17.8 C
Nicosia
Τετάρτη 24 Απρίλιος 2024 | 9:26

Οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ καλούν σε ομοψυχία και όχι διχόνοια

Έκκληση στις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗ.ΣΥ., ΔΗ.ΚΟ., Ε.Δ.Ε.Κ., ΔΗ.ΠΑ., Ε.ΛΑ.Μ. και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, για ομοψυχία και ομόνοια, αποφεύγοντας αμαρτίες του παρελθόντος απευθύνουν τα οργανωμένα σύνολα των Αγωνιστών, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 και το Μέλαθρον Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α.

Aκολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση: 

Αποφάσισαν το ΔΗ.ΚΟ., η Ε.Δ.Ε.Κ. και η ΔΗ.ΠΑ. να υπερψηφίσουν πρόταση του Α.Κ.Ε.Λ. με την οποία καλούν την πολιτεία να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση μνημείων ή τιμών προς τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, τον οποίο, όπως αναφέρεται «η ιστορία καταδίκασε ως ανάξιο κάθε τιμής», διαγράφοντας την ιστορία του, ως να τους εζήτησε ο Διγενής να τον τιμήσουν.

Ο Διγενής είναι ο μόνος Έλλην Κύπριος και το γνωρίζουν πολύ καλά, αλλά επιλήσμονες την ιστορίας τους, προτιμούν να αγνοούν ότι τιμήθηκε από τα πιο επίσημα όργανα της ελληνικής και κυπριακής πολιτείας και εν ζωή και μετά θανάτον.

Εν ζωή τιμήθηκε ως «άξιον τέκνον της πατρίδος» από την Ελληνική Βουλή στις 18 Μαρτίου 1959, από την Ακαδημία Αθηνών με το χρυσό παράσημο για τους κρατερούς Αγώνες του, οι οποίοι κατέστησαν την Κύπρο Ανεξάρτητον πολιτεία (πανηγυρική συνεδρία της στις 24 Μαρτίου 1959), ψήφισμα της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης Κύπρου στις 31 Μαρτίου 1961 με το οποίο κήρυξε ως «υπεράξιους της πατρίδος» τον Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο Γ΄ και τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προεδρικές: Πάνε στις κάλπες με τον… Γρίβα

Μετά το θάνατό του, η Βουλή των Αντιπροσώπων, την 31ην Ιανουαρίου 1974, άνευ αντιρρήσεως, αλλά με αποχή των 6 βουλευτών του Α.Κ.Ε.Λ. ανακήρυξε τον εκλιπόντα ως «άξιον τέκνον της ιδιαιτέρας αυτού πατρίδας Κύπρου».

Η Ακαδημία Αθηνών, συνερχομένη εις δημοσίαν συνεδρίαν την 14ην Φεβρουαρίου 1974, «προπέμπει αυτόν εν τιμή εις την τελευταίαν του κατοικίαν».

Τώρα εάν ο Διγενής στην πολύχρονη, γεμάτη αγώνες για την Κύπρο πορεία του, υπέπεσε σε λάθη, η απάντηση είναι μία.  Βέβαια περιέπεσε σε λάθη.  Τα λάθη του όμως ήσαν τέτοια που επ’ ουδενή έβλαψαν την Κύπρο και τους Αγώνες της για Ελευθερία, ούτε είναι ικανά ώστε να επισκιάσουν τη δόξα του.  Το πραξικόπημα και η εισβολή είναι πολύ παρατραβηγμένο να του χρεώνεται αφού ήτο νεκρός έξι μήνες ενωρίτερον.

Στην Κύπρο σήμερα, τουλάχιστον τα 2/3 του Κυπριακού Ελληνισμού αναγνωρίζουν τον Διγενή ως Αρχηγό του τετραετούς επικού Απελευθερωτικού Αντιαποικιακού Αγώνα και του αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές κάθε χρόνο στο μνημόσυνό του.

Τα οργανωμένα σύνολα των Αγωνιστών, οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α. 1955-1959 και το Μέλαθρον Αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α., κάνουμε έκκληση στις ηγεσίες των κομμάτων ΔΗ.ΣΥ., ΔΗ.ΚΟ., Ε.Δ.Ε.Κ., ΔΗ.ΠΑ., Ε.ΛΑ.Μ. και  Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, για ομοψυχία και ομόνοια μεταξύ μας, αποφεύγοντας αμαρτίες του παρελθόντος, γνωρίζοντας πόσo στοίχισε η διχόνοια μεταξύ μας, αφού σήμερα μνημονεύουμε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, αλλά και η κυπριακή διχόνοια που έφερε το επάρατο πραξικόπημα και την εισβολή, με άγνωστο ακόμη αν πότε θα επανέλθουμε στα κατεχόμενα χώματά μας, για τους νεκρούς και αγνοούμενους δεν μπορεί να γίνει λόγος.

Οι στιγμές είναι ιστορικές και οι ευθύνες όλων μας έναντι της λαβωμένης πατρίδας Κύπρου και του λαού μας, ασήκωτες.  Περιμένουμε ότι θα φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων που διερχόμαστε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Άρχισε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις οκτώ και τριάντα το πρωί, η διαδικασία υποβολής των υποψηφιοτήτων ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου.Υποβάλονται σήμερα από...

Σεπτέμβρη και Νοέμβριο η διεξαγωγή κυβερνητικών εξετάσεων

Διεξάγονται στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 (για θέσεις των οποίων η αρχική κλίμακα δεν υπερβαίνει την κλίμακα Α7) και στις 2 Νοεμβρίου 2024 (για θέσεις...

«Πνιγμένη» στην σκόνη η Κύπρος – Κτυπάει 36αρι η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα αιωρείται σκόνη που κατά διαστήματα θα είναι αυξημένη. Σήμερα ο καιρός θα...

Χεζμπολάχ: «Δεκάδες ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι εξαπέλυσε επίθεση με «δεκάδες» ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ μετά τον θάνατο δύο αμάχων σε «ισραηλινό» βομβαρδισμό...

ΗΠΑ: Πέρασε και από το Κογκρέσο το πακέτο Μπάιντεν για την Ουκρανία

Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε -όπως αναμενόταν- οριστικά το πακέτο 61 δισ. δολαρίων για περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, μετά από πολύμηνα παζάρια μεταξύ της κυβέρνησης...

ΗΠΑ: Οπλισμένοι πλέον οι εκπαιδευτικοί στο Τενεσί

Οπλισμένοι καθηγητές: το Κοινοβούλιο του Τενεσί, πολιτείας του αμερικανικού νότου, υιοθέτησε χθες Τρίτη πρόταση νόμου που προβλέπει ότι εκπαιδευτικοί, διευθυντές και άλλα μέλη του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!