25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 13:07

Πρόεδρος Eurogroup: Σημαντικό ορόσημο η υπογραφή της νέας συνθήκης του ESM

«Σημαντικό ορόσημο στην περαιτέρω ανάπτυξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα ενισχύσει τις δυνατότητες πρόληψης και επίλυσης κρίσεων της ζώνης του ευρώ καθώς και την Τραπεζική Ένωση», χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχου, τη σημερινή υπογραφή στο Coreper, της αναθεωρημένης συνθήκης του ESM.

Ο Πρόεδρος έκανε λόγο για επίδειξη ενότητας για πρόοδο σε σημαντικά ζητήματα προς όφελος όλων των πολιτών.

Σε δηλώσεις του μετά την τελετή υπογραφής, ο Πρόεδρος Ντόναχου δήλωσε ότι «εκπρόσωποι των κρατών μελών υπέγραψαν τις τροποποιητικές συμφωνίες της Συνθήκης για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτή η υπογραφή ξεκινά τις διαδικασίες επικύρωσης στα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους εθνικούς συνταγματικούς τους κανόνες».

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε ότι στις 30 Νοεμβρίου 2020, η Ευρωομάδα κατέληξε σε πολιτική συμφωνία σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων του ESM.

«Η συμφωνία θα καταστήσει τον ESM πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο. Αυτό προβλέπει ότι ο ESM θα παρέχει ένα κοινό backstop στο Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης μέσω πιστωτικού ορίου από τις αρχές του 2022, δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η απόφαση που έλαβε η Ευρωομάδα σχετικά με την έγκαιρη καθιέρωση του backstop αναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα, των εποπτικών αρχών και των κρατών μελών για τη σημαντική βελτίωση όλων των δεικτών μείωσης του κινδύνου τα τελευταία χρόνια», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι το κοινό backstop «θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι μια τραπεζική αποτυχία δεν θα βλάψει την ευρύτερη οικονομία ή θα προκαλέσει χρηματοοικονομική αστάθεια. Θα χρηματοδοτηθεί από συνεισφορές από τον τραπεζικό τομέα και όχι από χρήματα των φορολογουμένων, μειώνοντας έτσι τη σχέση μεταξύ τραπεζών και κυρίαρχων στην Τραπεζική Ένωση».

«Η μεταρρύθμιση της Συνθήκης του ESM θα επεκτείνει την εντολή του ESM με νέα καθήκοντα και αρμοδιότητες: θα είναι εξοπλισμένη με μια πιο προσιτή προληπτική πιστωτική γραμμή και θα έχει ισχυρότερο ρόλο στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας και στην πρόληψη κρίσεων», είπε.

«Μαζί με την έγκαιρη καθιέρωση του κοινού backstop, αυτό θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι η ζώνη του ευρώ είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εάν προκύψουν», εξήγησε.

«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών επικύρωσης για να επιτραπεί η έναρξη ισχύος και των δύο συμφωνιών από το επόμενο έτος», είπε ο κ. Ντόναχου.

Σημειώνεται ότι η Εσθονία, η οποία δεν μπόρεσε να υπογράψει σήμερα λόγω αλλαγής κυβέρνησης, και δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένη για τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση του ESM και θα υπογράψει και τις δύο τροποποιητικές συμφωνίες το συντομότερο δυνατόν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Δημήτρης Κόκοτας: Υπέστη έμφραγμα – Κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του

Σε κρίσιμη κατάσταση μετά το έμφραγμα που υπέστη νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς, ο Δημήτρης Κόκοτας. Χθες το απόγευμα, ο γνωστός καλλιτέχνης...

Ένοχη η 35χρονη μητέρα για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας – Θα ασκήσει έφεση

Ομόφωνα ένοχη έκρινε το μεικτό ορκωτό δικαστήριο της Αθήνας την 35χρονη κατηγορούμενη από την Πάτρα για την απόπειρα ανθρωποκτονίας  και για την δολοφονία της...

Αναλαμβάνει πρέσβης στο Λονδίνο ο Κυριάκος Κούρος

Στο Λονδίνο ως Πρέσβης της Κύπρου στη Βρετανία αναλαμβάνει καθήκοντα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κυριάκος Κούρος. Αποκλειστικές πληροφορίες του nomisma αναφέρουν...

Τουρκία: Αντίστροφη μέτρηση για τις δημοτικές εκλογές – «Κεφάλι» Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές, μια ψηφοφορία για την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι...

Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ ανοικτά της Ηλείας – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του...

Ο Γκουτέρες κάλεσε τον Τατάρ στη Νέα Υόρκη;

Για πρόσκληση από πλευράς Γκουτέρες προς τον Ερσίν Τατάρ κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός τύπος, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι η συνάντηση αναμένεται να...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!