26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 17:07

Στεφάνου: Η Πολιτεία να τιμήσει τον Δημήτρη Χριστόφια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επανέφερε το θέμα της απόδοσης τιμής και αναγνώρισης στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως ο εκλιπόντας δικαιούται να τιμηθεί από την Πολιτεία, όπως τιμήθηκαν όλοι οι τεθνεώτες Πρόεδροι.

Οι αναφορές του αρχηγού του ΑΚΕΛ έγιναν κατά το τέταρτο ετήσιο μνημόσυνο του Δημήτρη Χριστόφια στον Ιερό Ναό της Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.

Κατά τον επιμνημόσυνο λόγο και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την παρουσία του οποίου εξέφρασε την εκτίμησή του, ο κ. Στεφάνου έθεσε «ξανά το θέμα της απόδοσης τιμής και αναγνώρισης σε έναν άνθρωπο ο οποίος με ανιδιοτέλεια και με πολύ πατριωτισμό έδωσε όλο του το είναι για την Κύπρο μας που τόσο αγαπούσε».

«Θεωρώ ότι και ο Δημήτρης Χριστόφιας δικαιούται να τιμηθεί από την Πολιτεία, όπως τιμήθηκαν όλοι οι τεθνεώτες Πρόεδροι, ακόμα και πολιτικοί που δεν κατείχαν το ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ονοματοδοτώντας δημόσια κτίρια, γήπεδα, γυμναστήρια, δρόμους, ακόμα και το διεθνές αεροδρόμιο της Λάρνακας», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα αίτημα που εδώ και καιρό έθεσε το ΑΚΕΛ, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε ανταπόκριση.

«Η τιμή της Πολιτείας προς ανθρώπους που πρόσφεραν, τιμά πρώτα απ’ όλα, τον πολιτικό πολιτισμό μας, τον οποίο πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ψηλά», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι «η ζωή πεισματικά επαναφέρει μπροστά μας κεφάλαια από την πολιτική κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Δ. Χριστόφιας».

Όπως είπε, δέκα και πλέον χρόνια από την ολοκλήρωση της Προεδρίας του και τέσσερα χρόνια μετά που έφυγε, οι συγκλίσεις στο Κυπριακό που με πολλή προσπάθεια κατάφερε να πετύχει αποτελούν σημείο αναφοράς για τον διεθνή παράγοντα και όλους όσοι θέλουν και επιδιώκουν ειλικρινά την επίτευξη λύσης.

«Για τον Δ. Χριστόφια η λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο, ήταν ο στόχος της ζωής του» πρόσθεσε, επικαλούμενος αναφορές του Αλέκου Μαρκίδη ότι ο Δ. Χριστόφιας άφησε πίσω του σπουδαίες, συμφέρουσες και πολύτιμες συγκλίσεις για όλη την Κύπρο. Μακάρι αυτές να μην χαθούν. Η ιστορία θα αποκαταστήσει πολλά από όσα άδικα τού είχαν καταλογίσει».

Ο κ. Στεφάνου αναφέρθηκε και στις ενεργειακές εξελίξεις, ένα κεφάλαιο, που όπως είπε, «επί διακυβέρνησής του ο Δ. Χριστόφια άνοιξε πολύ αποφασιστικά, αλλά δυστυχώς, στην επόμενη διακυβέρνηση δεν είχε συνέχεια με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και να εξάρει την ανθρωπιά που διέκρινε τον εκλιπόντα, σημειώνοντας ότι ο Δ. Χριστόφιας, προερχόμενος από τον απλό λαό και ανεξαρτήτως των αξιωμάτων που κατείχε, παρέμεινε σε όλη του τη ζωή γνήσιος, προσιτός, ευαίσθητος, έντιμος, ειλικρινής.

«Μα πάνω απ’ όλα, αυτό που ξεχώριζε στον Δ. Χριστόφια ήταν η ανθρωπιά του. Αντί ο σκληρός στίβος της πολιτικής να τον αλλάξει, ο Χριστόφιας πέτυχε το αντίθετο. Πέτυχε να μπολιάσει ο ίδιος την πολιτική με το βασικό του χαρακτηριστικό: την ανθρωπιά».

Όπως είπε, αν κάτι μένει πίσω όταν φεύγει ένας άνθρωπος, είναι η θύμησή του.

«Για όσους από εμάς γνωρίσαμε, ζήσαμε, συνεργαστήκαμε με τον Χριστόφια, είναι σαν να μην έφυγε ποτέ. Γιατί άφησε πίσω του αποτύπωμα έντονο, ζωντανό. Μέσα σε όλα όσα έκανε, όσα έζησε, όσα έχτισε. Η πολιτική του παρακαταθήκη είναι για το ΑΚΕΛ και το Λαϊκό Κίνημα κληρονομιά αλλά και χρέος. Να τραβήξουμε μπροστά για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες των εργαζομένων, των πολλών, της κοινωνίας. Να παλέψουμε για την Κύπρο που ποθούμε, για το μέλλον που διεκδικούμε, για την ελευθερία, για τη δικαιοσύνη, για τον Άνθρωπο, για τον κόσμο που οραματιζόμαστε», κατέληξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!