Πιο πιθανό να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια τον Ιούνιο έναντι του Απριλίου, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.
«Πιθανότατα θα μειώσουμε τα επιτόκια την άνοιξη και η άνοιξη στην Ευρώπη είναι από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου» είπε το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ στο ραδιόφωνο France Info. «Είναι ίσως πιο πιθανό τον Ιούνιο. Είμαστε πολύ ρεαλιστές και θα το δούμε ανάλογα με τα δεδομένα».
Η ΕΚΤ έχει προγραμματισμένες συνεδριάσεις πολιτικής για τις 11 Απριλίου και τις 6 Ιουνίου, με την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων του Βιλερούα, που ανήκει στο στρατόπεδο των περιστεριών, να αναφέρουν ότι στην τελευταία συνεδρίαση πιθανότατα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του επιτοκίου των καταθέσεων από το 4%.
Οι εκτιμήσεις άλλων κεντρικών τραπεζιτών
Σε ξεχωριστή ανάρτηση την Τετάρτη, ο Λετονός συνάδελφός του, Μάρτιν Κάζακς, είπε ότι εάν η οικονομία της ευρωζώνης «ακολουθήσει κατά προσέγγιση» τις προβλέψεις της ΕΚΤ, «τότε η απόφαση για έναρξη μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσε να ληφθεί μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις».
Ο Βέλγος ομόλογός τους, Πιέρ Βουνς, ήταν λιγότερο συγκεκριμένος, απλώς αναγνώρισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει τελικά να μειώσουν τα επιτόκια χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%.
Τα σχόλια του Βιλερουά ήρθαν καθώς η Τράπεζα της Γαλλίας μείωσε την πρόβλεψή της για το 2024 για τον δομικό πληθωρισμό στο 2,4% από 2,8% τον Δεκέμβριο.
«Στον πληθωρισμό, η νίκη είναι πραγματικά ορατή», είπε ο Βιλερουά.
Την ίδια αισιοδοξία μοιράστηκε και ο Κάζακς λέγοντας ότι «ο δράκος του πληθωρισμού είναι καρφωμένος στο έδαφος, λίγο ακόμα και θα νικηθεί».
Σημάδια οικονομικής αδυναμίας θα μπορούσαν να ζυγίσουν υπέρ της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Η ΕΚΤ μείωσε ήδη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 την περασμένη εβδομάδα, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι οι προοπτικές προς το παρόν είναι «υποτονικές».
Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στην αρχή του έτους, επιβαρύνοντας την επέκταση το πρώτο τρίμηνο.
Πηγή: ΟΤ