27.6 C
Nicosia
Παρασκευή 24 Μάιος 2024 | 13:24

Μνημόνιο Συνεργασίας θεσμοθετώντας περαιτέρω τη συνεργασία τους υπέγραψαν ΚΤΚ και ΤτΕ

Μνημόνιο Συνεργασίας το οποίο θεσμοθετεί, εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) και της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), καλύπτοντας τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, υπέγραψαν την Παρασκευή, στη Λευκωσία, ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας σήμερα εμπλουτίζει και εμβαθύνει περαιτέρω το πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών και αποτελεί το επιστέγασμα της στενής συνεργασίας μου με τον Κύπριο ομόλογο μου Κωνσταντίνο Ηροδότου τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο μετέχουμε».

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η σχέση τους αυτή σφυρηλατήθηκε, ιδιαίτερα μέσα από τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, ενώ ευχαρίστησε την υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας Χριστίνα Παπακωνσταντίνου καθώς το μνημόνιο συνεργασίας είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και πολλούς μήνες, όπως είπε, με την επίσκεψη της κ. Παπακωνσταντίνου στην ΚΤΚ.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την χαρά του γιατί έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις, όπως είπε, «για τις οικονομικές και τραπεζικές εξελίξεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη».

Σημείωσε ότι αργότερα θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

«Η Τράπεζα της Ελλάδας και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου είναι αδελφά ιδρύματα καθώς στην διαχρονική στενή τους συνεργασία και σχέση, στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος, αντανακλάται και η αδελφική σχέση των δύο λαών», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της ΚΤΚ εξέφρασε ικανοποίηση για την υπογραφή του μνημονίου το οποίο θεσμοθετεί περαιτέρω, όπως είπε, την σχέση των δύο κεντρικών τραπεζών, ενισχύοντας την τεχνογνωσία τους.

«Όπως αναφέραμε και στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό αντανακλά και την πολύ στενή και αδελφική σχέση και συνεργασία που έχουμε με τον Γιάννη Στουρνάρα και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, το νέο πλαίσιο συνεργασίας «καλύπτει τα πλέον σημαντικά ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, όπως οι τεχνολογικοί κίνδυνοι και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή».

Είπε ακόμη ότι το Μνημόνιο προβλέπει και συνεργασία σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα σε σχέση με την εποπτεία των ιδρυμάτων πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος που αποτελεί ένα τομέα ο οποίος «αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια».

«Ως εποπτικές αρχές έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικά κοινά τεχνικά ζητήματα στο σύγχρονο χρηματοοικονομικό πεδίο και είμαστε πεπεισμένοι πως με τέτοιες εποικοδομητικές συνεργασίες θα τα καταφέρουμε», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Διοικητής της ΚΤΚ ευχαρίστησε τον κ. Στουρνάρα και το επιτελείο του για την αγαστή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αισιόδοξος ο Κεραυνός για λιμάνι Λάρνακας και Βασιλικό – Βέβαιος ότι θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις

Την βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξει διέξοδος στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για το έργο στο λιμάνι-μαρίνα της Λάρνακας και το τερματικό στο Βασιλικό, εξέφρασε...

Διαχειρίσιμη η φωτιά στον Άγιο Αθανάσιο – Κίνδυνος αναζωπύρωσης

Διαχειρίσιμη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε πλησίον κατοικημένης περιοχής πάρα την περιοχή Αγίου Αθανασίου (Σφαλαγγιώτισσα) στην επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Πυροσβεστικής...

Δείκτης Ask Wire Q1 2024: Σταθεροποιούνται οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων

Η Ask Wire, η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων, δημοσίευσε...

Σε συνεδρία ΔΣ ΟΑΥ την επόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας για καινοτόμα φάρμακα

Σε επαφές με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) και με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες βρίσκεται ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός με στόχο την επίλυση του...

Νόμιμος ο διορισμός Λουκίας Χριστοδούλου ως Προέδρου της ΕΠΑ για δεύτερη θητεία

Νόμιμο ενέκρινε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο τον διορισμό της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της Προέδρου της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για δεύτερη θητεία. Συγκεκριμένα, όπως...

Μείωση αφίξεων μεταναστών – Ανάκληση καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από 29 Σύρους

Σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα είναι οι αφίξεις μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!