29.4 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 18:08

Προς νέα αύξηση επιτοκίων η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η οποία αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο στο 20%, σύμφωνα με εκτιμήσεις οργανισμών που παρουσιάζονται σε δημοσκόπηση του Reuters, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι αναμένουν μικρότερη αύξηση, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων στους προηγούμενους μήνες ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες της αγοράς.

Η Κεντρική τράπεζα άρχισε έναν κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της τον περασμένο Ιούνιο, μετά τον διορισμό από τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν της πρώην τραπεζίτριας της Wall Street Χαφίζ Γκαγιέ Ερκάν, ως Διοικήτριας.

Στο πλαίσιο της αλλαγής πολιτικής, η τράπεζα αύξησε το επιτόκιο της κατά 900 μονάδες βάσης, αυξάνοντας το από 8,5% σε 17,5%, το οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κάτω από τον ετήσιο πληθωρισμό του 47,83% που πλήττει την Τουρκία.

Η Διοικήτρια της τράπεζας έχει υποσχεθεί ότι θα αυστηροποιήσει σταδιακά την πολιτική της, εφόσον είναι απαραίτητο, για να αποφύγει τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων στην οικονομία.

Η μέση εκτίμηση 17 οργανισμών στη δημοσκόπηση του Reuters ήταν για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 250 μονάδες βάσης στο 20%, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 18% μέχρι 20,50%.

“Ο διαρκής αποπληθωρισμός είναι απίθανος σε ένα περιβάλλον όπου το πραγματικό επιτόκιο πολιτικής θα παραμείνει βαθιά αρνητικό, ακόμη και αν οι μέτριες αυξήσεις των επιτοκίων πολιτικής συμπληρωθούν από μακροπροληπτική σύσφιξη”, αναφέρει.

Η HSBC σε σημείωμά της αναμένει ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 30% μέχρι τον Δεκέμβριο, αλλά σημειώνει ότι οι κίνδυνοι εξακολουθούν να κλίνουν προς ένα χαμηλότερο τελικά επιτόκιο.

Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αρχίσει να απλοποιεί τα μακροπροληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος – εφαρμόστηκαν υπό τον προηγούμενο διοικητή ο οποίος υποστήριξε τις αυξήσεις των επιτοκίων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η τράπεζα άρχισε την κατάργηση ενός κοστοβόρου συστήματος που προστατεύει τις καταθέσεις σε τουρκικές λίρες από την υποτίμηση.

Η τράπεζα εκτιμά τον ετήσιο πληθωρισμό στο 58% στο τέλος του έτους, λόγω της υποτίμησης της λίρας, καθώς και διαφόρων φορολογικών αυξήσεων που εισήγαγε πρόσφατα η Άγκυρα.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και βλέπουν το επιτόκιο στο 25% μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση επτά οικονομολόγων, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται μεταξύ 20% και 30%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΕΚΤ: Πάει για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο – Τι δείχνουν τα πρακτικά

Το δρόμο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρία του Ιουνίου ανοίγουν οι συζητήσεις στη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...

Μόνο μέσω της πύλης Tax For All οι αιτήσεις για μειωμένο ΦΠΑ

Από τις 27 Μαΐου του 2024 η υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης για Μειωμένο Συντελεστή ΦΠΑ 5% στην αγορά/ανέγερση κατοικίας θα υποβάλλεται μόνο μέσω της...

Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το «Φωτοβολταϊκά για Όλους»

Την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων, για την «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α3: Φωτοβολταϊκά για Όλους» του «Σχεδίου Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων...

Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης στη ΓΣ του ΟΗΕ

Τη συμμετοχή της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα (enhanced partnership) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να υπερψηφίσει η Ελλάδα συντασσόμενη με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Δεν σημαίνει...

Ο Eskas Espen Andreas θα σφυρίξει το ντέρπι-τίτλου ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοινώνει τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας των αγώνων της 10ης & 14ης αγωνιστικής της Β’ Φάσης  του Πρωταθλήματος...

Συγκίνηση και ικανοποίηση συγγενών Θανάση μετά την απόφαση Δικαστηρίου

Δικαιώθηκε η οικογένεια του Θανάση Νικόλαου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα στην Άλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, καθώς η θανατική ανακρίτρια,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!