15.9 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 4:39

Επιστολή ομογενών προς ΥΠΕΞ Ηνωμένου Βασιλείου για προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα

Επιστολή με την οποία επισημαίνουν την ανάγκη σεβασμού της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα απευθύνουν προς την Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας τα μέλη της παροικιακής οργάνωσης Συμβούλιο Βρετανοκυπρίων.

Επισημαίνουν αρχικά τη συνεχιζόμενη κατοχή και την πολιτική εποικισμού των κατεχομένων, αλλά και την ελπίδα για επανένωση του νησιού με δημοκρατικές αξίες, ελευθερία έκφρασης και ανεξιθρησκεία.

Σημειώνουν τον πρόσφατο διορισμό του φιλοκύπριου πρώην Βουλευτή Ντέιβιντ Μπάροους από τον Πρωθυπουργό Τζόνσον στη θέση του αναπληρωτή ειδικού απεσταλμένου για την ελευθερία θρησκείας ή πίστης και τονίζουν ότι οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ότι η κυβέρνηση θα υποστηρίζει το σεβασμό της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κύπρο.

«Τώρα είναι η ώρα να επιλύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα στη βάση μιας λειτουργικής δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ρητή αναφορά στο ψήφισμα 1251. Αυτό απορρίπτει τη θέση της τουρκικής κυβέρνησης και της τουρκοκυπριακής πλευράς για μια λύση δύο κρατών. Τώρα είναι η ώρα να αναληφθεί πρωτοβουλία για να διευκολυνθούν οι προσπάθειες να επαναρχίσει ένας εποικοδομητικός διάλογος, οι θετικές διαπραγματεύσεις, χωρίς εντάσεις και απειλές ή ενέργειες αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο», αναφέρει η επιστολή.

Οι υπογράφοντες τονίζουν επίσης ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει άμεσα τις προκλήσεις είτε στα Βαρώσια είτε στην κυπριακή ΑΟΖ.

Προσθέτουν ότι ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για την προώθηση της ελευθερίας θρησκείας ή πίστης στο Λονδίνο το ερχόμενο καλοκαίρι, οι ίδιοι είναι βέβαιοι ότι αυτές οι ιδέες θα οδηγήσουν σε σεβασμό όλων των πολιτιστικών και των θρησκευτικών δογμάτων, όπως και στην κατάργηση κάθε προώθησης ακραίων ρατσιστικών απόψεων.

Σημειώνουν ότι οι Κύπριοι έχουν στερηθεί αυτά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα για πάρα πολύ καιρό και για αυτό ζητούν από την κα Τρας να συμπεριλάβει στην ατζέντα της το μόνο διαιρεμένο νησί στην Ευρώπη που έχει υπομείνει τόσες πολλές παραβιάσεις, αλλά και συντριβή της πολιτιστικής κληρονομίας κατά την τουρκική εισβολή, μιας κληρονομιάς που έχει εκτιμηθεί από την UNESCO.

Επισημαίνουν τον βανδαλισμό εκκλησιών  και την εμπορία πολύτιμων κλεμμένων θρησκευτικών εικόνων, τη σύληση ναών και το συνεχιζόμενο δράμα των αγνοουμένων. Επισημαίνουν δε ως ενδεικτική των αρνητικών προθέσεων του Προέδρου Ερντογάν την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ζητούν, τέλος, από το Ηνωμένο Βασίλειο ως συνοδευτικό μέλος της Διεθνούς Συμμαχίας Ελευθερίας Θρησκείας ή Πίστης μα υπερασπιστεί το λαό της Κύπρου στον αγώνα του για επίτευξη αυτών των ελευθεριών.

Την επιστολή συνοδεύουν δύο φωτογραφίες, της εικόνας της Παναγίας των Καθάρων από τον κατεχόμενο Λάρνακα της Λαπήθου και της Παναγίας της Κανακαριάς από τη Λυθράγκωμη.

Την επιστολή υπογράφουν εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων οι Δώρος Παρτασίδης, Μαρί Νίκολσμπι και Αντώνης Σαββίδης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ζημιές την Παρασκευή στο ΧΑΚ που εβδομαδιαία έχασε 0.94%

Ζημιές κατέγραψε στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καταγράφοντας και σε εβδομαδιαία βάση απώλειες σε ποσοστό 0,94% ή 1,37...

Άνοιξε τις πύλες της η Travel Expo Cyprus με 45 εκθέτες- Αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό

Την αισιοδοξία του ότι παρά τις γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή οι επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα αντίστοιχα επίπεδα με την περσινή...

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων το1961

Αποτυχημένη εισβολή, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου 1961 στον Κόλπο των Χοίρων (Bahia de los Cochinos), στις νοτιοδυτικές ακτές της Κούβας, από περίπου 1.500 εξόριστους κουβανούς...

Σουηδία: Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες – Η αστυνομία πυροβόλησε έναν άνδρα για το περιστατικό

Επίθεση δέχτηκαν τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στην πόλη Βεστερός της Σουηδίας, με την αστυνομία να ανοίγει πυρ σε βάρος ενός άνδρα που σχετίζεται με το περιστατικό. Στο...

Νάπολη: Πλοίο προσέκρουσε στο λιμάνι – 30 ελαφρά τραυματίες, σε σοβαρότερη κατάσταση μία γυναίκα

Σε προβλήτα στο λιμάνι της Νάπολης, στην Ιταλία, προσέκρουσε φέρι μποτ προερχόμενο από νησί του Κάπρι, σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, περίπου 30...

Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες στην Ουκρανία, αλλά όχι με τον Ζελένσκι

Το μήνυμα της Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνομιλίες με την Ουκρανία αλλά όχι με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς δεν θα οδηγούσαν πουθενά, δήλωσε ο Ρώσος...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!