Όλες οι νέες άδειες οδήγησης θα ανανεώνονται ανά δεκαετία, ενώ όταν ταξιδεύουμε σε χώρες μέλη της ΕΕ και θα οδηγούμε, οι αρχές τους θα έχουν πρόσβαση σε προσωπικά μας δεδομένα μέσω της δημιουργίας δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών.
Παράλληλα, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα εφαρμοστούν ελάχιστα πρότυπα για τις δεξιότητες και τις γνώσεις, μέχρι και την πνευματική ικανότητα για να εξασφαλίζει κάποιος άδεια οδήγησης.
Εξάλλου, θα τεθεί σε ισχύ διαδικασία ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου στο σύνολο της ΕΕ ώστε να κρίνεται αν είμαστε σε θέση να οδηγούμε, κάτι το οποίο θα συμβάλει στην οδική ασφάλεια εντός της Ένωσης.
Δεν αποτελεί έργο τρόμου αλλά προωθούμενη οδηγία της ΕΕ, η οποία συζητείται την προσεχή Πέμπτη ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών.
Στο πιο πάνω πλαίσιο εντάσσεται κι η καθιέρωση «ενιαίου υποδείγματος άδειας οδήγησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους τους οδηγούς από το 2033», κάτι το οποίο σημαίνει, πως όποιος δεν συμμορφώνεται δεν θα μπορεί να οδηγεί στην ΕΕ.
Σε συνοδευτικό έγγραφο αναφέρεται, πως «η Οδηγία θεσπίζει νομική βάση για την αποθήκευση ενός υποχρεωτικού συνόλου προσωπικών δεδομένων» τα οποία καλύπτουν ό,τι είναι απαραίτητο για την απόδειξη του δικαιώματος ενός προσώπου να οδηγεί, την ταυτοποίηση του και την επαλήθευση των δικαιωμάτων οδήγησης και της ταυτότητας του. Όπως αναφέρεται, ένας από τους στόχους είναι η εξασφάλιση μεγαλύτερης προστασίας έναντι της απάτης και της πλαστογράφησης.
Στο ίδιο έγγραφο, αποκαλύπτεται ότι υπάρχει και «τουρισμός για άδεια οδήγησης». Όπως αναφέρεται, αφορά την πρακτική της αλλαγής τόπου διαμονής με σκοπό την απόκτηση νέας άδειας οδήγησης, προκειμένου να παρακαμφθεί για παράδειγμα η στέρηση άδειας οδήγησης στη χώρα προέλευσης των συγκεκριμένων οδηγών. Μάλιστα όπως αναφέρεται, το πιο πάνω φαινόμενο είναι «ευρέως διαδεδομένο» και μάλιστα προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στην οδική ασφάλεια. Προτίθεται δε, πως «οι οδηγοί δεν θα πρέπει να εξαιρούνται από τις απαιτήσεις που τους επιβάλλονται για ανάκτηση του δικαιώματος οδήγησης ή της άδειας οδήγησης, αλλάζοντας τον τόπο διαμονής τους».
Στα μέτρα που προωθούνται περιλαμβάνεται η κατηγοριοποίηση των αδειών οδήγησης ανάλογα με τους τύπους οχημάτων και τα κατώτατα όρια ηλικίας για την οδήγησή τους καθώς και η απλούστευση της διοικητικής επιβάρυνσης των οδηγών που αλλάζουν τον τόπο διαμονής τους σε άλλο κράτος μέλος.
Σχετικά με τη διαδικασία ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου στο σύνολο της ΕΕ, παρατηρείται πως θα βελτιωθεί για να συμβάλει καλύτερα στην επίτευξη των στόχων για την οδική ασφάλεια ενώ σημειώνεται, πως «σε πολλά σοβαρά ατυχήματα που έχουν ως αποτέλεσμα θάνατο, σοβαρή βλάβη της υγείας και μη θανάσιμους τραυματισμούς, σημαντικό παράγοντα αποτελούν οι δεξιότητες, οι γνώσεις, η συμπεριφορά και η κατάστασης της υγείας των οδηγών.
Υπάρχουν, προστίθεται, πολλοί κάτοχοι αδειών οδήγησης των οποίων η παρουσία στους δρόμους της ΕΕ ενέχει κινδύνους λόγω μη καταλληλότητάς τους για οδήγηση.
Περαιτέρω αναφέρεται, πως η ηλικία στην οποίαν μπορεί να οδηγεί ένας αποτελεί παράγοντα που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Ωστόσο υποδεικνύεται, πως «ορισμένες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η κατάχρηση ουσιών, οι ψυχικές ασθένειες, η επιληψία και ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η υπνική άπνοια δεν συνδέονται απαραίτητα με την ηλικία».
Αναγνωρίζεται, ότι οι δεξιότητες και η εμπειρία (ιδιαίτερα για τους αρχάριους οδηγούς) αποτελούν σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και προστίθεται, πως το υψηλότερο επίπεδο ατυχημάτων και θανάτων αρχάριων οδηγών δείχνει ότι οι απαιτήσεις για την έκδοση αδειών οδήγησης δεν είναι πλήρως προσαρμοσμένες στους στόχους της οδικής ασφάλειας.