25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:10

Κούσιος: Πριν φύγω θα γίνει η αναθεώρηση της Στρατηγικής για την απασχόληση ξένων εργατών

Πριν φύγει από υπουργείο θα προωθήσει την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να φύγει από το Υπουργείο χωρίς να προωθήσει την αναθεώρηση της Στρατηγικής για την Απασχόληση Εργατών από τρίτες χώρες, τονίζοντας πως το θέμα αυτό είναι αρμοδιότητα του Υπουργικού Συμβουλίου σε αντίθεση με το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Σε δηλώσεις στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου του Υπουργείου Εργασίας και ενώ ήδη δέχεται κριτική από συνδικαλιστικές οργανώσεις για το θέμα, ο κ. Κούσιος είπε πως δεν μπορεί να μείνουν τομείς όπως η γεωργοκτηνοτροφία και η τουριστική βιομηχανία χωρίς εργάτες, την ώρα που δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Κύπριους εργαζόμενους.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να εγκαταλείψω το Υπουργείο χωρίς να υιοθετηθεί νέα στρατηγική απασχόλησης και αυτό το μήνυμα θέλω να είναι ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση. Αυτή η Κυβέρνηση έχει την εκτελεστική εξουσία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Μέχρι τις 28 του Φεβράρη θα εκτελώ τα καθήκοντα μου ως Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν πρόκειται να αναβάλω την οποιαδήποτε εκτέλεση των καθηκόντων μου και να την δώσω στον επόμενο», τόνισε.

Αναφέρθηκε και στην κριτική ότι προωθεί το θέμα της απασχόλησης ξένων εργατών, ενώ το θέμα της ΑΤΑ το αφήνει στον διάδοχό του, λέγοντας ότι έπραξε ό,τι μπορούσε ως διαμεσολαβητής αλλά οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις μεταξύ συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων δεν του επέτρεψαν να υποβάλει μεσολαβητική πρόταση.

«Αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε τη διαμεσολάβηση για την ΑΤΑ, δεν αρνήθηκε ή το παρέπεμψε στην επόμενη διακυβέρνηση. Αντίθετα, μέσα από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, που δυστυχώς έβαλαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, ο Υπουργός Εργασίας και οι συνεργάτες τους διαμεσολάβησαν», είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως οι θέσεις των κοινωνικών εταίρων ήταν «ο ένας στην ανατολή και ο άλλος στη δύση, που δεν έδινε τη δυνατότητα σε αυτή την Κυβέρνηση να παρέμβει περαιτέρω».

Σημείωσε πως η οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης που θα προκαθορίζει τι θα γίνει με την ΑΤΑ δεν μπορεί να γίνει σε αυτό το στάδιο. «Και είπαμε εφόσον αναλαμβάνει η νέα Κυβέρνηση να μην τη δεσμεύσουμε εφόσον θέλει να αναλάβει την οποιαδήποτε καταλυτική πρωτοβουλία», είπε.

Εξήγησε ακόμη ότι το θέμα της ΑΤΑ «είναι κάτι που όταν το αποφασίσεις μένει και δεν είναι όπως το θέμα της αλλαγής πολιτικής για την εργοδότηση από τρίτες χώρες, το οποίο αν ληφθεί απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν ικανοποιεί την επόμενη Κυβέρνηση μπορεί να τροποποιηθεί άμεσα».

Ο κ. Κούσιος σημείωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει στις ιδιωτικές συμφωνίες που θα κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνει με τους εργοδότες.

Είπε πως έχει αποστείλει επιστολή ζητώντας τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων. «Θα λάβω σοβαρά τις απόψεις τους, θα κρίνω και θα εισηγηθώ την πολιτική στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε, υπενθυμίζοντας πως το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!