυτικό στέλεχος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων «Πρωτοπορία» και διετέλεσε πρόεδρος της «Πρωτοπορίας» Αθήνας από την ίδρυσή της το 1981, μέχρι το 1983.

Έχει ιδρύσει το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ το 2007, στο οποίο είναι πρόεδρος.

Έχει ιδρύσει την Παγκύπρια Ένωση Φίλων ΑΕΚ Αθηνών, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος στα πρώτα της βήματα.

Εργάσθηκε ως προπονητής ποδοσφαίρου στην ιδιόκτητη ακαδημία και σε διάφορα σωματεία.

Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Σωματείου Ηρώων Πολυστύπου, Χρίστου Τσιάρτα & Ανδρέα Παναγιώτου.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του «Παγκύπριου Συνδέσμου Συγγραφέων & Δημοσιογράφων Τουρισμού».

Είναι ιδρυτής της «Αθλητικής-Εκπαιδευτικής-Τουριστικής».

Επίσης είναι σύμβουλος ταξιδιών πολιτισμού, φυσιολατρίας, ιστορίας και αναψυχής, στην Ελλάδα και την Κάτω Ιταλία.

Πληροφορίες:

Εκδόσεις ΓΕΡΜΑΝΟΣ

Τηλ: 2310221169

E-mail: [email protected]

www.germanos-publications.gr

Διάθεση για την Κύπρο:

00357 99 444000

[email protected]

Παρουσίαση:

Το βιλίο θα παρουσιαθεί  σε εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 στις 18:15 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αίθουσα CINE STUDIO

Θα το παρουσιάσουν,  ο Ανδρέας Θεοφάνους Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής, Πρόεδρος Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και ο  Νίκος Χριστοδουλίδης Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν, το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, ΚΥΚΕΜ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!