21.1 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Μάιος 2024 | 3:12

Έφυγε από τη ζωή η πρώην βουλευτής και συγγραφέας Ρήνα Κατσελλή

Παραμονές των Βουλευτικών Εκλογών απεβίωσε η βραβευμένη συγγραφέας και πρώτη Ελληνοκύπρια βουλευτής, η Κερυνειώτισσα Ρήνα Κατσελλή, σε ηλικία 83 ετών.

Το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Υπήρξε ένα πρόσωπο με σημαντικό έργο στην πολιτική, τη λογοτεχνία και με μεγάλη προσφορά στους αγώνες του τόπου. Τη θλιβερή είδηση γνωστοποίησε ο Δήμος Κερύνειας.

Η Ρήνα Κατσελλή γεννήθηκε το 1938 και ζούσε στην Κερύνεια μέχρι την τουρκική εισβολή, τον Ιούλη του 1974, κατά την οποία αναγκάζεται να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Κερύνειας, εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ για αποτίναξη της αγγλικής αποικιοκρατίας (1955-1959) και φυλακίστηκε. Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου έκανε οικογένεια και έγραφε συστηματικά μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, βιογραφίες, λαογραφικές έρευνες, ποίηση.

Το 1973 ιδρύει τις Εκδόσεις Χρυσοπολίτισσα. Ήταν υπεύθυνη των εκδόσεων του Λαογραφικού Ομίλου Κερύνειας στο εκτοπισμένο Δημαρχείο Κερύνειας. Βραβεύτηκε τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο μυθιστορήματος, μια φορά με το Κρατικό Βραβείο μελέτης/δοκιμίου για τη μελέτη της για τον δημοτικιστική Σάββα Χρίστη.

Η Κυπριακή Δημοκρατία της απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών το 2010. Αρκετά βιβλία της μεταφράστηκαν στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά και ρωσικά.

Την περίοδο 1959-1993 ήταν νυμφευμένη με τον Στέλιο Κατσελλή, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Κερύνειας, Υπουργός Παιδείας, Υπουργός Άμυνας και Υπουργός Προεδρίας. Είχαν αποκτήσει πέντε παιδιά από τα οποία σήμερα βρίσκονται στη ζωή δύο θυγατέρες.

Το 1978 δημιούργησε τις πρώτες ομάδες που αργότερα ίδρυσαν την γυναικεία οργάνωση του ΔΗΚΟ, τη ΓΟΔΗΚ. Στη συνέχεια εξελέγη επαρχιακή γραμματέας του ΔΗΚΟ Κερύνειας (1980-1996).

Η πολιτική σταδιοδρομία

Στις βουλευτικές εκλογές του 1981 εξελέγη βουλευτής στην Εκλογική Περιφέρεια Κερύνειας με το ΔΗΚΟ για την Δ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο. Ήταν η πρώτη Ελληνοκύπρια γυναίκα βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1985 για την Ε΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο και στις βουλευτικές εκλογές του 1991 για την ΣΤ΄ Κοινοβουλευτική Περίοδο.

Ως βουλευτής, ήταν μέλος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Την περίοδο 1983-84 ήταν εκπρόσωπος της βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετείχε στην Επιτροπή Πολιτισμού και στην Επιτροπή Μετανάστευσης-Προσφύγων-Δημογραφίας.

Η συνεισφορά στο θέατρο

Η Ρήνα Κατσελλή έχει ασχοληθεί με το θέατρο και τη συγγραφή βιβλίων. Το 1958 σκηνοθέτησε ερασιτεχνικά τον Αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου συμμετέχοντας και ως ηθοποιός. Το 1959 έκδωσε το πρώτο της θεατρικό έργο. Το 1962 το έργο της «Ο Ανάξιος» ανεβαίνει από τον Οργανισμό Θεατρικής Αναπτύξεως Κύπρου. Επιπλέον, συχνά έδινε κυπριακές ηθογραφίες και ραδιοδράματα στο ραδιόδωνο και στην τηλεόραση στην Κύπρο.

Το 1970 έκδωσε τη θεατρική της παραγωγή σε επτά πολυγραφημένους τόμους. Στη συνέχεια έργα της ανέβηκαν από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, το θέατρο ΕΝΑ και την Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης SίΙνίο D’ Amico Ρώμης.

Δήμος Κερύνειας: Ανεκτίμητη η προσφορά της 

«Ο Δήμος Κερύνειας, με βαθιά θλίψη αναγγέλλει το θάνατο της πολυαγαπημένης Κερυνειώτισσας, Ρήνας Κατσελλή. Η Ρήνα Κατσελλή τίμησε την πόλη της και ολόκληρη την Κύπρο. Διακρίθηκε στον αγώνα του 55-59 για την ελευθερία της πατρίδος, τη συμβολή της στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, την ανεκτίμητη προσφορά της στη λογοτεχνία, στην ποίηση και στις τέχνες, αλλά ιδιαιτέρα για τη διατήρηση της μνήμης της Κερύνειας μας μέσα από το πλούσιο και πολύτιμο συγγραφικό της έργο» αναφέρει ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας.

«Η Ρήνα Κατσελλή αφοσιώθηκε στον αγώνα για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών και αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις και τα μέσα που διέθεται για επιστροφή στην πόλη που τόσο πολύ αγαπούσε. Ο Δήμος Κερύνειας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις δυο θυγατέρες και στους λοιπούς συγγενείς της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τη σκεπάσει.»

Λεπτομέρειες για την κηδεία θα ανακοινωθούν σύντομα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συμπλοκή στο κέντρο της Λευκωσίας με δύο τραυματίες

Σε κινητοποίηση τέθηκε η Αστυνομία το απόγευμα της Τρίτης (21/05) μετά από πληροφορία για συμπλοκή μεταξύ προσώπων στο κέντρο της Λευκωσίας και συγκεκριμένα στη...

Συνεχίζει να μοιράζει κέρδη το ΧΑΚ – Άνοδος 1,37% και ξεπέρασε τις 160 μονάδες

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση στο ΧΑΚ την Τρίτη, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 160,34 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 1,37%. Άνοδο σε...

Λεωφορείο έπεσε στον Νείλο – Τουλάχιστον δέκα νεκροί

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ένα μίνι λεωφορείο που μετέφερε εργάτες έπεσε στον Νείλο, βόρεια του Καΐρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο...

Singapore Airlines: Από τις αναταράξεις 1 νεκρός, σε κρίσιμη κατάσταση 7 τραυματίες – Δείτε μαρτυρίες και εικόνες μέσα από το αεροπλάνο (φώτο,βίντεο)

Βρετανός υπήκοος, ηλικίας 73 ετών, είναι ο άνδρας που έχασε τη ζωή του εν μέσω αναταράξεων στο αεροπλάνο της Singapore Airlines, το οποίο εκτελούσε την...

Σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό, σχετικά με κλοπές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

Ως μία πολύ σοβαρή εξέλιξη ανέδειξε ο Εκπρόσωπος της Αστυνομίας, Χρίστος Ανδρέου, τη σύλληψη τριών προσώπων στη Λεμεσό σχετικά με υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών...

Πάφος: Σε κρίσιμη κατάσταση 15χρονος μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία

Σε κρίσιμη κατάσταση είναι 15χρονο αγόρι μετά από πτώση από τετραώροφη πολυκατοικία στην Πάφο. Σύμφωνα με τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Επιχειρήσεων Πάφου Μιχάλη Νικολάου, περί...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!