Η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (ΔΟΘ) ξεχώρισε στη τελετή απονομής των βραβείων HemaSphere 2024 που δόθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Αιματολογίας, κατακτώντας μία εκ των κορυφαίων διακρίσεων για τη σημαντική συνεισφορά της στην προώθηση της επιστημονικής γνώσης στο πεδίο της Αιματολογίας, μέσα από το επιστημονικό άρθρο με τίτλο «2021 Thalassemia International Federation Guidelines for the Management of Transfusion-Dependent Thalassaemia».
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ομοσπονδίας, το άρθρο της ΔΟΘ «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη Διαχείριση της μεταγγισιοεξαρτώμενης Θαλασσαιμίας» αναγνωρίστηκε, ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, ως ένα εκ των δημοφιλέστερων και πιο επιδραστικών από επιστήμονες, ιατρούς και ερευνητές σε όλο τον κόσμο.
Το βραβείο παρέλαβε σήμερα εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο Loris Brunetta, μέλος του ΔΣ της ΔΟΘ, Εμπειρογνώμονας Ασθενής με θαλασσαιμία και Ειδικός Εκπρόσωπος του οργανισμού σε θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ενώ το «παρών» στην τελετή έδωσαν και οι επιφανείς συγγραφείς του έργου, Καθηγητές Αιματολογίας Μaria D. Cappellini, Ali Taher, John Porter και Δημήτριος Φαρμάκης.
«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την κατάκτηση ενός τέτοιου υψηλού κύρους βραβείου, μέσω του οποίου η διεθνής επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει την αξία και τον αντίκτυπο των Κατευθυντήριων Οδηγιών μας στη βελτίωση της υγείας και της ζωής των ασθενών με θαλασσαιμία παγκοσμίως, καθώς και τις μεθοδικές μας προσπάθειες για τη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της κλινικής πρακτικής όσων εμπλέκονται στη διαχείριση της νόσου», δήλωσε η Εκτελεστική Διευθύντρια της ΔΟΘ, Δρ Ανδρούλλα Ελευθερίου.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη βράβευση, ο Πρόεδρος της ΔΟΘ, Πάνος Εγγλέζος, ανέφερε ότι υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά το βραβείο και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας τόσο στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αιματολογίας, όσο και στους επιστημονικούς μας συνεργάτες, συγγραφείς της έκδοσης, χωρίς τους οποίους δε θα είχαμε αυτόν τον πολύτιμο Οδηγό στα χέρια μας.
Από το 1999, χρονιά κυκλοφορίας της πρώτης έκδοσης, μέχρι και σήμερα, οι Κατευθυντήριες Γραμμές της ΔΟΘ έχουν υιοθετηθεί και χρησιμοποιούνται εκτενώς από ακαδημαϊκούς, ερευνητές και επαγγελματίες υγείας σε όλο τον κόσμο ως το μοναδικό τεκμηριωμένο κείμενο αναφοράς σχετικά με τη θεραπεία ασθενών με μεταγγισιοεξαρτώμενη θαλασσαιμία. Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία έχει εκδώσει και διαθέτει εξειδικευμένες Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαχείριση τόσο της α-Θαλασσαιμίας όσο και της μη-μεταγγισιοεξαρτώμενης Θαλασσαιμίας (ΝTDT).