16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 6:32

Θλίψη για τον θάνατο της Κυριακούς Πελαγία – Η ζωή της

Ο Δήμος Παραλιμνίου εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τον θάνατο της “φωνής της κυπριακής παράδοσης”, Κυριακούς Πελαγία σε ηλικία 86 ετών.

Σε έκτακτή του συνεδρίαση σήμερα Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε όπως η κηδεία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 στις 15:00 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι τελεστεί δαπάνη του Δήμου Παραλιμνίου, οι σημαίες του δημοτικού μεγάρου θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο θα παραστεί στην κηδεία και ο Δήμαρχος θα εκφωνήσει επικήδειο λόγο.

Η Κυριακού Πελαγία ήταν κόρη του εξαίρετου παραδοσιακού τραγουδιστή Δαμιανού Κουζαλή και κόρη της Μαρίας Κουτσόλουκα που γνώριζε αρκετά παλιά δίστιχα και τραγούδια. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μιχάλης Πασιαρδής, “η Κυριακού Πελαγία είναι μιά γνήσια παραδοσιακή ερμηνεύτρια, η φωνή της κυπριακής υπαίθρου, η φωνή που όταν την ακούς θέλεις να ξαπολυθείς μες τα περβόλια τζιαι τα ορμάνια”.

Η “Μαστόρισσα” έδωσε άλλη διάσταση στο Κυπριακό Παραδοσιακό Τραγούδι το οποίο αφενός χάρη στην αυθεντικότητα και την καθαρότητα της φωνής της και αφετέρου χάρη στην πραότητα και την καλοσύνη που τη διέκρινε, κατάφερε να φέρει τους νέους στην αυλή του δημοτικού τραγουδιού.

Θλίψη σε όλη την Κύπρο

Βαθύτατη θλίψη για το θάνατο της ερμηνεύτριας της Κυπριακής παράδοσης, Κυριακούς Πελαγία, εξέφρασε ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

«Η Κυριακού Πελαγία, ήταν η φωνή της παράδοσης και συνέδεσε το όνομά της με το κυπριακό τραγούδι, τη λαϊκή ποίηση και τα τσιατιστά.

Αγαπήθηκε από τον κόσμο όσο λίγες παραδοσιακές ερμηνεύτριες λόγω της  μοναδικής της φωνής, της ξεχωριστής ερμηνείας της, του αυθορμητισμού, της απλότητας και του ήθος της, εμπνέοντας και ανοίγοντας δρόμους και σε νεότερους ερμηνευτές να ασχοληθούν με το παραδοσιακό κυπριακό τραγούδι.

Θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς και οικείους της Κυριακούς Πελαγία. Η μνήμη της θα είναι αιώνια» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της Κυριακούς Πελαγίας εξέφρασε ο Αβέρωφ Νεοφύτου, με ανάρτηση του στο Facebook σημειώνοντας πως συνέδεσε το όνομά της με την παράδοση και τα τραγούδια της μεγάλωσαν γενιές και γενιές.

Στην ανάρτηση του ο Αβέρωφ Νεοφύτου του σημειώνει ότι η  «η Κυριακού Πελαγία, το αηδόνι της Κύπρου μας, συνέδεσε το όνομά της με την παράδοση και τα τραγούδια της μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της μεγάλης, γνήσιας, παραδοσιακής μας ερμηνεύτριας Κυριακούς Πελαγία».

Μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου της πιο στενός συνεργάτης, Μιχάλης Χατζημιχαήλ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για την «Πέρτικα του Παραλιμνιού»

O ηθοποιός Ηρακλής Γεωργαλής μοιράστηκε στον προσωπικό του λογαριασμό, ένα βίντεο από το καλοκαίρι όπου όπως ο ίδιος έγραψε συναντήθηκαν από κοντά:

«Έφυγε η φωνή της Κύπρου μας ! Στα 86 της χρόνια έφυγε από κοντά μας ή φωνή της παράδοσης μας Κυριακού Πελαγία !

Αιωνία της η μνήμη, καλό παράδεισο. Ευχαριστώ το φίλο Μιχάλη Χατζημιχαήλ που φρόντισε το καλοκαίρι και συνάντησα την μεγάλη αυτή φωνή το περασμένο σεμπτεμβριο. Αν και είχε προβλήματα υγείας δέχτηκε να μας συναντήσει και να μας απαγγείλει όμορφα αυτοσχέδια ποιήματά της.

Η φωνή της θα ακολουθεί γενεές και θα είναι αθάνατη.

Καλό ταξίδι αγαπημένη “ΜΑΣΤΟΡΙΣΣΑ ” όπως σε αποκαλούσε ο γιος σου( όπως έλεγες τον άνθρωπο )Μιχάλη Χατζημιχαήλ.»

Η Bασιλική Χατζηαδάμου, αποχαιρέτησε τη γυναίκα που της άνοιξε το δρόμο, με ένα ευχαριστώ από καρδιάς

«Σ’ ευχαριστώ για όλα…

Σ’ ευχαριστούμε για όλα…»

Η Άντρη Καραντώνη μοιράστηκε ένα βίντεο από την εκπομπή της και αποχαιρέτησε με ένα ποίημα της μητέρας της την Κυριακού Πελαγία

«Ακριβή μας Πελαγια, Μαστορισσα μας, Καλό Ταξίδι στο Φως! Σ ευχαριστούμε για την τεράστια κληρονομιά και τις συμβουλές που μας έδινες !

Εφυες τσια σταμάτησαν πουλιά να κελαδουσιν

γιατί ήσουν πιο γλυκόφωνη χωρίς Εσσεν θρηνουσιν .

Έχτισες της παράδοσης τον πύρκο με μεράκι

να αντέχουν τα θεμέλια

σ οποίον σεισμό τους λάχει.

γιατί άφησες συνεχιστές άξιους στο πλευρό σου ,

να σε τιμούν μαστορισσα

να ψαλλουν στο θαφκιο σου…

Κάθε πουλί με την φωνή

λαλεί η παροιμία

μα Εσου ήσουν η καλύτερη

λαλώ σου Πελαγία.

Σου πρέπουν δόξες και τιμές αφού είχες τα βραβεία

θα ψάλλεις στον Παράδεισο την κάθε ψαλμωδία….

Φτωχότερη η πατρίδα μας ότι Τζιάν πω θαν ψέμα

εις στο καλό μαστορισσα

ήσουν της Κύπρου στέμμα..

Αιώνια σου η μνημη…

Ποίημα : Argyroula Karantoni

Εύχομαι το έργο σου που θεμελιώθηκε από άξιους συνεργάτες και πρωταγωνιστές της παράδοσης να συνεχιστεί επάξια…..Παρέδωσες χρυσή σκυτάλη και πιστεύω έτσι θα παραδοθεί και στι επόμενες γενιές.»

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προβλήματα στη νότια Αγγλία από καταιγίδα με κεραυνούς

Νύχτα βαριάς και πολύ σφοδρής βροχόπτωσης που συνοδεύτηκε από πολλούς κεραυνούς ήταν η χθεσινή στη νότια Αγγλία, με αποτέλεσμα την πρόκληση μιας σειράς προβλημάτων. Μεταξύ...

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!