19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 11:34

Τρόφιμα: Ελαφρά πτώση κατά 1,9% στις παγκόσμιες τιμές τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων συνέχισαν την πτώση τους για πέμπτο διαδοχικό μήνα, με εκείνες των φυτικών ελαίων να πέφτουν ακόμη και κάτω από το επίπεδο που ήταν τον Αύγουστο του 2021, ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Ο δείκτης του FAO για τα τρόφιμα, που παρακολουθεί τη μηνιαία διακύμανση των διεθνών τιμών ενός καλαθιού βασικών ειδών διατροφής, μειώνεται συνεχώς από το ιστορικό υψηλό στο οποίο είχε φθάσει τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τον Αύγουστο σημείωσε νέα, πιο ελαφρά πτώση, κατά 1,9% σε έναν μήνα.

Ο δείκτης του FAO για τα φυτικά έλαια μειώθηκε κατά 3,3% τον Αύγουστο, “φθάνοντας σε ένα ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο εκείνου του Αυγούστου του 2021”. Οι τιμές του ηλιέλαιου, του φοινικέλαιου και του κραμβέλαιου υποχώρησαν και μόνο εκείνη του σογιέλαιου “αυξάνεται κάπως, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών στην παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών”, υπογραμμίζει ο οργανισμός.

Ο δείκτης του FAO για τα δημητριακά μειώθηκε από την πλευρά του κατά 1,4% σε έναν μήνα, υπό την επίδραση μιας “μείωσης κατά 5,1% των διεθνών τιμών του σιταριού, που αντικατοπτρίζει τη βελτίωση των προοπτικών παραγωγής στη Βόρεια Αμερική και στη Ρωσία καθώς και την επανάληψη των εξαγωγών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανία”.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νέα Οδηγία της ΕΕ προστατεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα από προδήλως αβάσιμες ή καταχρηστικές δικαστικές διαδικασίες

Της Μαρίας Κραμβιά -Καπαρδή (*) Η ελευθερία λόγου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά δικαιώματα του ανθρώπου. Στον 21ον αιώνα όμως υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται...

ΠτΔ: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα

Ενδεχομένως το λιμάνι που δημιουργείται στη Γάζα στο πλαίσιο του θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή να είναι έτοιμο πριν από την 1η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!