Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση συνεργασίας με γειτονικές χώρες για κλιματική αλλαγή

Στοχεύουμε στην ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου.

Σε χαιρετισμό της στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Συνεδρίου για την Κλιματική Κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λάρνακα, από το Ινστιτούτο Κύπρου και η Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, η Υπουργός ανέφερε ότι «στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, επηρεαζόμαστε άμεσα από την κλιματική κρίση

Πρόσθεσε ότι «η αύξηση των θερμοκρασιών, οι ασταθείς βροχοπτώσεις, οι παρατεταμένες ξηρασίες και η πίεση στους φυσικούς πόρους δεν αποτελούν πλέον μακρινές απειλές, αλλά είναι πραγματικότητες που απαιτούν την άμεση και συντονισμένη αντίδρασή μας».

Η Υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κύπρου για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και είπε πως αυτές «στοχεύουν σε δύο βασικούς και αλληλένδετους πυλώνες, τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» με την επίτευξη των στόχων της για απανθρακοποίηση όπως περιγράφονται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021 – 2030.

Πρόσθεσε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο «είναι ένα μετασχηματιστικό έργο που επηρεάζει κάθε τομέα – ενέργεια, μεταφορές, γεωργία, διαχείριση αποβλήτων, αστικός σχεδιασμός και χρήση γης. Ένας από τους κεντρικούς του στόχους είναι η μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα με την επέκταση της χρήσης ηλιακής και αιολικής ενέργειας».

«Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην προώθηση των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για το ηλιόλουστο κλίμα που έχουμε, ενώ ενθαρρύνουμε τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών στα κτίρια και τα συστήματα μεταφορών για τη μείωση των εκπομπών», σημείωσε.

Η μετάβαση σε μια κυκλική οικονομία, συνέχισε η Υπουργός Περιβάλλοντος «είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο του Εθνικού μας Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, εστιάζοντας στην ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και τη μεγιστοποίηση της κυκλικής οικονομίας. Αυτό περιλαμβάνει στρατηγικές μείωσης των αποβλήτων στη γεωργία ενώ εργαζόμαστε επίσης στη βελτίωση των υποδομών ανακύκλωσης και στη μείωση της ποσότητας των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής».

Ανέφερε επίσης ότι «η μετάβαση σε μια κοινωνία ουδέτερου ισοζυγίου ανθρακικού αποτυπώματος απαιτεί σημαντικές επενδύσεις, τεχνολογική καινοτομία και δημόσια δέσμευση για την υιοθέτηση νέων πρακτικών».

«Η κλίμακα αυτού του μετασχηματισμού είναι πρωτοφανής και ενώ είμαστε πλήρως προσηλωμένοι στην επίτευξη των στόχων μας, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η πορεία  θα έχει τις δυσκολίες της», είπε.

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε επίσης πως η Κύπρος έχει κάνει «σημαντικά βήματα προόδου στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά οι πλήρεις υποδομές που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη μετάβαση βρίσκονται υπό ανάπτυξη». «Ο εκσυγχρονισμός του ενεργειακού μας δικτύου και των συστημάτων μεταφορών θα απαιτήσει όχι μόνο σημαντικούς οικονομικούς πόρους, αλλά και συνεργασία τόσο σε πολιτικό όσο και σε δημόσιο/ιδιωτικό επίπεδο για να προωθήσουμε αυτές τις προσπάθειες», πρόσθεσε.

Η Δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι «πρέπει να επικεντρωθούμε στην προσαρμογή στις άμεσες επιπτώσεις που ήδη έχουμε. Για την Κύπρο δεν είναι άγνωστη η λειψυδρία, οι ακραίες θερμοκρασίες και η υποβάθμιση της γης και οι προκλήσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή».

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής, η οποία όπως είπε «επικεντρώνεται στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε όλους τους κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των υδάτων, της γεωργίας, της βιοποικιλότητας, της χρήσης γης και των υποδομών».

Αφού ανέφερε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για το μεταβαλλόμενο κλίμα και να διασφαλίσουμε ότι οι φυσικοί μας πόροι, οι κοινότητες και η οικονομία μας μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις που ήδη γίνονται αισθητές» η Υπουργός μίλησε και γι τη λειψυδρία που είναι «ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος».

Η κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης της Ξηρασίας, το οποίο θα διασφαλίσει τη βιώσιμη χρήση των περιορισμένων υδάτων πόρων της Κύπρου, καθώς και στην εξάρτηση σε μεγάλο βαθμό από το νερό του γεωργικού τομέα.

Εκανε αναφορά σε μέτρα που λαμβάνονται, μεταξύ των οποίων η εφαρμογή αποδοτικών συστημάτων άρδευσης και  η ενθάρρυνση χρήσης καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία, δράσεις που όπως εξήγησε «είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγικότητας και τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας σε ένα μέλλον με κλιματικές πιέσεις».

Η προστασία των φυσικών μας οικοσυστημάτων αποτελεί επίσης προτεραιότητα, είπε η Δρ Παναγιώτου προσθέτοντας πως «το Υπουργείο εργάζεται για την εφαρμογή μέτρων για την καταπολέμηση της ερημοποίησης, που αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία στην Κύπρο. Αυτά περιλαμβάνουν έργα αναδάσωσης, τη χρήση φυτικών φραγμών για την πρόληψη της διάβρωσης του εδάφους και τη βιώσιμη διαχείριση της γεωργικής γης για την προστασία της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς της».

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, σημείωσε «μας δίνει έναν σαφή οδικό χάρτη για την απαλλαγή από το ανθρακικό αποτύπωμα, ενώ η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής διασφαλίζει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Μαζί, τα σχέδια αυτά αντιπροσωπεύουν την ολοκληρωμένη απάντηση της Κύπρου στην κλιματική κρίση, αλλά πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι, ρεαλιστές και προετοιμασμένοι να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας καθώς προχωράμε μπροστά».

Η Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμα ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να καταπολεμήσει μόνη της την κλιματική αλλαγή. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι κοινές σε ολόκληρη την περιοχή και η Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή αποτελεί απόδειξη της δέσμευσής μας για περιφερειακή συνεργασία. Συνεργαζόμενοι με τους γείτονές μας, οικοδομούμε συνέργειες για την καλύτερη κατανόηση και τον μετριασμό των μοναδικών κλιματικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε συλλογικά».

Στόχος μας συνέχισε, είναι «τους επόμενους μήνες να ενισχύσουμε την περιφερειακή συνεργασία με τις γειτονικές χώρες για την αντιμετώπιση των σοβαρών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της συλλογικής μας ανθεκτικότητας και ετοιμότητας», τόνισε.

Η Κύπρος κατέληξε η Δρ. Παναγιώτου «έχει δεσμευτεί να δώσει το παράδειγμα, να εξισορροπήσει τις φιλοδοξίες με τον ρεαλισμό και να προωθήσει τις απαραίτητες δράσεις για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο, ανθεκτικό και ευημερούν μέλλον για όλους».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για συνδρομή σε Έλληνες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο

Ενεργοποιείται με εντολή του Γιώργου Γεραπετρίτη, η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από...

Είκοσι ετών με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ο Έλληνας μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης

Ηλικίας περίπου 20 ετών, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας που βρίσκεται μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην περιοχή...

Αναβλήθηκε για την Πέμπτη η δίκη Γερμανίδας που κατηγορείται για σφετερισμό

Γι’ αύριο Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, στις 9 το πρωί αναβλήθηκε η διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για την υπόθεση της 49χρονης Γερμανίδας μεσίτριας που κατηγορείται...

Στρατηγική για αύξηση συμμετοχής πρωτογενούς τομέα στο ΑΕΠ ενέκρινε το Υπουργικό

Αναθεωρημένη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα, με 11 δράσεις, ενέκρινε την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς του πρωτογενούς τομέα...

Χρυσοστόμου: Βήμα προς ανοικτή σύρραξη Ισραήλ-Ιράν η χθεσινή επίθεση

Ένα βήμα προς μια ανοικτή σύρραξη Ισραήλ-Ιράν, αποτελεί η χθεσινή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο διεθνολόγος Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, σημειώνοντας,...

Ο ΥΠΟΙΚ κατέθεσε τον κρατικό προϋπολογισμό 2025 στην Πρόεδρο της Βουλής

Σε κατάθεση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης για το 2025 στην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, προέβη την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!