33.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 15:25

Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως εξήγγειλε στην ΟΕΒ Ο Πρόεδρος

Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως, ώστε οι κυπριακές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν, όπως και οι επιχειρήσεις σε άλλες χώρες, εναλλακτική χρηματοδότηση και ευκαιρίες αξιοποίησης σειράς χρηματοδοτικών εργαλείων, προανήγγειλε σε ομιλία του στην Eτήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σκοπός, όπως είπε, είναι η διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης εύρωστων ή/και νεοφυών, υψηλής ανάπτυξης επιχειρήσεων, με τη δημιουργία του εν λόγω οργανισμού ο οποίος θα παραχωρεί κεφάλαια αρχικής ώθησης, κρατικές εγγυήσεις και άλλες μορφές χρηματοδότησης.

«Μέσα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό μας, και με ευρωπαϊκή επιδότηση όπου είναι διαθέσιμη, θα ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, σημαντικές επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ενίσχυση επιδοτήσεων στην έρευνα και την καινοτομία», σημείωσε.

Δικαιοσύνη

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης είπε ότι «θα ενσκήψουμε στην υλοποίησή της» και την χαρακτήρισε ως εθνικό στοίχημα που θα ενισχύσει το κράτος.

Παράλληλα, μίλησε για τη δημιουργία ενός πλήρους Ψηφιακού Κράτους που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες, καθώς και στις επιχειρήσεις, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος «με τη συμβολή εμπειρογνωμόνων, έχοντας ως κύριους άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, τη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και, ταυτόχρονα, την παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ουδετερότητα. Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η ευθυγράμμιση των φορολογικών μας πολιτικών με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, στο πλαίσιο και της προωθούμενης πράσινης φορολογικής μεταρρύθμισης».

Σημαντική προτεραιότητα, όπως είπε, αποτελεί και η ενίσχυση της εξωστρέφειας της χώρας μας, προσελκύοντας ξένες εταιρείες και προωθώντας τη διασύνδεσή μας με ξένα οικοσυστήματα, αξιοποιώντας τη δυναμική της ψηφιακής οικονομίας.

Στάθηκε επίσης στο θέμα της αποτελεσματικής λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διαθεσιμότητα κατάλληλου προσωπικού για τη στελέχωσή τους.

Το όνομα της Κύπρου

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που έχει να διαχειριστεί η Κύπρος χαρακτήρισε ως επιπρόσθετη, «την ανάγκη διαφύλαξης του ονόματος της Κύπρου ως αξιόπιστου επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού κέντρου, ιδιαίτερα μετά και τις πρόσφατες κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο σε Κύπριους επιχειρηματίες», η οποία για τον ίδιο «προσωπικά αποτελεί στοίχημα και ύψιστη προτεραιότητα».

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο από αυτό το βήμα ότι λαμβάνουμε από την πρώτη στιγμή, όλες τις απαραίτητες ενέργειες ως Κυβέρνηση σε συνεργασία πάντα με τους εποπτικούς φορείς αλλά και τις αμερικανικές και βρετανικές Αρχές, για πλήρη διαφύλαξη του ονόματος της χώρας μας. Πρέπει όλοι μας να προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και να το δούμε ως ευκαιρία για να μην υπάρχει η όποια σκιά ή αμφιβολία για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στη χώρα μας. Η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μη σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να δεχθεί ακόμα ένα πλήγμα στην εικόνα της. Ως η νέα διακυβέρνηση του τόπου προσβλέπουμε στη δική σας συμβολή και συνεργασία στην προσπάθειά μας για αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συνελήφθη ο Κ. Φλώρος μετά την επίθεση στον Β. Γραμμένο – Το χρονικό του πρωτοφανούς επεισοδίου

Στη σύλληψη του ανεξάρτητου βουλευτή Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος είχε εκλεγεί με τους «Σπαρτιάτες», προχώρησαν αστυνομικοί, μετά την πρωτοφανή επίθεση εις βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης,...

Πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Παρεκκλησιάς – Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά, στο Κρατικό Δάσος στην Παρεκκλησία, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να ενισχύονται. Σε ανακοίνωση του , Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου...

Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τη νέα απόπειρα δολοφονίας μέρα μεσημέρι

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος...

Γυναίκα ήθελε να υποβάλει υποψηφιότητα για τις Ευρωεκλογές αλλά δεν ήταν εγγεγραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους

Ομαλά κύλησε η διαδικασία της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές, ωστόσο ένα περιστατικό ξεχώρισε. Μία γυναίκα προσήλθε για να υποβάλει υποψηφιότητα, ωστόσο δεν ήταν εγγεγραμμένη...

Ο υποψήφιος δήμαρχος Α. Ιωσήφ συζήτησε θέματα πολυτέκνων με ΠΟΠ

Θέματα που απασχολούν τους πολυτέκνους και ιδιαίτερα τις ανησυχίες τους για το δημογραφικό και την αύξηση του κόστους ζωής συζήτησε ο  ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Νότιας...

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές 2024

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η διαδικασία ξεκίνησε στις 08:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 12:30 το μεσημέρι όπου...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!