ΣΕΚ: Αποφυγή βεβιασμένων ενεργειών στην απασχόληση από τρίτες χώρες

Η ΣΕΚ απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκο Κούσιο με την οποία τον καλεί να αποφύγει βεβιασμένες ενέργειες στο θέμα της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από Τρίτες Χώρες και το θέμα να αφεθεί για διαχείριση από την επόμενη Κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία, στην επιστολή που υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα και η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφέρεται πως, για το συγκεκριμένο θέμα δεν έγινε κανένας κοινωνικός διάλογος, όπως ήταν προγραμματισμένο να γίνει από το αρμόδιο υπουργείο και ως εκ τούτου τα όσα έχουν σχεδιαστεί είναι «εξόχως ελλειμματικά».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται περαιτέρω πως στην επιστολή προστίθεται ότι η χρονική επιλογή κατάθεσης της πρότασης και η επιλεκτική προώθηση ενός θέματος που εξυπηρετεί τις «σκοπιμότητες και τα συμφέροντα της εργοδοτικής πλευράς», προκαλεί «θλίψη και προβληματισμό».

“Φρονούμε πως, ανάλογη ευαισθησία, (ως προς τη χρονική διαχείριση του θέματος), δεν επιδείχθηκε για το θέμα της ΑΤΑ”, συνεχίζει και σημειώνει πως η ΣΕΚ σεβόμενη απόλυτα και τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας περί μεταβατικής Κυβέρνησης που δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη στο θέμα της ΑΤΑ, πιστεύει πως, και στο θέμα της απασχόλησης αλλοδαπών εργατών από τρίτες χώρες θα πρέπει να αφεθεί στον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην επόμενη Κυβέρνηση.

Στην επιστολή ανάμεσα σε άλλα τονίζεται ότι το θέμα της απασχόλησης αλλοδαπού εργατικού προσωπικού είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που αφορά και επηρεάζει το σύνολο της αγοράς εργασίας και ως εκ τούτου θα έπρεπε της οποιασδήποτε υποβολής πρότασης, να είχε προηγηθεί επαρκής, συνολικός και ολοκληρωμένος κοινωνικός διάλογος και διαβούλευση.

Αναφέρεται επίσης πως τέτοια ζητήματα πρέπει να φέρουν τη σφραγίδα της συναίνεσης και της σύμφωνης γνώμης των κοινωνικών εταίρων και ότι χρειάζεται σοβαρή και τεκμηριωμένη διαβούλευση πριν τη λήψη της οποιασδήποτε απόφασης και μακριά από ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που στο παρελθόν οδήγησαν σε προβληματικές ρυθμίσεις.

Η ΣΕΚ αναφέρει πως οι ανάγκες εργατικού δυναμικού σε κάποιους τομείς της οικονομίας, θα πρέπει να διασυνδεθούν με το γενικότερο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και με στοχευμένες πολιτικές κατάρτισης και διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με το εκπαιδευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την ΣΕΚ, ιδιαίτερα οι ανάγκες της τουριστικής – ξενοδοχειακής βιομηχανίας, πρέπει να είναι απόλυτα ταυτισμένες με την ταυτότητα που θέλουμε να έχει το κυπριακό τουριστικό προϊόν τα επόμενα πολλά χρόνια.

Η ΣΕΚ αναφέρει ακόμα ότι στη νέα πολιτική θα πρέπει να καθορίζονται συγκεκριμένα αυστηρά κριτήρια κυρίως για το πότε δεν θα παραχωρούνται άδειες εργασίας, προσθέτοντας ότι σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας (Μάιος 2008), ρητά αναφέρεται πως: «Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης δεν τηρεί τη σχετική συλλογική σύμβαση ή δεν ακολουθεί τη σχετική κλαδική σύμβαση, δεν θα παραχωρούνται άδειες εργασίας».

Διατυπώνει τη θέση ότι η εφαρμογή συλλογικής σύμβασης πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την παραχώρηση αδειών, έτσι που να μην δημιουργούνται συνθήκες εκμετάλλευσης των εργαζομένων, έχοντας επιπρόσθετα υπόψη και τον στόχο της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Ευρωπαϊκής στρατηγικής, για κάλυψη του 80% των εργαζομένων με συλλογικές συμβάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!