Μητσοτάκης: Βολές κατά Τσίπρα για τουρκικό προξενείο – μεταναστευτικό – Τι είπε για Τουρκία και Ερντογάν

«Υπήρξε γενική ενημέρωση του κ. Τσίπρα κάποιους μήνες πριν από τις εκλογές και μία πολύ πιο ειδική ενημέρωση μετά τις εκλογές ενόσω ήμουν ακόμη πρωθυπουργός» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της Ροδόπης και του τουρκικού προξενείου, στη διάρκεια διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου.

«Έλαβα μία εμπιστευτική ενημέρωση από την ΕΥΠ που αναλυτικά εξηγούσε την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων και αυτή την ενημέρωση την έστειλα στον κ. Τσίπρα. Δεν του επέδειξα τι έπρεπε να κάνει με τους υποψηφίους του έδωσα τα αποδεικτικά στοιχεία για την έκταση της παρέμβασης του τουρκικού προξενείου στην εκλογική μάχη» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε πως «οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες οι οποίοι πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους και κυρίως να μην υπάρχει καμία διάκριση εις βάρος τους επειδή τυγχάνει να είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα».

«Το τουρκικό προξενείο είχε ανέκαθεν μία άλλη προσέγγιση ήθελε τη μειονότητα απομονωμένη, ήθελε μία μειονότητα να αυτοπροσδιορίζεται τουρκική και να είναι εξαρτημένη από την Τουρκία. Αυτή η στρατηγική αποβαίνει εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων» πρόσθεσε.

Σημείωσε δε πως «όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιος είναι ο κίνδυνος: να εκλεγούν δύο βουλευτές που και σήμερα αρνούνται να κάνουν δήλωση και κλείσουν το θέμα. Θα υπάρχουν δύο βουλευτές οι οποίοι ουσιαστικά θα αγωνίζονται για τα συμφέροντα της εντός εισαγωγικών υποτιθέμενης ‘τουρκικής’ μειονότητας». Τόνισε ακόμη πως εφόσον επανεκλεγεί θα θέσει το θέμα στον κ. Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχθεί εξωτερικές παρεμβάσεις».

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

«Ο κ. Τσίπρας στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν βρίσκει να πει λέξη για τους διακινητές»

Για το ναυάγιο στην Πύλο ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «ο κ. Τσίπρας επιλέγει να στοχοποιεί το Λιμενικό και δεν βρίσκει να πει λέξη για τους διακινητές, τα άθλια αυτά υποκείμενα που είναι υπεύθυνα για τον θάνατο τόσων ανθρώπων».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως το Λιμενικό «καταβάλλει σημαντική προσπάθεια, έχει διασώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και πάντα προστρέχει όταν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ανθρώπινους».

Υπενθύμισε παράλληλα πως το θέμα δεν μπήκε στο διάλογο με πρωτοβουλία της Ν.Δ. αλλά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της Ροδόπης. «Το τουρκικό προξενείο έδινε σαφείς εντολές στήριξης σε δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι και εξελέγησαν» επισήμανε.

«Δεν είδα να υπάρχει πολύς ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας»

«Δεν είδα να υπάρχει πολύς ανθρωπισμός στο κολαστήριο της Μόριας» συνέχισε εξαπολύοντας βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του και θύμισε πως «η χώρα μας καταδικάστηκε στο Στρασβούργο γιατί είχε ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες στοιβαγμένους». «Σημερα αυτές οι σκηνές δεν υπάρχουν πια» πρόσθεσε.

Τόνισε παράλληλα πως το μεταναστευτικό αποτελεί πρόβλημα που ταλανίζει την Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια και αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολούθησε η Ν.Δ.: «Ακολουθήσαμε μία πολιτική με μετρήσιμα αποτελέσματα και στο ανθρωπιστικό επίπεδο της προστασίας της ανθρώπινης ζωής με βάση στοιχεία της Ύπατης Αρο έχουν χαθεί πολύ λιγότεροι άνθρωποι τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης της Ν.Δ. από ό,τι χάθηκαν από το 2015-19. Ήταν το ένα τρίτο ο αριθμός που πνίγηκαν ή αγνοούνται επί δικών μας ημερών» ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως επί διακυβέρνησής της η Ν.Δ. «συνέτριψε τους διακινητές».

Γ.Τ Ν.Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μονίμως στα κόκκινα με την Τουρκία»

Για τις προσδοκίες που θα είχε από μία ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βίλνιους είπε πως «θα ήταν μια θετική εξέλιξη που θα σπάσει τον πάγο και μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Εφόσον μας εμπιστευτεί ξανά ο ελληνικός λαός θα προσέλθω με καλή διάθεση εκμεταλλευόμενος την αποκλιμάκωση στη ρητορική και τη δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο» είπε.

Επανέλαβε πως η μία βασική διαφορά με την Άγκυρα δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και πρόσθεσε πως «ακόμη και να μην καταφέρουμε να επιλύσουμε αυτή τη μείζονα διαφορά μας αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μονίμως στα κόκκινα με την Τουρκία και να επαπειλείται το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου. Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε και να μειώσουμε σταδιακά την ένταση στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο» τόνισε.

Σημείωσε ακόμη πως εφόσον επανεκλεγεί η Ν.Δ. οι βασικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής δεν θα αλλάξουν ενώ για τους αμυντικούς εξοπλισμούς είπε: «Δεν πω στον κ. Ερντογάν τι θα κάνει με τις δικές του Ένοπλες δυνάμεις, και είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας η ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων».

Ο χαρακτήρας και τα πρόσωπα της επόμενης κυβέρνησης

Σε ερώτηση για τον χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης, εφόσον επανεκλεγεί πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως «στις 27 Ιουνίου θα ορκιστεί μία κυβέρνηση σκληρής δουλειάς και μετρήσιμων αποτελεσμάτων». «Έχω πλήρη αίσθηση της βαριάς ευθύνης, δεν θα εμπλακώ σε μία λογική εσωτερικών ισορροπιών, θα αναζητήσω τον καλύτερο ή την καλύτερη για την δουλειά. Δεν έχουμε κρυφή ατζέντα, δεν επιφυλάσσω εκπλήξεις στους πολίτες, οι πολίτες γνωρίζουν ότι θα κάνουμε μία μεγάλη παρέμβαση στο κράτος, θα ενισχύσουμε την περαιτέρω ψηφιοποίηση» είπε, συμπληρώνοντας πως για τον ίδιο δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η πολιτική προέλευση των κυβερνητικών στελεχών. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε στελέχη από άλλους χώρους» πρόσθεσε.

Στο θέμα των προσώπων που θα επιλέξει είπε πως «έχουμε πολλά άξια στελέχη, θέλω να επιλέξω τους καλύτερους σε σχέση με την αποστολή που θα τους δώσω». «Είναι σαφές ότι πρωτοκλάσατα στελέχη θα βρεθούν σε άλλα υπουργεία, ενώ θα υπάρξει και η ευκαιρία σε νέους παίκτες να δείξουν τις δυνατότητες. Θα υπάρξουν και πρωτοκλασάτα στελέχη που σε πρώτη φάση δεν θα αξιοποιηθούν, το επόμενο κυβερνητικό σχήμα θα έχει πολλές περισσότερες γυναίκες» επισήμανε.

Τι είπε για το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να υπάρξουν και τρίτες εκλογές ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «δεν θα χρειαστεί να ξαναβρεθούμε εδώ αυγουστιάτικα και δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτες εκλογές». Σημείωσε πάντως ότι «η αυτοδυναμία της Ν.Δ. προκύπτει ως μονόδρομος μιας και ο κ. Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει πως ακόμη και 149 βουλευτές να έχει η ΝΔ δεν θα μπει σε καμία συζήτηση για το σχηματισμό κυβέρνησης».

Στα πρώτα νομοσχέδια η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο

Με φόντο τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του νερού προανήγγειλε ότι «ένα από τα τρια πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο» και πρόσθεσε πως «είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και υπό το υπουργείο Υποδομών».

Ανεύθυνη η στάση του Ν. Ανδρουλάκη

Χαρακτήρισε στη συνέχεια «ανεύθυνη» τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, επιμένοντας ότι κατ’ουσίαν ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι η Ν.Δ. θα έπρεπε να συγκυβερνήσει με κόμματα ή κομματίδια στα δεξιά της, «κάτι που έχω πει πως δεν πρόκειται να γίνει». Επεσήμανε, δε ότι ο κ. Ανδρουλάκης ενδόμυχα επιθυμεί μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να μείνει στην αντιπολίτευση.

Για τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ.

Σχετικά με τα κόμματα που τοποθετούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «είναι πολύ πιθανό η επόμενη Βουλή να έχει περισσότερα κόμματα από αυτά που είχε η Βουλή των δύο ημερών». «Ας το αναλογιστούν αυτό αυτοί που επέλεξαν την απλή αναλογική. Φαίνεται ότι είναι κόμματα είτε επικαλούνται το θρησκευτικό συναίσθημα πολιτών. Θα ξαναπώ πως η Ορθοδοξία δεν φυλακίζεται στα όρια ενός κόμματος, η θέση του Αρχιεπισκόπου είναι πολύ καθαρή ως προς το αυτό. Συχνά αυτά τα κόμματα εκφέρουν έναν ‘πατριωτικό’ λόγο» παρατήρησε για να αντιπαραβάλλει ότι η Ν.Δ. «ισχυροποίησε τη θέση της χώρας διεθνώς» και να προσθέσει πως «η πολιτική του ρεαλιστικού και υπεύθυνου πατριωτισμού δεν συγκρούεται με αυτήν του προοδευτικού εκσυγχρονισμού».

«Συναινέσεις με τα άλλα κόμματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος»

Για την πιθανή αναθεώρηση του Συντάγματος και αν αυτή αφορά μόνο το άρθρο 16 ή και άλλες αλλαγές, αλλά και το αν θα στραφεί σε άλλα κόμματα για συναινέσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η διαδικασία αναθεώρησης συνταγματικά αρχίζει το 2025 αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα για να πετύχουμε ευρύτερες συναινέσεις».

Τόνισε ότι «ακόμη και 180 βουλευτές να είχαμε πράγμα δύσκολο, δεν θα προχωρούσα σε αναθεώρηση χωρίς τη συναίνεση τουλάχιστον ενός κόμματος». Χαρακτήρισε θετική την προσέγγιση του κ. Ανδρουλάκη στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 και κατέληξε: «Δεν μιλάμε μόνο για άρθρο 16 αλλά θα επιδιώξουμε πιο ευρεία αναθεώρηση».

«Προσβλητικό να λένε ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή»

Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «κρυφή ατζέντα» της Ν.Δ. στην Υγεία ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως «η αναμόρφωση του ΕΣΥ είναι ίσως το μεγαλύτερο στοίχημα», πρόσθεσε πως οι πολίτες έχουν δίκιο να αγωνιούν και να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις και συνέχισε λέγοντας: «Δεν έμαθε τίποτα από το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Τα ίδια έλεγε και λέει. Είναι προσβλητικό να λέει κάποιος ότι δεν μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει πρόσβαση στη πιο δύσκολη και ακριβή θεραπεία, οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!