18.8 C
Nicosia
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 | 17:14

Μειωμένες οι παγκόσμιες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το πρώτο εννεάμηνο του 2022

Η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων παρέμεινε ευάλωτη στις συνεχιζόμενες πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις. Αυτό προκάλεσε μείωση στις παγκόσμιες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων κατά 2,9% από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Η τελευταία έκδοση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, παρέχει μια λεπτομερή επισκόπηση των ταξινομήσεων των επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων, καθώς και της παραγωγής, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο.

Η έκθεση περιέχει πληθώρα πληροφοριών. Σχεδόν 50 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν παγκοσμίως τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το ίδιο εννεάμηνο το 2021. Ωστόσο, αυτό ήταν ακόμα περίπου 5 εκατομμύρια μονάδες κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα το 2019.

 Εγγραφές επιβατικών αυτοκινήτων

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 9,9% σε 6,8 εκατομμύρια μονάδες τους πρώτους εννέα μήνες του 2022. Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική έφτασαν τα 9,5 εκατομμύρια μονάδες, μειωμένες κατά 13,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Οι σωρευτικοί όγκοι Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 8,2% σε περισσότερα από 15,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας μειώθηκαν κατά 8,7% και 7,5% αντίστοιχα από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, καθώς οι ελλείψεις ημιαγωγών και άλλων εξαρτημάτων συνέχισαν να επηρεάζουν την παραγωγή.

 Παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων

Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, σχεδόν 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 5,8% περισσότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021. Η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής αυξήθηκε κατά 11,8% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 – σε σχεδόν 8 εκατομμύρια αυτοκίνητα. Με περίπου 1,6 εκατομμύρια μονάδες παραγωγής από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, ο όγκος της Νότιας Αμερικής αυξήθηκε κατά 12,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Η κινεζική παραγωγή αυτοκινήτων ανέκαμψε έντονα φτάνοντας τα 16,4 εκατομμύρια μονάδες από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο (+15,1%). Σχεδόν 50 εκατομμύρια αυτοκίνητα κατασκευάστηκαν παγκοσμίως κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, αυξημένα κατά 9% σε σύγκριση με το ίδιο εννεάμηνο το 2021.

 Εγγραφές επαγγελματικών οχημάτων

Ταξινομήθηκαν 1,2 εκατομμύρια επαγγελματικά οχήματα στην ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2022, σημειώνοντας μείωση 17,6% από έτος σε έτος. Κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2022, οι πωλήσεις van στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 21,2% φτάνοντας τα 0,9 εκατομμύρια μονάδες.

Αντίθετα, ο αριθμός των νέων φορτηγών που ταξινομήθηκαν σε όλη την ΕΕ αυξήθηκε κατά 1,5%, με 220.066 μονάδες που πουλήθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο.

 Παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων

Η παραγωγή στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθεί κατά 1,2% σε σχεδόν 3,1 εκατομμύρια επαγγελματικά οχήματα το 2022. Η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής αναμένεται να φτάσει περίπου τα 4,6 εκατομμύρια μονάδες το 2022 – ή 10,5% περισσότερες σε σύγκριση με το 2021. Σοβαρά διαταραγμένες από τα lockdown κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η παραγωγή επαγγελματικών οχημάτων της Κίνας για το 2022 προβλέπεται να μειωθεί κατά 29% σε 3,9 εκατομμύρια μονάδες. Η παραγωγή ολόκληρου του έτους στην Ιαπωνία και την Κορέα αναμένεται να μειωθεί κατά 5,2% σε 1,2 εκατομμύρια μονάδες το 2022.

 Η κατάσταση της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ.

Η Sigrid de Vries Γενική Διευθύντρια της ACEA, κατά την διάρκεια της ομιλίας της για την κατάσταση της ΕΕ, τόνισε ΄΄οσον αφορά την παραγωγή και τις πωλήσεις οχημάτων στην ΕΕ, η εικόνα δεν είναι δυστυχώς καθόλου ρόδινη. Η παραγωγή οχημάτων δέχτηκε άλλο ένα χτύπημα το 2021 (-8%), καθώς οι ελλείψεις εφοδιασμού συνεχίζουν να βλάπτουν τη βιομηχανία. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιβράδυνσης της παραγωγής, οι πωλήσεις νέων οχημάτων συνέχισαν επίσης την πτώση τους, καθώς η προσφορά δυσκολευόταν να ακολουθήσει τη ζήτηση. Πράγματι, οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ μειώθηκαν σε 9,7 εκατομμύρια μονάδες το 2021 – 3,3 εκατομμύρια λιγότερες από τα επίπεδα πριν από την κρίση του COVID. Ωστόσο, η αυξανόμενη μέση ηλικία των αυτοκινήτων (12 ετών), των φορτηγών (14), των φορτηγών (12) και των λεωφορείων (13) στους δρόμους της ΕΕ είναι μια ανησυχητική τάση. Εάν θέλουμε να κυκλοφορήσουν τα καθαρότερα και ασφαλέστερα νέα οχήματα, πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλίσουμε ότι η κινητικότητα παραμένει προσιτή σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες΄΄.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τα είπαν «στο πόδι» Χριστοδουλίδης – Γκουτέρες

Για την προσέγγιση του στο Κυπριακό για το πώς μπορεί να αρθεί το αδιέξοδο θα ενημερώσει τους ομολόγους του, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Η καυτή πατΑΤΑ στα χέρια του Γιάννη Παναγιώτου- Κοινή συνάντηση κοινωνικών εταίρων με Υπ. Εργασίας

Την πρώτη τους κοινή συνάντηση με το νέο Υπουργό Εργασίας θα έχουν αύριο οι κοινωνικοί εταίροι. Όπως γνωστοποίησε μιλώντας στο Σίγμα ο Γιάννης Παναγιώτου,  έχει συγκαλέσει...

Εκατομμυριούχος πρόσφερε 100.000 δολάρια σε γυναίκα αν…αφαιρούσε την μάσκα της

Ένας εκατομμυριούχος της Silicon Valley δημοσίευσε μια προσφορά περίπου 100.000 δολαρίων (94.297 €) που έκανε σε μια γυναίκα που καθόταν δίπλα του σε ένα...

Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» πλοίων του κόσμου κρύβει ένα μυστικό

Από τη δυτική ακτή της Αφρικής εκτείνεται το Ras Nouadhibou, μια μικρή χερσόνησος που μοιράζονται η Μαυριτανία και η Δυτική Σαχάρα. Η ανατολική πλευρά...

Απέρριψε το αίτημα για ιδιωτική δίωξη του Κατσουνωτού ο Γεν.Εισαγγελέας – Αντίδραση από Χρ. Τριανταφυλλίδη

Την εκ νέου καταχώριση ιδιωτικής υπόθεσης κατά του αξιωματικού της Αστυνομίας, Μιχάλη Κατσουνωτού, ζητεί ο Χρίστος Τριανταφυλλίδης, ο δικηγόρος της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών Άννας Αριστοτέλους και της...

ΕΕ: Προς υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα κτίρια- Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες

Είναι απαραίτητη η προστασία του περιβάλλοντος. Επί της αρχής συμφωνούμε όλοι. Τί γίνεται όμως όταν και το κόστος επιμερίζεται σε όλους; Σε αυτό το...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW