23.6 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 17:14

Ο Λ. Ιεροδιακόνου παρουσίασε το νέο βιβλίο του «Μοιραία Ηγεσία ηγεσία (1948-2021): Ο Μακάριος και συνεχιστές»

O πρώην Υπουργός και βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Λ. Ιεροδιακόνου παρουσίασε το νέο βιβλίο του με τίτλο «Μοιραία ηγεσία 1948-2021: Ο Μακάριος και συνεχιστές»

Στην εκδήλωση που έγινε ο Πρόεδρος του ΚΥΠΕ και συντονιστής της εκδήλωσης, κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, ανέφερε στο εναρκτήριο καλωσόρισμα του ότι το βιβλίο, το οποίο κυκλοφορεί με επιτυχία στα βιβλιοπωλεία, καταπιάνεται με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν το εθνικό θέμα τα τελευταία 73 χρόνια και επισημαίνει λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες, «που επιδείξαμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά στην πολιτική και στους προσανατολισμούς μας με αποτέλεσμα σήμερα να είμαστε σε αυτή τη δεινή θέση».

Ο ίδιος ο κ. Ιεροδιακόνου μίλησε για την έρευνα που διενήργησε, τα στοιχεία που εντόπισε και τις διαπιστώσεις που έκανε για αυτή την μακρά περίοδο για το Κυπριακό.

Όπως είπε μελετώντας τη διαδρομή του Κυπριακού από το τέλος της δεκαετίας του 1940, κατά τη διάρκεια αυτής του 1950 και μέχρι σήμερα, η διαπίστωση είναι ότι τα πιο σοβαρά σφάλματα, άρα και η πιο σοβαρή ζημιά έγιναν στα αρχικά στάδια διεθνοποίησης του εθνικού προβλήματος.

«Πολλές περιπέτειες που ακολούθησαν βρίσκουν τις ρίζες τους στους αμελέτητους χειρισμούς εκείνης της περιόδου», πρόσθεσε και ανέλυσε στη συνέχεια τα όσα διαδραματίστηκαν σε εκείνη την περίοδο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ιεροδιακόνου είπε ότι το πρόσωπο, το οποίο διαδραμάτισε τον κύριο καθοριστικό ρόλο στην προώθηση, στην εξέλιξη και στη διαμόρφωση του Κυπριακού ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄.

«Πριν και μετά την Ανεξαρτησία και για σχεδόν τρεις δεκαετίες μέχρι το θάνατο του είχε τον πλήρη έλεγχο στη διαχείριση του Κυπριακού. Σήμερα είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τις τότε σκέψεις και τους προβληματισμούς του Μακαρίου. Δεν γνωρίζουμε αν πέρασε από την σκέψη του πιθανή αναβολή ή έστω τροποποίηση του αγώνα που άρχισε. Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι μετά την επιστροφή του στην Κύπρο, ένεκα του ότι απλώς ενεγράφη, συζητήθηκε το θέμα στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δήλωνε ικανοποιημένος», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι ο Μακάριος ήταν για σχεδόν 30 χρόνια ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης των Ελληνοκυπρίων, ήταν και χαρισματικός και πολύ καλός ρήτορας, ήταν και ο μόνος που εκλεγόταν πάνω σε παγκύπρια βάση.

Ο κ. Ιεροδιακόνου σημείωσε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της πολιτικής κουλτούρας που άφησε πίσω του ήταν η λήψη σοβαρών αποφάσεων χωρίς μελέτη και προγραμματισμό.

Σε άλλο σημείο της ανάλυσης του βιβλίου του, ο κ. Ιεροδιακόνου ανέφερε ότι στην πολιτική δεν είναι αρκετό να έχεις δίκαιο και πρόσθεσε ότι πρέπει να διαθέτεις και τα μέσα να το διεκδικήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!