19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:17

 Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού προς ΠτΔ: Επείγουσα ανάγκη η αναστήλωση του αξιακού μας συστήματος

Το Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού, ΙΕΠ,  καλεί την κυβέρνηση να πάρει  το ταχύτερον τα αναγκαία μέτρα και να προωθήσει τις ενδεικνυόμενες πολιτικές για  ανασυγκρότηση του αξιακού μας συστήματαος το οποίο έχει  φθάσει στα πρόθυρα  κατάρρευσης, σύροντας την κοινωνία στην αποσύνθεση και τη χώρα στην απαξίωση. Παράλληλα αξιώνει την  εφαρμογή  μόνιμης πανεθνικής στρατηγικής  στο Κυπριακό σε ειλικρινή συνεννόηση με την  εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και τον απόδημο Ελληνισμό.

Σε υπόμνημα που επέδωσε  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη αντιπροσωπεία του ΙΕΠ σε πρόσφατη συνάντηση στο Προεδρικό, τονίζονται οι θέσεις του Ινστιτούτου στα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο, με επίκεντρο την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τις σχέσεις Κύπρου – Ελλάδας, το Δημογραφικό και το μεταναστευτικό.            Ο πρόεδρος του ΙΕΠ Ξενής Ξενοφώντος εξέφρασε την έντονη  ανησυχία του γιατί το εσωτερικό μέτωπο παραμένει κατακομματισμένο, ζητώντας από τον Πρόεδρο να ενεργήσει πάραυτα  για να εμπεδωθούν συνθήκες εθνικής ενότητας και λαικής ομοψυχίας,  στοιχεία απαραίτητα για συγκροτημένο  αγώνα απαλλαγής από την κατοχή.

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων υπογραμμίζονται:                                                                                                                                 – Η ισχυρή αμυντική θωράκιση, η ειλικρινής συνεργασία με την Ελλάδα, η καθολική συστράτευση των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού και η πλήρης αξιοποίηση της Ευρωπαικής διάστασης  της Κυπριακής Δημοκρατίας,  σε συνδυασμό με την εμπέδωση συνθηκών εθνικής  ενότητας, λαικής  ομοψυχίας και υψηλού  αγωνιστικού φρονήματος, συνθέτουν το οπλοστάσιο για διεκδίκηση  βιώσιμης, δίκαιης, δημοκρατικής και εθνικά αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό.

– Με κινητήριο άξονα το Δόγμα του Ενιαίου Πολιτιστικού Χώρου Κύπρου-Ελλάδας/ Ελληνισμού, που προωθεί το ΙΕΠ,  έχουμε χρέος να εργαζόμαστε για συνεχή ενίσχυση των ακατάλυτων δεσμών  της Κύπρου με την Ελλάδα, ως πρώτο σημαντικό βήμα για να καταστεί το Κυπριακό κορυφαίο εθνικό θέμα στη συνείδηση των Ελλήνων.

–  Η Ελληνική Παιδεία της Κύπρου πρέπει να θωρακιστεί και να ενισχυθεί ποικιλοτρόπως,  με παράλληλη αποδυνάμωση  των κυκλωμάτων  του εθνομηδενισμού που την  υποσκάπτουν.

– Προβάλλει αδηριτη η ανάγκη όπως το Υφυπουργείο Πολιτισμού στελεχωθεί με άτομα ικανά και ανοιχτόμυαλα που να εμφορούνται με τις ακατάλυτες αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, προάγοντας  την πολιτισμική ταυτότητα και τις Ελληνορθόδοξες παραδόσεις μας.

–  Η εκπόνηση και εφαρμογή μακρόπνοης Δημογραφικής στρατηγικής θα είναι  η καλύτερη επένδυση για το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού σε συνάρτηση με ευφυή και τολμηρή  αντιμετώπιση του Μετανασταευτικού, το οποίο επενεργεί ως τρίτος Αττίλας.

  –  Επείγει η λήψη μέτρων  για εξυγίανση του κομματικού συστήματος το οποίο κατήντησε χαίνουσα πληγή και καρκίνωμα για την πολιτική ζωή.

–  Είναι εκ των ων ουκ άνευ η μεταρρύθμιση στον νευραλγικό  τομέα της Δικαιοσύνης και ο διαχωρισμός των εξουσιών του  Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τη στήριξη του στο πολυεπίπεδο έργο του ΙΕΠ διαβεβαιώνοντας  ότι η κυβέρνηση  θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στις  ποικιλόμορφες δράσεις του για εξυπηρέτηση του κοινωνικού κι εθνικού συμφέροντος με κορωνίδα την αναστήλωση του αξιακού συστήματος και τη δημιουργία σύγχρονου Ευρωπαικού κράτους δικαίου, απαλλαγμένο απο την Τουρκική κατοχή και τις αναχρονιστικές εγγυήσεις.

Σημειώνεται ότι το  Δ.Σ. του Ινστιτούτο Ελληνικού Πολιτισμού θα έχει τις επόμενες μέρες  προγραμματισμένες συναντήσεις με τον Υπουργό Άμυνας και την Υπουργό Παιδείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΠτΔ: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα

Ενδεχομένως το λιμάνι που δημιουργείται στη Γάζα στο πλαίσιο του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή να είναι έτοιμο πριν από την 1η...

Έκκληση ΟΣΑΚ για ενεργοποίηση ιατρικού προφίλ στο λογισμικό ΓεΣΥ

Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) καλεί όλους τους δικαιούχους του ΓεΣΥ να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση του ιατρικού τους προφίλ στο λογισμικό του Συστήματος...

ΠτΔ: Θα ανακοινώσουμε οριζόντια και στοχευμένα μέτρα

Θα ανακοινώσουμε περισσότερα μέτρα, κάποια οριζόντια, κάποια στοχευμένα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με την συνεδρία του Υπουργικού σήμερα, σημειώνοντας...

Δεν παραδέχθηκε καμία κατηγορία ο 44χρονος για το τετραπλό θανατηφόρο

Δεν παραδέχθηκε ενοχή σε καμία από τις 10 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν, ο 44χρονος οδηγός του διπλοκάμπινου οχήματος, που ενεπλάκη στο τετραπλό θανατηφόρο, τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!