18.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 10:39

«Το λίον ένι το πολλύν»: Ο Α. Πάντζης μιλά για την ταινία του προς τιμήν του μεγάλου ποιητή Μιχάλη Πασιαρδή

Ο ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής (1941-2021) έδωσε πάρα πολλά στην κυπριακή και γενικότερα στην ελληνική ποίηση, αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ ο φίλος του αείμνηστου ποιητή και γνωστός σκηνοθέτης, Ανδρέας Πάντζης, με αφορμή την ταινία «Το λίον ένι το πολλύν», την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε προς τιμήν του Μιχάλη Πασιαρδή.

Μιλώντας για την ταινία του, ο γνωστός σκηνοθέτης λέει στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για ένα έργο το οποίο είχε υποσχεθεί στον Μιχάλη Πασιαρδή από τη δεκαετία του 1990. Ο ποιητής τότε συμφώνησε με την ιδέα του κ. Πάντζη, ο οποίος ωστόσο παραμέλησε την εν λόγω ιδέα δίνοντας προτεραιότητα στην παραγωγή άλλων έργων του, όπως οι κινηματογραφικές ταινίες «Η σφαγή του κόκορα», «Το τάμα», «Η χαρά και η θλίψη του σώματος», καθώς και στη σκηνοθεσία θεατρικών παραγωγών.

Το 2014, όπως λέει, ενημέρωσε τον Μιχάλη Πασιαρδή ότι έφτασε η ώρα για υλοποίηση της ταινίας που τον αφορά. Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, για την οποία ο ποιητής ήταν ενήμερος, προσθέτει. Ο κ. Πάντζης σημειώνει ότι υπέβαλε αιτήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, στο ΡΙΚ και στην ΕΡΤ, με την οποία είχε συνεργαστεί σε 7 παραγωγές του. Η ΕΡΤ, όπως εξηγεί, δέχθηκε πρόθυμα να συνεισφέρει οικονομικά στην ταινία, αλλά όταν άλλαξε η κυβέρνηση στην Ελλάδα η χορηγία της μειώθηκε στο μισό. Εν τέλει, όπως λέει, μπήκε και ο ΟΠΑΠ στην ταινία, προσφέροντας ένα αρκετά μεγάλο ποσό. Εν τω μεταξύ, όταν συγκεντρώθηκαν τα λεφτά, ο Μιχάλης Πασιαρδής έφυγε από τη ζωή, λέει ο γνωστός σκηνοθέτης.

Όπως δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο κ. Πάντζης, παρότι εκπροσώπησε την Ελλάδα στα βραβεία Όσκαρ με τη «Σφαγή του κόκορα», εντούτοις πέρασε μια οδύσσεια από το 2014 μέχρι το 2021 προκειμένου να παραγάγει μια ταινία αφιερωμένη «σε έναν από τους καλύτερους Κύπριους ποιητές». Κανονικά η ταινία έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε 8-10 μήνες, αλλά τελικά ολοκληρώθηκε σε 26 μήνες, συμπληρώνει.

Επιπλέον, ο κ. Πάντζης αναφέρει ότι, πριν από τον θάνατο του Μιχάλη Πασιαρδή, είχε μαγνητοσκοπήσει συνομιλίες του με τον ποιητή από το 2018 και εξής, προσθέτοντας ότι τμήματα αυτών των συνεντεύξεων, καθώς και απαγγελίες ποιημάτων του Μιχάλη Πασιαρδή έχουν μπει στην ταινία.

Μιλώντας για τη φιλική του σχέση με τον αείμνηστο ποιητή, ο Ανδρέας Πάντζης λέει ότι μέχρι το 2000 τον συναντούσε συχνά στα αγαπημένα του στέκια στη Λευκωσία. Όσο ζούσε ο Μιχάλης Πασιαρδής, σημειώνει, «εκείνος επρόκειτο να διαλέξει τα ποιήματα που θα απήγγελλε στην ταινία, κάτι που με εμπόδιζε να εμβαθύνω στην ποίησή του, την οποία γνώριζα». Επομένως, όπως εξηγεί στο ΚΥΠΕ ο Ανδρέας Πάντζης, όταν πέθανε ο ποιητής, ο ίδιος κλήθηκε να εμβαθύνει στην ποίησή του.

Ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρει ότι η ταινία επικεντρώνεται στα ερωτικά και φιλοσοφικά τετράστιχα του Μιχάλη Πασιαρδή, τα οποία, όπως λέει, είναι εκπληκτικά, έχουν εκπληκτική εικονοπλασία, είναι σύντομα και περιεκτικά, θυμίζουν σονέτα και χαϊκού λόγω της μορφής τους, αλλά ταυτόχρονα παραπέμπουν και στον σουρεαλισμό.

Επιπλέον, ο κ. Πάντζης τονίζει ότι ο Μιχάλης Πασιαρδής ήταν «ένας άνθρωπος σεμνός, βασανισμένος, μοναχικός, αφιερωμένος στην τέχνη της ποίησης, ο οποίος έδωσε πάρα πολλά στην κυπριακή και γενικότερα στην ελληνική ποίηση». Καταληκτικά, εκφράζει την πεποίθηση ότι η ταινία του βάζει ένα λιθαράκι ώστε ο Μιχάλης Πασιαρδής να γίνει γνωστός στον ευρύτερο ελληνικό χώρο και στη λογοτεχνική μητρόπολη του Ελληνισμού, την Αθήνα.

Σημειώνεται ότι η πρεμιέρα της ταινίας του Ανδρέα Πάντζη «Το λίον ένι το πολλύν» θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου, στις 20:00, στον Κινηματογράφο «Πάνθεον», στη Λευκωσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Χαλά ο καιρός το Πάσχα – Νεφώσεις, άνεμοι και κατά τόπους βροχές

Ασθενής χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ αύριο αναμένεται ισχυρό έως πολύ ισχυρό δυτικό ρεύμα αέρα. Σύμφωνα με τη πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, από...

Φωτιές, πέτρες, μολότοφ έξω από το “Αντώνης Παπαδόπουλος” – Συνελήφθη νεαρός

Νεαρός ηλικίας 25 ετών από τη Λευκωσία, συνελήφθη στη Λάρνακα για υπόθεση παράνομης κατοχής και μεταφοράς επιθετικών οργάνων και εκρηκτικών υλών. Όπως ανέφερε ο Σπύρος...

Κατασχέθηκαν 800 κιλά κρέας – Αυστηροί έλεγχοι ενόψει Πάσχα

Στην κατάσχεση 800 περίπου κιλών κρέατος προχώρησαν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν ενόψει των εορτών του Πάσχα, δήλωσε σήμερα η...

Οι αλλαγές στο Διάταγμα Απασχόλησης Φοιτητών από Τρίτες Χώρες

Τις κυριότερες αλλαγές που έχουν επέλθει στο αναθεωρημένο Διάταγμα για την Απασχόληση Αλλοδαπών Φοιτητών από Τρίτες Χώρες και το οποίο δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας τη Μεγάλη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!