21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 11:04

Διάβρωση της δημοκρατίας στις μισές δημοκρατικές χώρες του κόσμου, καταδεικνύει έρευνα

Οι μισές δημοκρατικές χώρες του κόσμου βιώνουν διάβρωση της δημοκρατίας, η οποία εντείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομική κρίση, αναφέρει έκθεση της διεθνούς δεξαμενής σκέψης IDEA που είδε το φως της δημοσιότητας την Τετάρτη.

«Οι άνεμοι της δημοκρατίας πνέουν σε αντίθετη κατεύθυνση και εντείνονται από τις πολιτικές επιπτώσεις, από την οικονομική κρίση που ξεκίνησε με την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας του International IDEA, Κέβιν Κάσας-Ζαμόρα.

Μίλησε για αμφισβήτηση της αξιοπιστίας εκλογών, για το κράτος δικαίου που δέχεται επίθεση και πρόσθεσε πως η μελέτη δείχνει πως ο αριθμός των δημοκρατιών με τη σοβαρότερη δημοκρατική διάβρωση, μια ομάδα που ονομάστηκε «οπισθοδρομικές», αυξήθηκε από έξι σε επτά το 2022, με την προσθήκη του Ελ Σαλβαδόρ στη λίστα.

Οι άλλες είναι η Βραζιλία, η Ουγγαρία, η Ινδία, ο Μαυρίκιος και η Πολωνία. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ γεγονός που χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητικό ο Ζαμόρα.

«Ανησυχώ πολύ με αυτό που βλέπουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.

Η χώρα αντιμετωπίζει πολιτική πόλωση, θεσμική δυσλειτουργία και απειλές για τις πολιτικές ελευθερίες, σύμφωνα με την έκθεση.

Είπε ότι οι ΗΠΑ έκαναν βήμα προς τα πίσω σε σχέση με τα θέματα σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων.

Από τις 173 χώρες που καλύπτονται από την έκθεση του International IDEA, οι 104 ήταν δημοκρατίες και οι 52 από αυτές ήταν σε παρακμή.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των χωρών που κινούνται προς τον αυταρχισμό, 27, ήταν υπερδιπλάσιος από τον αριθμό που κινούνται προς τη δημοκρατία,  13.

Σχεδόν τα μισά από όλα τα αυταρχικά καθεστώτα έγιναν ακόμη πιο κατασταλτικά το 2022, με το Αφγανιστάν, τη Λευκορωσία, την Καμπότζη, τις Κομόρες και τη Νικαράγουα να ξεχωρίζουν και να χαρακτηρίζονται από «ευρεία παρακμή».

Στην Ασία, όπου μόνο το 54 τοις εκατό των ανθρώπων ζει σε δημοκρατία, ο αυταρχισμός εδραιώνεται, ανέφερε η έκθεση, ενώ η Αφρική, παρά τις πολλές προκλήσεις, παραμένει «ανθεκτική» απέναντι στην αστάθεια.

Μια δεκαετία μετά την Αραβική Άνοιξη, η Μέση Ανατολή συνεχίζει να είναι «η πιο αυταρχική περιοχή στον κόσμο». Έχει μόνο τρεις δημοκρατίες, το Ιράκ, το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Στην Ευρώπη, σχεδόν οι μισές από όλες τις δημοκρατίες, ή 17 χώρες, υπέστησαν δημοκρατική διάβρωση τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Μέτσολα στο λιμάνι Λάρνακας για την “Αμάλθεια”

Την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα θα συνοδεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στο λιμάνι Λάρνακας, την Τρίτη, 2 Απριλίου για τις...

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!