22.9 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 11:09

Στο 6,3% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας – Ρεκόρ στην ανεργία μεταξύ των νέων

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της το δεύτερο τρίμηνο (+6,3% σε ετήσια βάση), παρά το ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού τους τελευταίους μήνες μοιάζει να ασθμαίνει κι ορισμένοι δείκτες χαρακτηρίζονται απογοητευτικοί.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ανέμεναν πιο ρωμαλέα ανάκαμψη της οικονομίας (7,1%), μετά την ανάπτυξη 4,5% της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας το 1ο τρίμηνο, έπειτα από την ξαφνική άρση όλων των περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονταν λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Όμως η ανάκαμψη μετά την πανδημία, που αργεί ακόμα να αποκρυσταλλωθεί σε ορισμένους τομείς, τείνει να παρουσιάζει αρρυθμίες.

Το ποσοστό της ανεργίας μεταξύ των νέων Κινέζων –στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ των 16 και των 24 ετών στα αστικά κέντρα– έσπασε για άλλον έναν μήνα ρεκόρ τον Ιούνιο, φθάνοντας το 21,3%.

Οι πωλήσεις λιανικής, ο κυριότερος δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, γνώρισε τον Ιούνιο νέα επιβράδυνση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.

Μολονότι σημείωσε αύξηση σε ετήσια βάση (+3,1%), ο ρυθμός αυτός είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν του Μαΐου (12,7%)· συμπίπτει πάντως με την πρόβλεψη αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg (3,1%).

«Η κατανάλωση παραμένει κινητήρας της ανάπτυξης. Σε ορισμένους τομείς, ιδίως αυτόν των υπηρεσιών, η ανάκαμψη είναι ιδιαίτερα ισχυρή», ειδικά στον τουρισμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η οικονομολόγος Έριν Σιν της τράπεζας HSBC, υπογραμμίζοντας πάντως πως οι δαπάνες είναι «ασθενέστερες» σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία.

Ανάμεσα στα πιο θετικά στοιχεία: η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούνιο κατά 4,4%, έναντι 3,5% τον προηγούμενο μήνα.

Αναλυτές ανέμεναν χαμηλότερο ρυθμό (2,5%) του δείκτη αυτού.

Το δεύτερο τρίμηνο ο ρυθμός επέκτασης του ΑΕΠ (+6,3%) ωφελείται από τη σύγκριση με την περασμένη χρονιά: το 2022, η ανάπτυξη το αντίστοιχο τρίμηνο ήταν οριακή (+0,4%), καθώς την επιβράδυναν πολύ τα περιοριστικά μέτρα στην κινεζική οικονομική πρωτεύουσα, τη Σαγκάη.

Ωστόσο από το ένα τρίμηνο στο άλλο –πιο ρεαλιστική βάση σύγκρισης– η ανάπτυξη του ασιατικού κολοσσού σημείωσε αύξηση 0,8%, έναντι 2,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου.

Τα επίσημα στοιχεία για την ανάπτυξη της Κίνας, που έχουν πελώρια πολιτική σημασία και αντιμετωπίζονται γενικά με επιφύλαξη, παρακολουθούνται σε κάθε περίπτωση πολύ στενά, με δεδομένο το ειδικό βάρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο φέτος η ανάπτυξή της να κυμανθεί περί το 5%, στόχος όμως που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολο να επιτευχθεί, έχει προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!