8.8 C
Nicosia
Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2025 | 3:24

Λαγκάρντ: Η πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από την ενεργειακή επάρκεια

 Η Κριστίν Λαγκάρντ  δεν παρεξέκλινε καθόλου από τις τελευταίες της δηλώσεις στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ, κρούοντας και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου για τους πληθωριστικούς κινδύνους, τους οποίους απέδωσε στην ενεργειακή κρίση, επαναλαμβάνοντας ότι «ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ άνω του στόχου του 2% για καιρό».

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, μετά την απόφαση του ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρώπης για την επιθετική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, τόνισε πως βάσει των στοιχείων «η αβεβαιότητα υψηλή, αλλά η εμπιστοσύνη χαμηλή».

«Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές σε τρόφιμα και ενέργεια», εκτίμησε η κ. Λαγκάρντ, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την ενεργειακή επάρκεια και πως αυτή θα συνεχίσει να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα εξαρτηθεί από την επάρκεια της ροής φυσικού αερίου, σημείωσε. «Ωστόσο, μια πλήρης διακοπή των ροών δεν είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, είναι το δυσμενές».

«Η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνεται σημαντικά και η οικονομία αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα εντός του έτους και το α΄ τρίμηνο του 2023», εξήγησε η πρόεδρος της ΕΚΤ. Ξεκαθάρισε άλλωστε πως «όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται συνάντηση με τη συνάντηση και πάντα βάσει των δεδομένων».

«Οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι υψηλοί και επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα από την ενεργειακή κρίση. Μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο», προειδοποίησε.

Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ έχουν αναθεωρήσει σημαντικά προς τα πάνω τις προβολές τους για τον πληθωρισμό και ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 8,1% το 2022, σε 5,5% το 2023 και σε 2,3% το 2024. «Αυξήσαμε τα 3 βασικά επιτόκια και θα τα αυξήσουμε περισσότερο λόγω του πληθωρισμού», υπογράμμισε.

Η κ. Λαγκάρντ παραδέχτηκε ότι η ΕΚΤ έκανε λάθη σε κάποιες εκτιμήσεις, «τα οποία αναγνωρίσαμε και τα διορθώσαμε». Προσέθεσε δε πως αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά πως κάποιοι κίνδυνοι ήταν «απρόβλεπτοι». «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη δουλειά μας και θα κάνουμε τη δουλειά μας».

Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι λόγοι πίσω από αυτό. Πρώτον, ο υψηλός πληθωρισμός περιορίζει τις δαπάνες και την παραγωγή σε ολόκληρη την οικονομία, ενώ οι συνθήκες αυτές επιδεινώνονται εξαιτίας των διακοπών που εμφανίζονται στην τροφοδοσία φυσικού αερίου.

Δεύτερον, η ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης για υπηρεσίες που ακολούθησε το άνοιγμα της οικονομίας θα χάσει τη δυναμική τους τους επόμενους μήνες. Τρίτον, η αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, επίσης στο πλαίσιο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής σε πολλές μεγάλες οικονομίες, και η επιδείνωση των όρων εμπορίου θα σημαίνουν λιγότερη στήριξη για την οικονομία της ζώνης του ευρώ. Τέταρτον, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και η εμπιστοσύνη πέφτει απότομα.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης, προκειμένου να αποκαταστήσει τον έλεγχο του πληθωρισμού που ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ακόμη και όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη. Έτσι το βασικό επιτόκιο από 0,5% διαμορφώνεται πλέον στο 1,25%.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 1,25%, 1,50% και 0,75% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 14 Σεπτεμβρίου 2022.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έλαβε τη σημερινή απόφαση, και αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω, επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και είναι πιθανόν να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!