16.8 C
Nicosia
Κυριακή 3 Μάρτιος 2024 | 15:10

Βάση δεδομένων με το ιστορικό κτυπημένων αυτοκινήτων αποφάσισε το Υπουργικό

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα τροποποίηση των περί των περί μηχανοκινήτων οχημάτων και τροχαίας κινήσεων κανονισμών, δημιουργώντας έτσι βάση δεδομένων όπου θα καταγράφεται το ιστορικό κτυπημένων αυτοκινήτων.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει ενημέρωση για αγοραστές για το ιστορικό του αυτοκινήτου που επιθυμούν να αγοράσουν, ενώ θα αποφεύγονται φαινόμενα αυτοκινήτων, που ενεπλάκησαν σε σύγκρουση και κρίθηκαν ως ακατάλληλα να επιδιορθώνονται και να κυκλοφορούν εκ νέου στους δρόμους.

«Υπάρχουν οχήματα, τα οποία κρίνονται ακατάλληλα και αποζημιώνονται από τις ασφαλιστικές εταιρείες και πωλούνται και επιδιορθώνονται και επιστρέφουν πίσω και κυκλοφορούν. Με αυτήν την καταγραφή θα αποτραπεί το φαινόμενο αυτό και θα επιλυθούν πάρα πολλά προβλήματα αλλά και θέματα ενημέρωσης του αγοραστή», είπε ο κ. Καρούσος.

Όπως είπε, βάσει των νέων κανονισμών θα δημιουργηθεί μια κεντρική βάση δεδομένων στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και υποχρέωση για ενημέρωσή της θα έχουν οι ασφαλιστές, οι εκτιμητές ζημιών ή τα συνεργεία επιδιόρθωσης. Η μη δήλωσή της ζημιάς θα είναι παράνομη, είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, οι ζημιές που θα δηλώνονται αφορούν σε ζημιές από σύγκρουση, πλημύρα, χαλαζοθύελλα, φωτιά και οποιοδήποτε άλλο συμβάν. Οι ζημιές θα περιλαμβάνονται και στο πιστοποιητικό εγγραφής του οχήματος.

«Με αυτό τον τρόπο», είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «όποιο όχημα εμπλακεί σε σύγκρουση ή υποστεί τις ζημιές τις οποίες έχω αναφέρει, ο ασφαλιστής που εξέδωσε το ισχύον ασφαλιστήριο για το όχημα, ή ο ασφαλιστής ο οποίος φέρει την ευθύνη αποζημίωσής του ή ανάλογα με την περίπτωση το ταμείο ασφαλιστών Κύπρου, ή το συνεργείο που το επιδιόρθωσε ή ο εκτιμητής των ζημιών θα πρέπει να ενημερώνει το ΤΟΜ σε μία κεντρική βάση δεδομένων, ούτως ώστε να καταγράφεται το ιστορικό, να καταγράφεται η κατηγορία και ο βαθμός της ζημιάς που έχει το όχημα».

Όπως είπε ο κ. Καρούσος, η τροποποίηση θα επιλύσει και θέματα που αφορούσαν στην ενημέρωση του αγοραστή, αφού θα υπάρχει ενημέρωση για οποιονδήποτε αγοράζει ένα όχημα για το τι ζημιά είχε ένα όχημα ή αν είχε εμπλακεί σε οδική σύγκρουση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Μεταφορών είπε ότι το θέμα αυτό είχε επιλυθεί αρχικά με τα οχήματα που εισάγονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τώρα επιλύεται και για τα οχήματα που εγγράφονται στην Κύπρο.

«Επειδή θα δηλώνονται πλέον όλα, ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να αγοράσει ένα όχημα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη βάση δεδομένων για να δει ακριβώς το ιστορικό και την κατηγορία της ζημιάς που είχε ένα όχημα, είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρχει υποχρέωση των ασφαλιστών, των εκτιμητών ζημιών ή των συνεργείων επιδιόρθωσης να το δηλώνουν», είπε.

Εκσυγχρονίζεται και ο νόμος για τους εκπαιδευτές οδηγών

Εξάλλου, ο κ. Καρούσος ανακοίνωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον εκσυγχρονισμό του νόμου για τους εκπαιδευτές και τις σχολές οδηγών, αντικαθιστώντας τον νόμο που διέπει αυτό πλαίσιο και βρίσκεται σε ισχύ από το 1968, εκσυγχρονίζοντας την όλη φιλοσοφία της ρύθμισης των εκπαιδευτών και των σχολών οδηγών.

Όπως είπε, με το νέο νομοσχέδιο θεσμοθετούνται οι σχολές εκπαίδευσης των εκπαιδευτών οδηγών. Πρόκειται για μεταλυκειακά ιδρύματα, τα οποία θα παρέχουν εκπαίδευση και εξέταση σε υποψήφιους νέους εκπαιδευτές οδηγών, σε αντίθεση με την πρακτική που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα βάσει της οποίας δεν παρέχεται δομημένη εκπαίδευση και οι εξετάσεις διενεργούνταν από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ).

Επίσης, θα υπάρχει πλέον η υποχρέωση για διά βίου μάθηση των εκπαιδευτών οδηγών ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω των σχολών εκπαίδευσης εκπαιδευτών οδηγών, ενώ θα δημιουργηθούν κατηγορίες εκπαιδευτών οδηγών και σχολών ανάλογα με τις γνώσεις και τα εκπαιδευτικά μέσα τα οποία θα διαθέτουν.

Επίσης θα συμπεριληφθεί διαδικασία διασφάλισης και ελέγχου της ποιότητας και επίσης καταργούνται αρκετές αναχρονιστικές ρυθμίσεις που υπάρχουν στον υφιστάμενο νόμο, όπως η ρύθμιση που απαγορεύσει σε αδειούχο και προσοντούχο εκπαιδευτή να προβαίνει σε εκπαίδευση υποψήφιου οδηγού, εκτός και αν ασκεί την δραστηριότητα αυτή ως κύριο επάγγελμα και κατάργηση του δικαιώματος εξεταστών οδηγών, δηλαδή υπαλλήλων του ΤΟΜ, να γίνονται εκπαιδευτές αυτόματα μετά την αφυπηρέτησή τους, χωρίς να τηρούνται οι υπόλοιπες διαδικασίες και υποχρεώσεις.

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος, θα πρέπει και αυτοί αν μετά την αφυπηρέτησή τους θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό, να ακολουθούν τις ίδιες διαδικασίες για να αποκτήσουν άδεια εκπαιδευτή.

Με το νέο νομοσχέδιο εισάγεται κώδικας δεοντολογίας για τους εκπαιδευτές οδηγών.

Τέλος ο κ. Καρούσος είπε ότι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τους εκπαιδευτές, συμπεριλαμβάνεται στο στρατηγικό σχέδιο για τη οδική ασφάλεια 2021 – 2030.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Οι τράπεζες, τα κέρδη και τα επιτόκια

Οι δύο μεγάλες τράπεζες μας, Κύπρου και Ελληνική, ανακοίνωσαν μαζί κέρδη πέραν των 850 εκατ. για το 2023. Η μεγάλη αυτή κερδοφορία αποδίδεται κυρίως στην...

Γιατί είναι δύσκολο το φετινό καλοκαίρι για τον τουρισμό

Έχουμε εισέλθει στο Μάρτιο και τα μάτια όλων είναι στραμμένα στη νέα τουριστική περίοδο.  Λόγω της μεγάλης συνεισφοράς του τουριστικού τομέα στην οικονομία και...

Σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 42χρονος μοτοσυκλετιστής από τη Λάρνακα, έπειτα από οδική σύγκρουση που συνέβη το απόγευμα του Σαββάτου στον δρόμο Αγρού...

ΗΠΑ-Κύπρος συζητούν για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

H αναφορά στη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την παροχή μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη στηρίζεται σε συζητήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κυπριακής...

Σήμερα το μνημόσυνο Γρηγόρη Αυξεντίου

Τελείται το πρωί της Κυριακής στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το εθνικό μνημόσυνο του ήρωα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος...

Πάλι άρχισε τις προκλήσεις η Τουρκία – Η Κύπρος απάντησε με Anti-NAVTEX

Η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Anti-NAVTEX μετά την έκδοση προειδοποίησης ναυσιπλοϊας (NAVTEX) από την Τουρκία ότι προχωρεί σε νέες έρευνες σε περιοχές οι οποίες εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!