19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 3:16

Τουρκία: Μειώνει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών τα επιτόκια

Σε μείωση των επιτοκίων προχώρησε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν τη χώρα.

Για δύο μήνες η κεντρική τράπεζα κρατούσε σταθερά τα επιτόκια. Μετά από αυτή την παύση, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Σαχάπ Καβτσιόγλου μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 8,5% από 9%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο των τελευταίων τριών ετών.

Η κίνηση ήταν αναμενόμενη, καθώς διευρύνει την απόκριση έκτακτης ανάγκης μετά τους σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 43.000 ανθρώπους στη χώρα, με τους περισσότερους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και του Reuters να περιμένουν ότι θα μειώσει το επιτόκιο αναφοράς κάτω από το 8% για πρώτη φορά από το 2016.

«Έχει γίνει ακόμη πιο σημαντικό να διατηρηθούν οι οικονομικές συνθήκες υποστηρικτικές για να διατηρηθεί η δυναμική ανάπτυξης της βιομηχανικής παραγωγής και η θετική τάση στην απασχόληση μετά τον σεισμό», ανέφερε η κεντρική τράπεζα, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί στενά τις ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης λόγω του σεισμού στον πληθωρισμό. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της υποστήριξης της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η απόφαση είχε όμως μικρή επίδραση στη λίρα, η οποία διαπραγματεύεται στα 18,8755 δολάρια και παραμένει αμετάβλητη από τα αρχικά της επίπεδα. Το τουρκικό νόμισμα είναι αρκετά σταθερό από το καλοκαίρι λόγω κυρίως της κρατικής διαχείρισης, εξηγεί το πρακτορείο Reuters.

Η μείωση των επιτοκίων μπορεί να θεωρήθηκε ότι ήρθε στον απόηχο των σεισμών, ωστόσο, και πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου υπήρχε η εκτίμηση ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα ετοιμαζόταν να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση, υπακούοντας στο ανορθόδοξο δόγμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές της χώρας.

Πέρυσι η τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης σε έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης που σχεδιάστηκε για να ανακόψει την οικονομική επιβράδυνση, παρά τον υψηλό πληθωρισμό που αν και υποχώρησε από το 85% που καταγράφηκε πέρυσι, παρέμεινε στο 58% τον Ιανουάριο. Έπειτα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο 9% τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Ξεπερνώντας τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού από το 1998, η οικονομία αντιμετωπίζει ένα νέο σοκ που απειλεί την ανάπτυξη και θα επιβαρύνει έναν προϋπολογισμό που έκλεισε πέρυσι με το μικρότερο έλλειμμά του σε μια δεκαετία. Η καταστροφή αλλάζει επίσης τον πολιτικό υπολογισμό για τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέτοντάς τον ευάλωτο στις κατηγορίες από την αντιπολίτευση σχετικά με τον χειρισμό της προσπάθειας παροχής βοήθειας από την κυβέρνηση.

«Η μείωση των επιτοκίων πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στη λίρα, η οποία θα περιορίσει την αναμενόμενη επιβράδυνση των κερδών των τιμών», σχολιάζει το Bloomberg Economics, προσθέτοντας ότι αυτή η νομισματική πολιτική δεν θα κάνει τίποτα για να αντισταθμίσει τους κινδύνους για τον πληθωρισμό που απλώς επιβραδύνθηκε σε λιγότερο από 60% σε ετήσια βάση για πρώτη φορά μετά από σχεδόν ένα χρόνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!