28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 17 Μάιος 2024 | 14:15

Βιλερουά (ΕΚΤ): Πιο πιθανή η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο

Πιο πιθανό να μειώσει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια τον Ιούνιο έναντι του Απριλίου, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

«Πιθανότατα θα μειώσουμε τα επιτόκια την άνοιξη και η άνοιξη στην Ευρώπη είναι από τον Απρίλιο έως τις 21 Ιουνίου» είπε το μέλος του δ.σ της ΕΚΤ στο ραδιόφωνο France Info. «Είναι ίσως πιο πιθανό τον Ιούνιο. Είμαστε πολύ ρεαλιστές και θα το δούμε ανάλογα με τα δεδομένα».

Η ΕΚΤ έχει προγραμματισμένες συνεδριάσεις πολιτικής για τις 11 Απριλίου και τις 6 Ιουνίου, με την συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων του Βιλερούα, που ανήκει στο στρατόπεδο των περιστεριών, να αναφέρουν ότι στην  τελευταία συνεδρίαση πιθανότατα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του επιτοκίου των καταθέσεων από το 4%.

Οι εκτιμήσεις άλλων κεντρικών τραπεζιτών

Σε ξεχωριστή ανάρτηση την Τετάρτη, ο Λετονός συνάδελφός του, Μάρτιν Κάζακς, είπε ότι εάν η οικονομία της ευρωζώνης «ακολουθήσει κατά προσέγγιση» τις προβλέψεις της ΕΚΤ, «τότε η απόφαση για έναρξη μείωσης των επιτοκίων θα μπορούσε να ληφθεί μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις».

Ο Βέλγος ομόλογός τους, Πιέρ Βουνς, ήταν λιγότερο συγκεκριμένος, απλώς αναγνώρισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει τελικά να μειώσουν τα επιτόκια χωρίς να είναι απολύτως βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2%.

Τα σχόλια του Βιλερουά ήρθαν καθώς η Τράπεζα της Γαλλίας μείωσε την πρόβλεψή της για το 2024 για τον δομικό πληθωρισμό στο 2,4% από 2,8% τον Δεκέμβριο.

«Στον πληθωρισμό, η νίκη είναι πραγματικά ορατή», είπε ο Βιλερουά.

Την ίδια αισιοδοξία μοιράστηκε και ο Κάζακς λέγοντας ότι «ο δράκος του πληθωρισμού είναι καρφωμένος στο έδαφος, λίγο ακόμα και θα νικηθεί».

Σημάδια οικονομικής αδυναμίας θα μπορούσαν να ζυγίσουν υπέρ της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων. Η ΕΚΤ μείωσε ήδη την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το 2024 την περασμένη εβδομάδα, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να λέει ότι οι προοπτικές προς το παρόν είναι «υποτονικές».

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ υποχώρησε στην αρχή του έτους, επιβαρύνοντας την επέκταση το πρώτο τρίμηνο.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ξεκινά από 31 Μαΐου η καταβολή του επιδόματος τέκνου για το 2024

Στην τελική ευθεία μπαίνει η πρόσθετη αύξηση 5% στο Επίδομα Τέκνου και η ένταξη στο Επίδομα φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υφυπουργείο...

Καθώς η Ρωσία προελαύνει, το ΝΑΤΟ εξετάζει την αποστολή εκπαιδευτών στην Ουκρανία

Παρ’ όλο που ο Τζο Μπάιντεν εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν θα υπάρξουν αμερικανικά στρατεύματα στο ουκρανικό έδαφος καθότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να...

Κιβωτός του Κόσμου: Άρχισαν οι καταθέσεις στη δίκη του πατρός Αντωνίου για σωματικές τιμωρίες και απειλές στα παιδιά

Χωρίς την παρουσία του πατρός Αντωνίου στο δικαστήριο, άρχισαν οι καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη όπου είναι κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία σε κακοποιητικές συμπεριφορές και σωματικές τιμωρίες σε...

Η «εμπορική» βαλίτσα του Πούτιν στην Κίνα

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Μπορεί ο Ουκρανός πρόεδρος,  Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ακύρωσε όλα τα ταξίδια στο εξωτερικό τις επόμενες ημέρες, λόγω της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Χάρκοβο, αλλά ο...

Αλγερία: Βρέθηκε 45χρονος μετά από 26 χρόνια – Τον κρατούσε όμηρο σε κελάρι ο γείτονας

Σε κελάρι μόλις 200 μέτρα από το σπίτι του βρέθηκε 45χρονος άνδρας, τον οποίο κρατούσε «όμηρο» γείτονας του για 26 χρόνια. Ο λόγος γίνεται για τον 45χρονο -σήμερα- Ομάρ...

Η επόμενη μεγάλη γεωπολιτική κρίση πιθανόν να φέρει τη σφραγίδα του Κιμ

Βαλλιστικό πύραυλο προς τα ύδατα, στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της, εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα, λίγες ώρες αφότου η αδελφή του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν κατέρριψε ως «επιστημονική...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!