16.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 23:32

Συνεργασία του Ιδρύματος Universitas και του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου

Το Ίδρυμα Universitas ανακοινώνει την έναρξη ευρωπαϊκού συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, με τίτλο «Εκπαιδευτικοί – Διαμορφωτές της Αλλαγής» (Change Makers). Το πρόγραμμα εντάσσεται στις «Δράσεις Σύμπραξης με τους Πολίτες», τις οποίες προωθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ενίσχυση της συμμετοχής στις επικείμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές, στις 9 Ιουνίου 2024.

Το Ίδρυμα Universitas θα συνεργαστεί με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου για την οργάνωση σειράς εξειδικευμένων σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων της ιδιωτικής και της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίων αρχίζει σήμερα Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου, 2024 και περιλαμβάνει τρεις δίωρες διαδικτυακές συναντήσεις επιμόρφωσης γύρω από τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δρώμενα και την ανάγκη δραστήριας συμμετοχής της Κύπρου, ως κράτους και ως κοινωνίας (Πέμπτη 15/2/2024 | Πέμπτη 22/2/2024 | Πέμπτη 29/2/2024 | Ώρα: 16.30 – 18.30).

Ο κύκλος θα διεξαχθεί με τη μορφή διαδικτυακών διαδραστικών συναντήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετάσχουν μέσω της Διαδικτυακής Πλατφόρμας TEAMS, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

Click here to join the meeting

Meeting ID: 323 908 253 788

Passcode: rz3sD9

Σκοπός: Αναβάθμιση δεξιοτήτων εκπαιδευτικών στην κατανόηση του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος: Βαθύτερη αντίληψη της ιστορικότητας της ΕΕ., καλλιέργεια των αρχών της ειρήνης και της συμφιλίωσης, ανάπτυξη ευρωπαϊκής συνείδησης, δραστήρια συμμετοχή στη δημόσια ζωή.

Εκπαιδευτής: Κυριάκος Πιερίδης, Δημοσιογράφος, Πιστοποιημένος Εκπαιδευτής Ενηλίκων ΑΝΑΔ, Συγγραφέας του Οδηγού για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, με τίτλο «Η Ευρώπη στον σύγχρονο κόσμο» (2015).

20 χρόνια ένταξης

Οι δραστηριότητες «Εκπαιδευτικοί – Διαμορφωτές της Αλλαγής» (Change Makers) συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η ομάδα υλοποίησης του προγράμματος αποτελείται από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Universitas, Νίκο Περιστιάνη, τη Διευθύντρια του Ιδρύματος, Κατερίνα Χατζηστυλλή και τον Δημοσιογράφο-Εκπαιδευτή, Κυριάκο Πιερίδη.

Β’ Κύκλος Σεμιναρίων τον Μάρτιο

Με τη συμπλήρωση του πρώτου κύκλου σεμιναρίων, θα προγραμματιστεί εκ νέου σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο σειρά επιπρόσθετων σεμιναρίων, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπαιδευτικούς. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν τον Μάρτιο. Με την ολοκλήρωση του εν λόγω προγράμματος, το εκπαιδευτικό υλικό που θα προετοιμαστεί, θα αναρτηθεί σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα μάθησης.

Σύνοψη Ενοτήτων Εκπαίδευσης Α’ Κύκλου Σεμιναρίων

1η Συνάντηση: 15η Φεβρουαρίου 2024

Η ενότητα αυτή ασχολείται με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εν όψει του διακυβεύματος «Πόλεμος ή Ειρήνη», με σκοπό την κατανόηση της ιστορικότητάς της. Αναδεικνύει τα βιώματα και τις προσδοκίες των λαών της τα τελευταία 70 χρόνια: από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στην πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τη διεύρυνση της ΕΕ, την εμβάθυνση της ενοποίησης, μέχρι τις σύγχρονες μεταβολές και τα νέα διλήμματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη-μέλη και οι λαοί. Θέτει ως στόχο την ανάλυση της θέσης της Κύπρου στο γεωπολιτικό διεθνές σύστημα, τον ρόλο και τη φωνή της, 20 χρόνια μετά την ένταξη.

2η Συνάντηση: 22η Φεβρουαρίου 2024

Η ενότητα αυτή ασχολείται με το μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΕ, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τα ιδεολογικά ρεύματά της. Θα αναπτυχθεί μια δέσμη συνδεδεμένων κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών (οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών): θα τεθούν ζητήματα όπως η δημογραφική γήρανση, η μετανάστευση, το περιβάλλον, η ενέργεια και η νέα γενιά. Οι πολιτικές αυτές αφορούν σύγχρονες προκλήσεις που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών, ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και απαιτούν έγκαιρη πρόβλεψη και αλλαγή. Η ενότητα αυτή στοχεύει στην κατανόηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής πολιτικής στα κράτη μέλη, με όρους βιώσιμης ανάπτυξης, συνοχής και αλληλεγγύης. Αναδεικνύει δε τα ζητήματα που αφορούν τη νέα γενιά των Κυπρίων.

3η Συνάντηση: 29η Φεβρουαρίου 2024

Η εν λόγω ενότητα ασχολείται με την πορεία και την εξέλιξη των σχέσεων της Κύπρου με την ΕΕ, πριν και μετά από την ένταξη της. Εστιάζει στα σημαντικότερα πολιτικά σταυροδρόμια, και σε κομβικές αποφάσεις που έλαβε η Κύπρος και η ΕΕ. Επιχειρεί να αναδείξει οφέλη και εμπειρίες, αλλά και αστοχίες και αδυναμίες, ώστε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: τι πετύχαμε, τι θα μπορούσαμε να πράξουμε καλύτερα και τι στοχεύουμε για το μέλλον; Η ενότητα αυτή στοχεύει στην καλλιέργεια ευρωπαϊκής συνείδησης, στην αξιοποίηση της ένταξης και στην ανάδειξη της αναγκαιότητας συμμετοχής στη δημόσια ζωή.

Πιστοποιητικό παρακολούθησης

Οι εκπαιδευτικοί κατόπιν συστηματικής παρακολούθησης των εργασιών του σεμιναρίου, θα μπορούν να λάβουν σχετικό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας εγγραφών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, στον σύνδεσμο «Αρχείο Δηλώσεων»

Οδηγός για τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές, με τίτλο: «Η Ευρώπη στον σύγχρονο κόσμο» (2015).

Τα σεμινάρια προσφέρονται δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περαιτέρω πληροφόρηση, στους:

Ίδρυμα Universitas | Κατερίνα Χατζηστυλλή | [email protected]

Κυριάκο Πιερίδη | +357 96387498 | [email protected]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!