16.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 2:21

Σ. Κόβενεϊ: Τυχόν διαφωνίες για την αλιεία μπορούν να καταστρέψουν όλες τις συζητήσεις για το Brexit

Η αποτυχία συμφωνίας στα αλιευτικά δικαιώματα μπορεί δυνητικά να καταστρέψει τις προσπάθειες της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία για το Brexit, προειδοποίησε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενεϊ.

«Εάν δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με αυτό, το όλο θέμα θα μπορούσε να πάει πίσω και αυτή είναι η ανησυχία», δήλωσε ο Κόβενεϊστο ραδιόφωνο Newstalk της Ιρλανδίας.

Με μόλις τέσσερις εβδομάδες να απομένουν μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει τελικά από την Ε.Ε. στις 31 Δεκεμβρίου και οι δύο πλευρές απαιτούν παραχωρήσεις σχετικά με την αλιεία, τις κρατικές ενισχύσεις και τον τρόπο επίλυσης τυχόν μελλοντικών διαφορών.

«Η εβδομάδα αυτή είναι κρίσιμη»

«Το λέμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα και λέμε το ίδιο και τώρα. Νομίζω ίσως ότι η διαφορά είναι πως αυτή τη φορά το λέει και η βρετανική πλευρά», δήλωσε ο Κόβενι στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό RTE. «Ο χρόνος εξαντλείται».

Σε δηλώσεις του σε άλλο ραδιοφωνικό σταθμό, ο Κόβενι είπε ότι η Βρετανία και η ΕΕ πρέπει να αποφύγουν μια διαδικασία απόδοσης ευθυνών ενώ γίνεται ξεκάθαρη η «αλήθεια του Brexit» και οι επακόλουθες δυσκολίες του. Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κίνητρο για την επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί.

«Η αλήθεια του Brexit αποκαλύπτεται τώρα με την έννοια των προκλήσεων που ενέχει», δήλωσε ο Κόβενι στον ραδιοφωνικό σταθμό Ulster. «Αυτό είναι κάτι για το οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ θα πρέπει να βρουν ένα τρόπο για να προχωρήσουν μπροστά σε αντίθεση με το να επικεντρώνονται στην απόδοση ευθυνών για το ποιος φταίει γι’ αυτό».

Σε ό,τι αφορά πάντως την αλιεία, η Βρετανία συνεχίζει να αντιδρά.

Ενώ η αλιεία από μόνη της συνεισέφερε μόλις το 0,03% του βρετανικού ΑΕΠ το 2019, είναι ακανθώδες ζήτημα καθώς πολλοί υποστηρικτές του Brexit το θεωρούν σύμβολο της ανακτηθείσας κυριαρχίας που αναμένεται να προσφέρει η αποχώρηση από την ΕΕ. Σε συνδυασμό με την επεξεργασία των αλιευτικών προϊόντων, ο κλάδος αντιστοιχεί στο 0,1% του βρετανικού ΑΕΠ.

Η Βρετανία επιθυμεί την εφαρμογή του συστήματος καθορισμού δικαιωμάτων αλιείας με βάση τις ζώνες των αλιευμάτων (zonal attachment) προκειμένου να συμφωνήσει σε ένα επιτρεπόμενο σύνολο αλιευμάτων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου — ένα βήμα που θα της προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ποσοστώσεις σε σχέση με το εάν η όποια διευθέτηση βασιζόταν στις προτάσεις της ΕΕ.

«Το μόνο που ζητάμε είναι…. να υπάρχουν ετήσιες διαπραγματεύσεις με βάση την επιστήμη και επίσης να υπάρχει ένα βήμα προς μια πιο δίκαιη και πιο επιστημονική μέθοδο διαμοιρασμού που ονομάζεται ‘zonal attachment’, το οποίο σε γενικές γραμμές αφορά το πού βρίσκονται τα ψάρια», δήλωσε ο Γιούστις στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

«Με βάση αυτή την ανάλυση, αυτή τη στιγμή έχουμε πρόσβαση περίπου στα μισά από τα ψάρια στα ύδατά μας, το οποίο είναι ιδιαίτερα άδικο για τους ψαράδες μας, είμαστε αρκετά σαφείς ότι αυτό χρειάζεται να αλλάξει».

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters και το ΑΜΠΕ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κριμαία: Συντριβή ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους

Ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, σύμφωνα με τον διορισμένο από τη Μόσχα κυβερνήτη της περιοχής,...

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν τις 5 μ.μ., άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών...

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Φυλάκιση 25 ετών για τον «βασιλιά των κρυπτονομισμάτων»

Σε φυλάκιση 25 ετών καταδικάστηκε ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς των κρυπτονομισμάτων» Σαμ Μπάκμαν-Φριντ, για κλοπή 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πελάτες του χρεοκοπημένου πλέον ανταλλακτηρίου...

Κασσελάκης: Ορκίζεται αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και απολύεται

Τέλος η στρατιωτική θητεία για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, καθώς αύριο Παρασκευή 29 Μαρτίου, ορκίζεται στη Θήβα. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο το πρωί...

Λετονία: Παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ – Το σκάνδαλο γύρω από πτήσεις με ιδιωτικά τζετ

Την παραίτησή του ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός εξωτερικών της Λετονίας,Krišjānis Kariņš. καθώς φέρεται να εμπλέκεται σε σκάνδαλο με πτήσεις ιδιωτικών τζετ σε επίσημες συναντήσεις. Ο...

Βαφεάδης για κάμερες: Εάν το πρόστιμο αποπληρωθεί σε 15 μέρες έκπτωση 50%

Τις προτάσεις του για τροποποίηση των νομοθεσιών που διέπουν το σύστημα φωτοεπισήμανσης και τα πρόστιμα υπέβαλε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!