24.4 C
Nicosia
Σάββατο 25 Μάιος 2024 | 23:03

Συνάντηση Βρετανού ΥΠΟΙΚ με τράπεζες εν μέσω «κρίσης» στα στεγαστικά

Συνάντηση με διευθυντικά στελέχη μεγάλων τραπεζιών και χρηματοπιστωτικών οργανισμών που χορηγούν στεγαστικά δάνεια είχε πολύ νωρίς το πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέρεμι Χαντ, εν μέσω ανησυχιών για τις πιέσεις στους δανειολήπτες.

Στην αρχή της εβδομάδας το μέσο σταθερό επιτόκιο διετίας στην αγορά στεγαστικών δανείων ξεπέρασε το 6%, με την εικόνα να γίνεται πιο ανησυχητική για τους δανειολήπτες μετά από τη χθεσινή 13η διαδοχική αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας κατά 50 μονάδες βάσης στο 5%.

Μάλιστα οι περισσότεροι οικονομολόγοι προεξοφλούν περαιτέρω αύξηση του επιτοκίου από την κεντρική στη μάχη κατά του πληθωρισμού, έως και στο 6%, ύψος που θα είναι το μεγαλύτερο από το 20:00.

Εξερχόμενος της συνάντησης μιάμιση ώρα αργότερα ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Lloyd’s Τσάρλι Ναν έκανε λόγο για «καλές συζητήσεις σε επίπεδο εργασίας» και για αναζήτηση τρόπων βοήθειας των δανειοληπτών. Παρέπεμψε όμως στον κ. Χαντ για πιθανές ανακοινώσεις.

Η αντιπολίτευση πιέζει τον Πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να αποφασίσει έκτακτα μέτρα στήριξης των κατόχων στεγαστικών δανείων, ιδίως αυτών που είναι υποχρεωμένοι να κοιτάξουν στην αγορά για ανανέωση του δανείου τους, με την προσφορά να είναι περιορισμένη και ακριβή. Υπολογίζεται ότι περίπου 3 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έχουν λήξει από τις αρχές του περασμένου έτους που η κεντρική τράπεζα άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια.

Το Εργατικό Κόμμα προτείνει μεταξύ άλλων να επιτραπεί στους δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο τους τόκους, να επιμηκύνουν τη διάρκεια του δανείου τους ή και να υπάρξει ένα πάγωμα έξι μηνών της διαδικασίας κατάσχεσης κατοικίας.

Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την παροχή κάποιας απευθείας οικονομικής βοήθειας προς τους δανειολήπτες.

Η «κρίση» στην αγορά στεγαστικών δανείων έρχεται εν μέσω της παρατεταμένης κρίσης ακρίβειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τον πληθωρισμό να μένει πεισματικά ψηλά. Για το Μάιο διαμορφώθηκε στο 8,7% παρά τις προβλέψεις για μείωση στο 8,4% και ενώ μέχρι και το Μάρτιο υπερέβαινε το 10%.

Ο δε δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές καυσίμων και τροφίμων, αυξήθηκε το Μάιο σε 7,1% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα.

Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση για πολλούς πολίτες στη Βρετανία αποτυπώνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, η οποία υπολογίζει πως ακόμα 1,2 εκ. νοικοκυριά (το 4% του εθνικού συνόλου) θα ξεμείνει από αποταμιεύσεις ως το τέλος του έτους λόγω των υψηλότερη πληρωμών έναντι στεγαστικών δανείων.

Συνολικά το ποσοστό των «πτωχευμένων» νοικοκυριών θα αυξηθεί δηλαδή σε σχεδόν 30%.

Άλλη έκθεση, από το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών, δείχνει πως 1,4 εκατομμύρια κάτοχοι στεγαστικών δανείων θα δουν το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά περισσότερο από 20% λόγω της αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον, το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών προειδοποιεί για 9.400 πρόσθετες κατασχέσεις κατοικιών την επόμενη τριετία λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων με τα αυξημένα επιτόκια. Συνολικά για την τριετία 2023-2025 το Κέντρο προβλέπει σχεδόν 62.000 κατασχέσεις σπιτιών.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε την Πέμπτη ότι στηρίζει τις κινήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας διότι πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση του πληθωρισμού, παρά την προειδοποίηση από οικονομολόγους ότι ίσως η χώρα οδηγηθεί σε ύφεση προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών.

«Όλα θα είναι εντάξει και θα το περάσουμε αυτό», σχολίασε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πυρκαγιά στην περιοχή Λινούς και Φλάσου

Ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης επιχειρούν για την κατάσβεση πυρκαγιάς η οποία εκδηλώθηκε μεταξύ των κοινοτήτων Λινούς και Φλάσου το απόγευμα του Σάββατου, αναφέρει  το Τμήμα...

Κεραυνός: Θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη οικονομική πολιτική

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει με τρόπο υπεύθυνο την οικονομική δραστηριότητα ενόψει των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων και εξελίξεις...

Moody’s: Αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας μας σε θετικές

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's Ratings αναβάθμισε την Παρασκευή την προοπτική της κυπριακής οικονομίας σε θετική από σταθερή, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις της...

Ναι Χριστοδουλίδη στην πρόταση Μητσοτάκη για κοινή ευρωπαϊκή αεράμυνα

Ως Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση του Έλληνα Πρωθυπουργού για κοινή ευρωπαϊκή ευρωάμυνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκφράζοντας παράλληλα...

Βαφεάδης: Κάθε μεγάλο έργο υποδομής, απαιτεί καλή συνεργασία

Η Κυβέρνηση είναι εξαίρετος συνεργάτης ως την στιγμή που θεωρήσει ότι παραβιάζεται το δημόσιο συμφέρον, ανέφερε το Σάββατο, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων,...

Χριστοδουλίδης: Το κράτος δεν εκβιάζεται διαμήνυσε στις εταιρείες για τις καθυστερήσεις σε στρατηγικά έργα

Μήνυμα προς τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την υλοποίηση στρατηγικών έργων και δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!