22.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 11:36

Έντονα καιρικά φαινόμενα για την Κύπρο επεφύλαξε ο φετινός Φεβρουάριος

Ο φετινός Φεβρουάριος επεφύλαξε έντονα καιρικά φαινόμενα για την Κύπρο, μεσταθείς καιρικές συνθήκες οι οποίες προκάλεσαν βροχές, τοπικές καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια στα ορεινά.

Σύμφωνα με ο μηνιαίο δελτίο καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για τον Φεβρουάριο του 2024, ο καιρός τον συγκεκριμένο μήνα ήταν ξηρός και θερμός, με ασταθείς καιρικές συνθήκες επικράτησαν κατά τις περιόδους 1-5, 9-10, 13-18, 20-21 και 25-26, οι οποίες προκάλεσαν βροχές, τοπικές καταιγίδες, χαλάζι και χιόνια στα ορεινά και με τη μέση θερμοκρασία να ανέρχεται περίπου 2.1oC πιο πάνω από την κανονική για το μήνα, ενώ η μέση βροχόπτωση στα 39.2mm ή 48% της κανονικής.

Έντονα καιρικά φαινόμενα

——–

Σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία γενικά έντονες βροχοπτώσεις, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι επηρέασαν το νησί και πιο συγκεκριμένα κατά την περίοδο 1-5 του μήνα καταγράφηκαν έντονες βροχοπτώσεις, δυνατοί άνεμοι, χαλαζόπτωση και χιόνια στο Τρόοδος.

Λόγω παγετού και χιονόπτωσης προκλήθηκαν προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο.

Εξάλλου, στις 9-10 του μήνα σημειώθηκαν καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες με έντονη χαλαζόπτωση κυρίως στην επαρχία Λάρνακας, ενώ στις 14 του μήνα, ξημερώματα, καταρρακτώδεις βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού προκάλεσαν ζημιές στη Λεμεσό.

Επίσης, στις 14 του μήνα, ξημερώματα, σημειώθηκε ανεμοστρόβιλος στη Γερμασόγεια και προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε οικίες και υποστατικά, εκτεταμένες ζημιές στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιοχές όπως Γερμασόγεια, Μουτταγιάκα, Φοινικάρια, Ακρούντα, Αγ. Αθανάσιος, Παρεκκλησιά και Ακρωτήρι.

Έκλεισαν 20 δρόμοι λόγω πτώσης δέντρων και πασσάλων, καταστράφηκαν φυτώρια και φωτοβολταϊκά, ενώ ανατράπηκε και γερανός σε εργοτάξιο.

Όπως προστίθεται στο μηνιαίο δελτίο καιρού, κάποιες οικογένειες έμειναν άστεγες, λόγω των ζημιών από τον ανεμοστρόβιλο (έσπασαν τζάμια, πόρτες, έφυγαν κεραμίδια από στέγες), ενώ επικίνδυνα αντικείμενα που παρασύρθηκαν από τον ανεμοστρόβιλο έθεσαν παροδικά τη μετακίνηση των πολιτών σε κίνδυνο.

Στο μεταξύ, ένας πολίτης υπέστη ακρωτηριασμό δακτύλων δεξιού χεριού και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση μετά από τραυματισμό από το σπάσιμό τζαμιών στην οικία του, ενώ πέραν των 150 κατοικιών και υποστατικών έχουν υποστεί ζημιές, ενώ από τη θεομηνία έχουν καταστραφεί και αρκετά αυτοκίνητα, τα περισσότερα στη Γερμασόγεια.

Επιπλέον, τεράστιες καταστροφές προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και στην επαρχία Λευκωσίας, αφού στην κοινότητα Ποτάμι οι καταρρακτώδεις βροχές και το χαλάζι που σημειώθηκαν προκάλεσαν υπερχείλιση στον ποταμό και πλημμύρες στον παρακείμενο δρόμο.

Προκλήθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή, ενώ τα λασπόνερα κάλυψαν τους κεντρικότερους δρόμους του χωριού.

Το αγροτικό οδικό δίκτυο στην περιοχή Κάμπου έχει καταστραφεί πλήρως, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφικά και γεωργικά υποστατικά.

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και στις περιοχές Αστρομερίτη, Ευρύχου και Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου. Στις 15 του μήνα σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χαλάζι κοντά στην Κοφίνου και στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λάρνακας και Λευκωσίας-Λεμεσού.

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε αρκετούς δρόμους στη Λάρνακα. Υπερχείλισε το φράγμα της Κλήρου. Καταρρακτώδεις βροχές επηρέασαν ολόκληρη την Κύπρο κατά την περίοδο 13-18 του μήνα, επηρεάζοντας αρκετά την κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους Λάρνακας και Λεμεσού με την περιορισμένη ορατότητα, συσσώρευση νερού και τοπικές κατολισθήσεις.

Βροχόπτωση (περίοδος αναφοράς κανονικής βροχόπτωσης: 1961-1990)

Σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς η μέση βροχόπτωση του Φεβρουαρίου ήταν 39.2mm ή 48% της κανονικής, ενώ η μηνιαία βροχόπτωση γενικά κυμάνθηκε μεταξύ 20% (Στρουμπί, Τρόοδος) και 122% (Κελοκέδαρα) της κανονικής.

Χιονόπτωση σημειώθηκε κατά την περίοδο 1-4, 15 και 18 (Τρόοδος) του μήνα.

Χαλάζι σημειώθηκε στις 9 του μήνα (Παλαιχώρι, Τρόοδος, Αλεθρικό, Αραδίπου, Κίτι, Ορά, Φαρμακάς, Αλεθρικό, Περβόλια και Λειβάδια Λάρνακας), στις 13 του μήνα (Γούρρι) και στις 14 του μήνα (Αβδελερό, Αλεθρικό, Μοσφιλωτή, Πύλα, Τσέρι, Παλιομέτοχο, Ύψωνας, Κάτω Πολεμίδια, Κολόσσι, Φασούλα, Φαρμακάς, Επισκοπή Λεμεσού, περιοχή Τσιρείου).

Η συνολική βροχόπτωση κατά την περίοδο Οκτώβριος 2023-Φεβρουάριος 2024 ήταν περίπου 280.4mm ή 75% της κανονικής.

Γενικά, η συνολική βροχόπτωση κυμάνθηκε μεταξύ 56% (Μένοικο) και 114% (Αθηαίνου) της κανονικής.

Θερμοκρασία (περίοδος αναφοράς κανονικής θερμοκρασίας: 1981-2010)

Η μέση θερμοκρασία του μήνα ήταν 2.1oC πιο πάνω από την κανονική για την εποχή. Οι μέσες  ημερήσιες  θερμοκρασίες  ήταν πιο κάτω από τις κανονικές την 1η και την 5η του μήνα, ενώ κατά τις υπόλοιπες ημέρες ήταν πιο πάνω ή γύρω στις κανονικές.

Οι μέγιστες θερμοκρασίες στην Αθαλάσσα ξεπέρασαν τους 16oC σε 26 περιπτώσεις, στη Λάρνακα και Πάφο ξεπέρασαν τους 17oC σε 27 και 28 περιπτώσεις αντίστοιχα, ενώ στον Πρόδρομο ξεπέρασαν τους 7oC σε 26 περιπτώσεις.

Οι περισσότεροι σταθμοί κατέγραψαν την πιο ψηλή μέγιστη θερμοκρασία τους στις 6, 13, 25 και 29 του μήνα και την πιο χαμηλή ελάχιστη θερμοκρασία τους κατά την περίοδο 1-2 του μήνα και στις 29 του μήνα.

Παγετός αέρα σημειώθηκε σε τέσσερις περιπτώσεις στις ορεινές περιοχές, ενώ παγετός εδάφους σημειώθηκε σε έξι περιπτώσεις στις ορεινές περιοχές και σε δύο περιπτώσεις στο εσωτερικό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!