Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο θεσμοθετεί, εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) και της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), καλύπτοντας τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, υπέγραψαν την Παρασκευή, στη Λευκωσία, ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Μιλώντας μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σήμερα εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών και αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας μου με τον Κύπριο ομόλογο μου Κωνσταντίνο Ηροδότου τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο μετέχουμε».
Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η σχέση τους αυτή σφυρηλατήθηκε, ιδιαίτερα μέσα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ ευχαρίστησε την υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου καθώς το μνημόνιο συνεργασίας είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες, όπως είπε, με την επίσκεψη της κ. Παπακωνσταντίνου στην ΚΤΚ.
Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την χαρά του γιατί έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, όπως είπε, «για τις οικονομικές και τραπεζικές εξελίξεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη».
Σημείωσε ότι αργότερα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.
«Η Τράπεζα της Ελλάδας και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι αδελφά ιδρύματα καθώς στην διαχρονική στενή τους συνεργασία και σχέση, στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος, αντανακλάται και η αδελφική σχέση των δύο λαών», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤΚ εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του μνημονίου το οποίο θεσμοθετεί περαιτέρω, όπως είπε, την σχέση των δύο κεντρικών τραπεζών, ενισχύοντας την τεχνογνωσία τους.
«Όπως αναφέραμε και στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό αντανακλά και την πολύ στενή και αδελφική σχέση και συνεργασία που έχουμε με τον Γιάννη Στουρνάρα και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, το νέο πλαίσιο συνεργασίας «καλύπτει τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, όπως οι τεχνολογικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή».
Είπε ακόμη ότι το Μνημόνιο προβλέπει και συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την εποπτεία των ιδρυμάτων πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος που αποτελεί ένα τομέα ο οποίος «αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
«Ως εποπτικές αρχές έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικά κοινά τεχνικά ζητήματα στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό πεδίο και είμαστε πεπεισμένοι πως με τέτοιες εποικοδομητικές συνεργασίες θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.
Τέλος, ο Διοικητής της ΚΤΚ ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα και το επιτελείο του για την αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».