27.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 16:54

Μόνο 7 χώρες στον κόσμο αναπνέουν καθαρό αέρα – Η εικόνα της ρύπανσης στην Ελλάδα

Άκρως απογοητευτικά είναι τα ευρήματα παγκόσμιας έρευνας που πραγματοποίησε η IQAir, ένας ελβετικός οργανισμός που αντλεί στοιχεία από πάνω από 30.000 σταθμούς παρατήρησης στον κόσμο, για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε.

Από τις 134 χώρες που εξετάζονται στην έρευνα, μόλις 7 ανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπα για την ποιότητα του αέρα, που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών βαθμολογείται πολύ κάτω της βάσης, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σε επίπεδα, που προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμη και θανάτους.

Οι χώρες με τον πιο καθαρό και τον πιο μολυσμένο αέρα

Οι 7 χώρες που στέκονται κόντρα στο ρεύμα είναι η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα (στην Καραϊβική), η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία.

Στον αντίποδα η χώρα με την πιο μολυσμένη ατμόσφαιρα είναι το Πακιστάν με τα επίπεδα του PM2.5 να είναι 14 φορές υψηλότερα από το όριο ασφάλειας, που θέτει ο ΠΟΥ.

Ινδία, Τατζικιστάν και Μπουρκίνα Φάσο συμπληρώνουν την πρώτη τετράδα με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο.

Η έρευνα χτυπάει καμπανάκι ακόμη και για ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες, που παραδοσιακά παρουσίαζαν καλές επιδόσεις στην αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο Καναδάς ήταν επί χρόνια μεταξύ των χωρών με τον πιο καθαρό αέρα. Ωστόσο η ποιότητα της ατμόσφαιρας επιδεινώθηκε δραστικά από τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές που γέμισαν τον αέρα με τοξικά στοιχεία.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους από ό,τι το Aids και η ελονοσία μαζί

Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 7 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως – περισσότερους δηλαδή από ό,τι το Aids και η ελονοσία αθροιστικά.

Το μεγάλο βάρος βέβαια πέφτει στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, όπου οι άνθρωποι στηρίζονται σε «βρώμικα» καύσιμα για τη θέρμανση, το μαγείρεμα και τον φωτισμό.

«Το 2023 η ατμοσφαιρική ρύπανση παρέμεινε μία καταστροφική δύναμη για την παγκόσμια υγεία» επισημαίνει η IQAir στην έκθεσή της, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα λύσεις για την αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος.

Η εικόνα στην Ελλάδα

H Ελλάδα είναι στην 51η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μένοντας πολύ μακριά από τις χώρες πρότυπο. Αρκετές από τις μεγαλουπόλεις εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ρύπανσης, όπως φαίνεται και στο γράφημα της IQAir που ακολουθεί.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!