21.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 23:47

Τζο Μπάιντεν: Τι λέει για τις εκλογές, την οικονομία των ΗΠΑ και το κινεζικό μπαλόνι

Ο Τζο Μπάιντεν, 80 ετών, δήλωσε χθες Τετάρτη πως εξακολουθεί να έχει «πρόθεση» να είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις εκλογές του 2024, αλλά δεν έχει πάρει «οριστική» απόφαση, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Είμαι κάποιος που πιστεύει στη μοίρα. Θα ήμουν εντελώς ειλικρινής με τους Αμερικανούς εάν πίστευα πως πρόβλημα υγείας ή κάτι άλλο θα με εμπόδιζε να ασκήσω τα καθήκοντά μου», δήλωσε επίσης ο Δημοκρατικός Πρόεδρος, καλώντας εκ νέου όσους εκφράζουν επιφυλάξεις ή ανησυχίες για την ηλικία του να «δουν» τα πεπραγμένα του.

«Δεν επιδιώκει σύγκρουση» μετά την υπόθεση με το μπαλόνι

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «δεν επιδιώκει σύγκρουση» με την Κίνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS, μερικά 24ωρα αφού μαχητικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε κινεζικό μπαλόνι που βρισκόταν σε μεγάλο ύψος πάνω από την επικράτεια.

«Όχι», απάντησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ όταν η δημοσιογράφος του PBS τον ρώτησε αν θεωρεί πως οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο υπέστησαν «σκληρό χτύπημα».

«Θα ανταγωνιστούμε σε όλα τα πεδία με την Κίνα, αλλά δεν επιδιώκουμε σύγκρουση», επέμεινε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Μιλάω μαζί τους. Έχω μιλήσει με τον Σι Τζινπίνγκ, και η ομάδα μας μιλάει με τη δική του», πρόσθεσε.

Η Κυβέρνηση Μπάιντεν μοιάζει να προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την κατάρριψη του μπαλονιού, σκοπός του οποίου κατά την αμερικανική πλευρά ήταν η συλλογή πληροφοριών για καίριας σημασίας στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μόλις προχθές Τρίτη μολαταύτα ο κ. Μπάιντεν διεμήνυσε στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης ότι «αν η Κίνα απειλεί την εθνική κυριαρχία μας, θα αναλαμβάνουμε δράση για να προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Οι σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων επιδεινώθηκαν περαιτέρω εξαιτίας της υπόθεσης.

Η κινεζική διπλωματία καταδίκασε με έντονο τρόπο την καταστροφή του μπαλονιού, που ήταν όπως επέμεινε επιστημονικό, χρησιμοποιείτο για ερευνητικούς σκοπούς, «κυρίως μετεωρολογικούς», και βρέθηκε επειδή εξετράπη της πορείας του, «χωρίς πρόθεση», στον αμερικανικό εναέριο χώρο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, ακύρωσε την τελευταία στιγμή προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κίνα.

Το Πεντάγωνο παράλληλα ανακοίνωσε προχθές Τρίτη πως το Πεκίνο απέρριψε το Σάββατο αίτημα του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουέι Φανγκχά.

Δεν αναμένει ύφεση το 2023, ούτε το 2024

Ο Τζο Μπάιντεν προέβλεψε ότι η οικονομία της χώρας του δεν θα γνωρίσει ύφεση ούτε την τρέχουσα χρονιά, ούτε την επόμενη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου αν θεωρεί πως θα καταγραφεί ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ το 2023, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «όχι, ούτε την επόμενη χρονιά» προσθέτοντας «από τη στιγμή που εκλέχτηκα, πόσοι ειδικοί είπαν πως θα έχουμε ύφεση μέσα στους επόμενους έξι μήνες;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!