20.1 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 21:44

Το «νορβηγικό πρότυπο» στις πωλήσεις ηλεκτροκίνητων

Έτοιμη να επιτύχει πολύ νωρίτερα το στόχο (2025) της πλήρους απαγόρευσης πωλήσεων αυτοκινήτων μόνο με θερμικό μοτέρ, παρουσιάζεται η Νορβηγία. Το 2020, οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στη σκανδιναβική αυτή χώρα, ξεπέρασαν εκείνες του συνόλου των πωλήσεων βενζινοκίνητων, ντιζελοκίνητων και υβριδικών.

Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα παγκόσμιο ρεκόρ και μάλιστα από ένα πετρελαιοπαραγωγό κράτος το οποίο εξαιρεί τα ηλεκτροκίνητα οχήματα από τους φόρους τους οποίους επιβάλλει στα συμβατικά που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα.

Καθόσον, λοιπόν, οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτροκίνητων (BEV) υπερέβαιναν το όριο του 50% σε μεμονωμένους μήνες, το 2020 αποτέλεσε την πρώτη χρονιά κατά την οποία τα οχήματα του είδους ξεπέρασαν σε πωλήσεις όλα τα μοντέλα που κινούνται με κινητήρες εσωτερικής καύσης σε 12μηνη βάση.

Ειδικότερα, τα BEV αποτέλεσαν το 54,3% όλων των καινούριων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το περασμένο έτος στη Νορβηγία, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 42,4%, του 2019 και με το μόλις 1%, μια δεκαετία πριν, όπως ανακοίνωσε το νορβηγικό Συμβούλιο Οδικής Κυκλοφορίας (OFV) – το 2018 ήταν 31,2% και …5,5% το 2013. “Είμαστε σίγουρα στον δρόμο για να επιτύχουμε τον στόχο του 2025”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του OFV Έιβιντ Τόρσεν.

Ήδη, από τις αρχές του 2020 οι αναλυτές παρατηρούσαν ότι η αύξηση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων ως ένα βαθμό οφειλόταν στην Tesla. Το 2019 είχαν πουληθεί στη χώρα 142.381 αυτοκίνητα, εκ των οποίων 60.131 ήταν ηλεκτρικά και, μεταξύ όλων αυτών, το δημοφιλέστερο ήταν το μεσαίου μεγέθους μοντέλο Model 3 της Tesla. Στην πορεία, ωστόσο, κέρδισε έδαφος η Volkswagen, προσπερνώντας τον όμιλο του Elon Musk, ως κορυφαία παραγωγός οχημάτων με μπαταρίες, όπως προκύπτει, πλέον, από τα νέα δεδομένα.

Μα, φαινόταν από τον περασμένο Μάρτιο τι θα συνέβαινε στην πορεία, αφού, τότε, το 75% των καινούργιων αυτοκινήτων που ταξινομήθηκαν στη Νορβηγία ήταν ηλεκτρικά ή υβριδικά. Με τον κορωνοϊό να έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα κανείς δεν μπορούσε να κάνει ασφαλείας προβλέψεις από την Άνοιξη του 2020, όμως τα «μηνύματα» ήταν ξεκάθαρα. Χαρακτηριστικά μάλιστα της προτίμησης των Νορβηγών προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτέλεσε το γεγονός ότι το 60% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων το Μάρτιο αφορούσε σε αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και μόνο το 15% σε υβριδικά.

Πέρασε το καλοκαίρι και τον Σεπτέμβριο ταξινομήθηκαν συνολικά 15.552 καινούργια αυτοκίνητα εκ των οποίων τα 12.689 ήταν αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) ή plug-in υβριδικά (PHEV)! Αυτό σημαίνει ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτροκίνητων για τον μήνα Σεπτέμβριο έφτασε το απίστευτο ποσοστό του 81,6%. Βάσει των επίσημων στοιχείων, τον Σεπτέμβριο ταξινομήθηκαν 9.560 καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας (BEV) αριθμός που αντιστοιχεί σε μερίδιο αγοράς 61,5%. Η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 ανήκθε σε +57.1%.

Παράλληλα, ταξινομήθηκαν 3.129 καινούργια plug-in υβριδικά (PHEV), με μερίδιο αγοράς 20,1%, ενώ η αύξηση σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι «ξέφυγε» στο +174.7%! Στο 10μηνο, και παρά την πανδημία του COVID-19 είχαν πια ταξινομηθεί, συνολικά, 67.531 BEV+PHEV, με το μερίδιο αγοράς να αντιστοιχεί στο 71%. Η αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο (Ιανουάριος – Σεπτέμβριος) του 2019, διαμορφωνόταν σε +10%.

Η πανδημία επηρέασε ελάχιστα, τότε, τις πωλήσεις των BEV (-3%) σε σχέση με το 2019, με τις ταξινομήσεις να ανέρχονται σε 48.174 μονάδες (μερίδιο αγοράς 50%). Αντιθέτως, τεράστια αύξηση, σε σχέση πάντα με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, παρουσίασαν οι πωλήσεις των PHEV (+60%), με 19.357 μονάδες και μερίδιο αγοράς 20%.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!