17.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 10:36

Έχασε τη «χρυσή» ευκαιρία να επιστρέψει στην ελίτ της Ευρώπης η Εθνική Ελλάδας

Η Εθνική Ελλάδας έχασε χθες βράδυ μια «χρυσή» ευκαιρία να επιστρέψει σε μεγάλη διοργάνωση μετά από 10 χρόνια, σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και γενικά, έχασε την ευκαιρία να ξαναμπεί στην ελίτ των ευρωπαϊκών εθνικών.

Ήταν μια «χρυσή» ευκαιρία που χάθηκε κυρίως γιατί η Ελλάδα έχει την καλύτερη ομάδα της τελευταίας δεκαετίας, είναι ικανή να παίξει το καλύτερο και πιο ελκυστικό ποδόσφαιρο εδώ ίσως και περισσότερο από μια δεκαετία, άξιζε να επιστρέψει σε Euro με την όλη της παρουσία στα προκριματικά και τις εμφανίσεις της στο τελευταίο διάστημα και κυρίως, γιατί ήταν ίσως η καλύτερη ομάδα από αυτές που συμμετείχαν στα πλέι οφ και από τα τρία μονοπάτια.

Το τι έφταιξε και η ομάδα δεν κατάφερε να προκριθεί θα αναλυθεί και θα μελετηθεί από την ίδια την Εθνική και την ΕΠΟ με στόχο, στο μέλλον να αποφευχθούν τα λάθη και να επιστρέψει εκεί όπου της αξίζει. Το μόνο σίγουρο για τον χθεσινό αγώνα, το οποίο ήταν φανερό ακόμη και στον «λιγότερο σχετικό» με το ποδόσφαιρο που τον παρακολούθησε, είναι πως η Εθνική ήταν άτολμη, αγχωμένη και φοβισμένη.

Η Ελλάδα ηττήθηκε με 4-2 στη διαδικασία των πέναλτι από τη Γεωργία στην κατάμεστη από 55.000 φιλάθλους «Paichadze Dinamo Arena», μετά το 0-0 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης. Οι Γεωργιανοί με τον χθεσινό τους θρίαμβο, προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους στα τελικά μίας μεγάλης διοργάνωσης.

Η Ελλάδα είχε την καλύτερη της στιγμή στον αγώνα με την κεφαλιά του Μαυροπάνου στο 102’, η οποία βρήκε το δοκάρι. Η ομάδα, ενώ είχε μια κατοχή μπάλας πέραν του 60%, δεν κατάφερε να γίνει απειλητική στο μεγαλύτερο διάστημα του παιγνιδιού καθώς είχε μόλις 2 σουτ στην εστία. Συνολικά, είχε συνολικά 13 προσπάθειες σε 120 αγωνιστικά λεπτά, εκ των οποίων εντός περιοχής μόλις 4. Με αυτά τα στατιστικά, η ομάδα ήταν φανερό πως ήταν περισσότερο φλύαρη παρά ουσιαστική, αφήνοντας μοιραία την αναμέτρηση να οδηγηθεί στην παράταση και εν τέλει στα πέναλτι.

Η Εθνική είχε την πρώτη καλή στιγμή στον αγώνα, όταν στο 9΄ όταν ο Ιωαννίδης προσπάθησε να φύγει στην πλάτη της άμυνας της Γεωργίας μετά από μεταβίβαση του Χατζηδιάκου, όμως ο Ντβάλι τον έκοψε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και παραχώρησε κόρνερ.

Την καλύτερη ευκαιρία του ημιχρόνου την είχαν οι Γεωργιανοί στο 45’ με το απευθείας φάουλ του Ζιβζιβάντζε από πλάγια θέση, το οποίο έδιωξε σε κόρνερ ο Βλαχοδήμος.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα είχε τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής με τα ποσοστά κατοχής να ξεπερνάνε το 60%, με τους Γεωργιανούς να της δίνουν γήπεδο και να ψάχνουν κάτι καλό από αντεπιθέσεις.

Ωστόσο, η ομάδα δεν είχε καθαρές ευκαιρίες για να σκοράρει, αφού δεν είχε την τελική πάσα και την εκτέλεση.

Στην παράταση, η Ελλάδα είχε ένα καλό μακρινό σουτ στο 100’ με τον Μπακασέτα, το οποίο απέκρουσε σε κόρνερ ο Μαμαρντασβίλι.

Η καλύτερη στιγμή της Ελλάδας, στο 102’ από το κόρνερ του Τσιμίκα, ο Μαυροπάνος σηκώθηκε πιο ψηλά απ’ όλους και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι της Γεωργίας.

Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, ο Βλαχοδήμος έκανε καταπληκτική επέμβαση με το πόδι στην προβολή του Νταβιτασβίλι από τη μικρή περιοχή.

Πέραν από αυτές τις φάσεις, δεν υπήρξαν κλασσικές ευκαιρίες και ο αγώνας οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτι, στην οποία οι παίκτες της Γεωργίας φάνηκαν πιο ψύχραιμοι.

Μοιραίοι για την Ελλάδα ήταν οι Μπακασέτας και Γιακουμάκης που αστόχησαν σε δύο πέναλτι. Στο πρώτο πέναλτι της Εθνικής, ο Γεωργιανός τερματοφύλακας έπιασε το σουτ του Μπακασέτα, ενώ στο 4ο ο Γιακουμάκης έστειλε την μπάλα άουτ.

Η σειρά των πέναλτι είχε ως ακολούθως:

1ο για Γεωργία Κοτσορασβίλι      1-0

1ο για Ελλάδα Μπακασέτας        Απέκρουσε ο Μαμαρντασβίλι

2ο για Γεωργία Νταβιτασβίλι      2-0

2ο για Ελλάδα Μασούρας          2-1

3ο για Γεωργία Μικαουτάτζε       άουτ

3ο για Ελλάδα Μπουχαλάκης       2-2

4ο για Γεωργία Ντβάλι            3-2

4ο για Ελλάδα Γιακουμάκης       άουτ

5ο για Γεωργία Κβεκβεσκίρι       4-2

Τη μεγάλη απογοήτευση των διεθνών, μετέφερε μετά τον αγώνα σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι ο ομοσπονδιακός προπονητής Γκουστάβο Πογέτ.

«Ναι είναι δύσκολο, επειδή είναι στενάχωρο. Υπάρχει θλίψη, οι παίκτες είναι συντετριμμένοι. Έδωσαν τα πάντα και όταν παίζεις με τέτοιο πόνο είναι στενάχωρο».

Σε σχέση με το πρώτο χαμένο πέναλτι του Μπακασέτα, ο Πογέτ είπε πως «ο αρχηγός Μπακασέτας μας έφερε εδώ με τα γκολ και την ηγεσία του. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πώς είναι τώρα μέσα στα αποδυτήρια. Προσπάθησα να του εξηγήσω. Ο προπονητής είναι αυτός που φέρει όλη την ευθύνη», ανέφερε.

Διαιτητής: Σιμόν Μαρτσίνιακ (Πολωνία)

Κίτρινες: 42’ Ζιβζιβάντζε, 51’ Κβερκβέλια, – 5’ Μπάλντοκ, 35’ Χατζηδιάκος, 45’ Μαυροπάνος, 90’ Κωνσταντέλιας, 90’+3’ Ρότα

Αποβολές: 45’ Λόρια (παίκτης που βρισκόταν στον πάγκο)

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Μαμαρντασβίλι, Κβερκβέλια, Κάσια, Ντβάλι, Σενγκέλια (86’ λ.τρ. Τσιταϊσβίλι), Κιτεϊσβίλι (104’ Κβεκβεσκίρι), Κοτσορασβίλι, Κακαμπάτζε, Κακβετάτζε (104’ Νταβιτασβίλι), Ζιβζιβάντζε (75’ Μικαουτάτζε), Κβαρατσκέλια (109’ λ.τρ. Κβιλιτάια).

ΕΛΛΑΔΑ (Γκουστάβο Πογιέτ): Βλαχοδήμος, Μπάλντοκ (60’ λ.τρ. Ρότα), Μαυροπάνος, Χατζηδιάκος (106’ Ρέτσος), Τσιμίκας, Κουρμπέλης (67’ λ.τρ. Σιώπης), Μάνταλος (98’ λ.τρ. Μπουχαλάκης), Μπακασέτας, Μασούρας, Πέλκας (61’ Κωνσταντέλιας), Ιωαννίδης (91’ Γιακουμάκης).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!